Ga naar hoofdinhoud

Passief woonzorgcomplex, Grijpskerke


Het woonzorgcomplex ‘Nimmerdor’ in Grijpskerke (gemeente Veere, Zeeland) wordt als eerste in Nederland volledig passief gebouwd. Het ontwerp ontvangt hiervoor het Keurmerk PassiefBouwen. Bijzonder is de uitvoering in de traditionele bouwmethode Keramisch Passief, een concept van Wienerberger en Recticel Insulation.

Het complex wordt gerealiseerd aan de CO2-neutrale straat Bakkersland. Energieverbruiksvriendelijk, met 23 huur- en 7 koopwoningen, een dorpszaal, gym- annex theaterzaal, jeugdhonk en 4 commerciële ruimten. De eerste oplevering staat volgens hoofdaannemer Walcherse Bouw Unie gepland in de herfst van 2011.

Innovatief maar traditioneel
‘Nimmerdor’ behoort tot de één van de dertien meest innovatieve bouwprojecten van Nederland. De energiezuinige bouwmethode Keramisch Passief werd als concept ontwikkeld door Wienerberger, producent van keramische bouwmaterialen en isolatiespecialist Recticel Insulation. Beide partijen deden in België ervaring op met de, ook voor ons land, traditionele bouwmethode met keramiek en harde isolatieplaten in polyurethaan.

‘Nimmerdor’ wordt desalniettemin zónder kasteeldikke muren opgetrokken. Dit wordt bereikt door goede isolerende materialen als PWS-binnenmuurelementen van Wienerberger en Eurowall harde PU-isolatieplaten van Recticel Insulation.

Grensverleggende samenwerking
Een innovatief bouwproject als ‘Nimmerdor’ vereist grensverleggende samenwerking tussen veel partijen. Voor een goed eindresultaat wordt er in Grijpskerke achterslag gebouwd. Hierbij liggen de kozijnen dieper in de gevel, zodat ze optimaal aansluiten op de isolerende laag in de spouw. Dit is een bouwmethode die onze zuiderburen meer toepassen en ook daarom is kennisdeling van belang.

Keurmerk voor ontwerp van niveau
Aan het ontwerp van het woonzorgcomplex is het Keurmerk PassiefBouwen van Stichting PassiefBouwen.nl toegekend. De Stichting PassiefBouwen.nl stimuleert passief bouwen in Nederland door het verenigen van marktpartijen, koepelorganisaties en overheden. Om een passiefbouw te bereiken, zijn onder meer de positie van een gebouw, detailleringen van luchtdichtheid, isolatie en het vermijden van koudebruggen en verantwoorde energieopwekking en –verbruik van belang.

Aanvullende gegevens

Opdrachtgever Woningcorporatie Woonburg, Koudekerke
Projectontwikkelaar ROM Marsaki, Goes
Architect Architecten Alliantie, Goes
Aannemer Walcherse Bouw Unie, Middelburg
Adviesbureau duurzaam bouwen en energie Trecodome, Roosendaal
Installatieadvies Dubourgraaf, Goes
Conceptadvies Wienerberger, Zaltbommel
Start bouw december 2010
Oplevering herfst 2011

Video
Bekijk hier een video van dit project.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *