Ga naar hoofdinhoud

Kantoor met houtconstructie, Dalfsen

Op een bedrijfsterrein in de bossen van Dalfsen staat een opmerkelijk kantoor. De gehele constructie is van gelamineerd hout waarvan het gehele skelet aan de buiten zijde in zicht is.

Een nieuw functioneel kantoor met een uitstraling wat recht doet aan een echte houtonderneming en aan de unieke locatie van het bedrijf in de Sallandse bossen. Zo luidde de opdacht van Foreco Dalfsen aan Architektenburo Huls te Staphorst.

Dit heeft geresulteerd in een ontwerp bestaande uit een constructie van gelamineerd hout. Door de constructie geheel aan de buitenzijde te plaatsen krijgt het kantoor een robuuste uitstraling. De houten kozijnen ondersteunen dit beeld verder.

Overstek
Het twee verdiepingen tellende kantoor heeft een zware onderbouw van baksteen en een lichte invulling in de constructie op de verdieping. Deze onderbouw ligt terug ten opzichte van de bovenbouw. Hiermee maakt het gebouw zich los van de locatie zonder zich ervan te vervreemden. Het bedrijfsterrein in de bosrijke omgeving loopt als het ware onder het gebouw door.

Het gevelbeeld wordt bepaald door de gelamineerde spanten. Tussen de spanten is een tweede ‘stramien’ geplaatst van hulpkolommen. Hiermee ontstaat een aangename geleding in de gevel. Door de gevels van de bovenbouw in een ronding te plaatsen krijgt het gebouw een natuurlijke beëindiging. De royale overstekken voorkomen te veel zoninstraling, maar zorgen tevens ook voor de bescherming van het hout.

Duurzaam
Het kantoor kent een flexibele indeling vanwege haar heldere structuur. Zo past binnen de structuur het huisvesten van een showroom voor de afhaalklanten en een houtcafé waar voorlichting aan groepen wordt gegeven.

De materiaalkeuzes in het gebouw zijn zeer duurzaam. Uiteraard springt direct de houtconstructie in het oog, maar ook verder wordt veel hout toegepast. Kozijnen, zowel binnen als buiten, trappen en balie.

Constructie
Voor het uitwendige deel van de houtconstructie is gelamineerd WaxedWood toegepast. Deze innovatie van Foreco versterkt het gewenste robuuste karakter. Tevens draagt deze vorm van verduurzaming van de houtconstructie bij aan de duurzaamheid van het geheel.

De stabiliteit van de constructie wordt gerealiseerd door het trappenhuis van beton en een betonschijf in de houtwinkel. De verdiepingsvloer en het dak zorgen voor schijfwerking in het horizontale vlak. De verbindingen in houtconstructies zijn bij houtconstructies uitdagend in verband met de werking van hout.

Projectgegevens

Programma Kantoorgebouw
Opdrachtgever Foreco, Dalfsen
Ontwerp Architektenburo Huls, Staphorst
Oplevering Juni 2009
Leverancier hout Foreco, Dalfsen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.