Ga naar hoofdinhoud

Jonkerhof Landsmeer

Huisvesting dementerenden

Aan het Zuideinde in Landsmeer is na sloop van de oorspronkelijke boerderij een zorgboerderij gerealiseerd. Het oorspronkelijke ontwerp ging uit van een woonvoorziening voor gehandicapte kinderen, na een programmawijziging is het huisvesting voor dementerenden geworden.

Het Zuideinde in Landsmeer maakt deel uit van de historische route van Amsterdam naar Purmerend en is door de eeuwen heen uitgegroeid tot een lang lint met zeer diverse bebouwing. Naar het oosten toe is er vrij uitzicht over het Waterland.

Kantige bouwdelen
De volumeopbouw en materialisering zijn afgeleid van de in de directe omgeving voorkomende boerderijen met hooihuizen, bekleed met houten zwartgeteerde delen, en afgedekt met rode dakpan, zonder dakgoten uitgevoerd.
De nu toegepaste detaillering maakt dat er strak en kantige bouwdelen zijn ontstaan. Een beperkt kleurenpalet versterkt de compositie. De wanden bestaan uit een stalen, potdekselprofiel. Dakkapellen en luifels zijn bekleed met zink in verticale felsbanen.

In de zorgwereld is de laatste jaren een verschuiving gaande naar kleinschalige projecten, waarvan dit project een voorbeeld is. Het voorhuis bestaat uit twee woongroepen voor zes bewoners. Een groep bestaat uit een gemeenschappelijke woonkamer en zes zit- slaapkamers, met badkamers, rookkamer, bergingen. Het maximum is 15 bewoners.

Groepsvoorzieningen
Er is een groep op de begane grond en een groep op de verdieping. De groepen functioneren als een gezin, maaltijden bereiden en het doen van de was vinden in de woning plaats. Er is een grote tuin en een ruim terras.
Het smallere achterhuis dat op een laat moment in het ontwerpproces is toegevoegd, bestaat uit drie twee-kamerwoningen en een recreatieruimte. De bewoners van de twee-kamerwoningen maken overdag gebruik van de groepsvoorzieningen.

Projectgegevens

Opdrachtgever: Deltaforte
Gebruiker: Zorgcirkel Waterland
Aannemer: BAM woningbouw Alkmaar
Constructeur: Bouwadviesbureau Strackee
Architect: Van den Brink | Tupker architecten
Projectarchitect: Albert van den Brink
Medewerkers: Jan Koning en Bas Bossers
Foto’s: Jan Derwig

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.