fbpx Ga naar hoofdinhoud

TNT hoofdkantoor, Hoofddorp


Het nieuwe kantoor dat voor TNT in Hoofddorp zal verrijzen, is het eerste in een reeks van zes ‘Green Offices’. ‘Green Offices’ is onderdeel van het ambitieuze Planet-Me programma, waarmee TNT zijn ambitie wil waarmaken om het eerste post- en expresbedrijf ter wereld te worden dat emissievrij opereert. Ook voor de toekomstige gebouwen van TNT betekent dit dat ze geen CO2 zullen uitstoten, dan wel CO2-positief zijn.

Het nieuwe kantoor moet dan ook aan de hoogste eisen op het gebied van duurzaamheid voldoen: CO2-emissievrij, LEED Platinum en de hoogste Greencalc+ certificering ooit bereikt in Nederland. Architectenbureau Paul de Ruiter maakt het ontwerp van het eerste ‘Green Office’.

Naast duurzaamheid staat de communicatieve waarde van het gebouw voorop. Het Green Office is een transparant en inspirerend gebouw. Een inspirerend gebouw leidt tot goede relaties tussen de medewerkers onderling en tussen de medewerkers en klanten.

Connectieve bruggen
Het ontwerp bestaat uit twee langwerpige parallelle hoofdvolumes van elk zes verdiepingen hoog. Aan de westzijde (de Geniedijk) zijn deze twee volumes bij de onderste drie verdiepingen verbonden door trapsgewijze terrassen en bij de bovenste drie verdiepingen door connectieve bruggen.


De verbindingen vormen tevens ontmoetingsplekken voor de gebruikers van het gebouw. Aan de oostzijde (de Taurusavenue) zijn beide hoofdvolumes verbonden door een derde zwevend volume.

Atrium
Het atrium is door zijn oriëntatie in het bouwvolume zodanig ontworpen dat veel daglicht kan binnenvallen en het de medewerkers een prachtig uitzicht biedt over de natuurlijke omgeving van de Geniedijk. Het atrium en de entree zijn sterk met elkaar verbonden, waarbij de trapsgewijze terrassen de gebruikers uitnodigen om te voet (minder liftgebruik) naar de verdiepingen te gaan en elkaar op de overlegverdieping te ontmoeten.

Duurzame technieken
Er worden verscheidene duurzame technieken toegepast zoals slimme zonwering, natuurlijke ventilatie, warmteterugwinning uit ventilatielucht, energiezuinige apparatuur en verlichting, warmte-/koudeopslag en aansluiting van het gebouw op het grijswatersysteem.

Het warmteoverschot in de zomer en het koude-overschot in de winter worden in watervoerende lagen in de bodem opgeslagen middels warmte-/koudeopslag. De opgeslagen warmte wordt in de winter gebruikt voor het klimatiseren van het gebouw. De koude wordt in de zomer gebruikt voor het koelen. Wanneer de gehele omgeving wordt betrokken bij de warmte-koudeopslag dan is het leveren en het onttrekken van koude en warmte een nog interessantere optie.

Slimme zonwering
Het werken bij daglicht bevordert de gezondheid en de prestaties van de gebruikers van het gebouw. Bij daglicht voelen mensen zich prettiger. Slimme zonwering houdt de warmte van de zon buiten, waardoor minder koeling is vereist, en het daglicht krijgt de kans diep naar binnen te vallen, zodat ook minder kunstlicht nodig is. Slimme zonwering draagt zo bij aan het menselijk welbevinden en aan de reductie van het energieverbruik.

Grijs water is licht verontreinigd afvalwater afkomstig van keuken, douche, wastafel en (af)wasmachine. Het wordt door het groen gezuiverd om vervolgens gebruikt te kunnen worden voor bijvoorbeeld toiletspoeling en schoonmaak-werkzaamheden.

Aanvullende gegevens

ProgrammaKantoor van 17.500 m2 bruto vloeroppervlak
OpdrachtgeverTNT Real Estate
OntwikkelingConsortium partners Triodos Groep en OVG Projectontwikkeling
OntwerpArchitectenbureau Paul de Ruiter, Amsterdam
AdviesSom planontwikkeling en bouwmanagement, Almelo
AannemerBoele & van Eesteren, Rijswijk
GevelDe Groot & Visser, Gorinchem
VloerenBetonson, Son
Start bouw2008
Oplevering2010
Foto'sArchitectenbureau Paul de Ruiter | De Groot & Visser

Bekijk een 3D-animatie van het nieuwe kantoor:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.