Ga naar hoofdinhoud

Mediterane woningen Castellum, Houten


Castellum is een nieuwe wijk in Italiaanse sferen in het centrum van Houten Zuid. Castellum wordt gebouwd als een mediterraans stadje met smalle straatjes, poorten en een plein met terrassen; geïnspireerd door kasteelstadjes in Zuid-Frankrijk en Italië. Er worden hofwoningen, grachtwoningen en appartementen ontwikkeld. Met het groene Carré wordt Castellum, net als bij de historische stadjes, omringd door natuur.

De eerste woningen in Castellum-Oost zijn begin april opgeleverd. George Biemond van Bouwfonds Ontwikkeling: “De architectuur in Castellum is anders dan gebruikelijk is in nieuwbouwwijken. Er is veel overeenkomstig met het Italiaanse straatbeeld, de woningen en de aankleding van de wijk.”

Recentelijk is ook Station Houten Castellum geopend. Het winkelcentrum in Castellum West wordt naar verwachting in november van dit jaar opgeleverd.

De limes, de noordgrens van het Romeinse rijk, liep ten noorden van Houten. Dit bleek de inspiratie voor de stedenbouwkundige bij de ontwikkeling van het hart van het nieuwe gebied Houten Vinex. De bewezen kwaliteiten van Houten, zoals de vrije fietspaden en de rondweg, waren leidraad, maar spelend met de historie van Houten werd bedacht een herkenbaar centrum te bouwen in de vorm van een castellum?

Een castellum was de kleinste van de twee soorten legerplaatsen langs de grens van het rijk, er verbleven 500 tot 1000 man en hun paarden. Castellum betekent letterlijk ‘kasteeltje’; het was ook een klein kasteel, met zware muren en poorten, gebouwd volgens een strak stramien.

De rand van het Castellum in Houten bestaat straks uit woningen, direct aan het water en groen van het Carré; de slotgracht die rond het ‘kasteelstadje’ wordt gegraven.

Bakstenen bakens
Op de hoeken en rond de poorten zijn torens met appartementen gepland. De gebouwen Romulus en Remus, vernoemd naar de tweelingbroers die een bijzondere positie in de Romeinse mythologie innemen, liggen aan weerszijden van de brug die entree biedt tot Castellum.

Het zijn stoere bakens in het groene landschap van het Carré. Bijzonder is het gebruik van verschillende soorten baksteen op de gevel, waardoor het lijkt of de gebouwen zijn opgebouwd uit individuele grachtenpanden. Romulus en Remus zijn kleinschalig opgezet en bestaan uit 15 appartementen per gebouw.

Woonhoven
Binnen het oostelijk deel van Castellum komen intieme woonhoven aan smalle straatjes. Hier bevinden zich de Hofwoningen. In het hart van het oostelijk deel liggen deze woningen rondom een hof, aan de nauwe, intieme woonstraatjes zoals in de ‘oude steden.’

De Hofwoningen zijn veelal verschillend van opzet en gevelhoogte; zo heeft iedere woning een eigen identiteit. Franse balkons en grote dakoverstekken zijn een knipoog naar Toscane. Be 3 en 4 laagse Hofwoningen hebben een Italiaanse uitstraling: de hoge gevels, luiken en langskappen geven het gevoel van straatjes in steden als Lucca en Siena.

Grachtwoningen
De grachtwoningen Siena markeren de sterke scheiding tussen het stedelijke Castellum en de groene Carré. De ‘langskappen’ en het gebruik van Toscaanse roodtinten geven de grachtwoningen
een sfeervol Mediterraan uiterlijk. De ligging, direct aan het water, doet denken aan koopmanswoningen in een stad als Venetië.

Verspringende kappen en verschillen in gevelkleur geven ook hier ieder huis een eigen identiteit. Er zijn kleine, meer diepliggende kozijnen gebruikt om de dikte en stoerheid van de muur te accentueren, precies zoals dat ook in Toscane gebeurt.

Aanvullende gegevens

Opdrachtgever Ontwikkelingsverband Houten
Ontwikkelaar Castellum Oost Bouwfonds Ontwikkeling, RoosdomThijhuis
Ontwikkelaar Castellum West Ontwikkelingsverband Houten (een samenwerking tussen AM, Bouwfonds Ontwikkeling, Dura Vermeer, Synchroon en Trebbe)
Architecten Feekes & Colijn (poortwoningen Romulus en Remus, grachtwoningen Siena), Utrecht
Oplevering begin 2012
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.