Ga naar hoofdinhoud

Laboratorium RIKILT-VWA, Wageningen


Het RIKILT complex, het laboratoriumgebouw van het Instituut voor Voedselveiligheid en de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) op de campus in Wageningen, is geheel vernieuwd.

Het deel van het complex uit de jaren 50 is gesloopt en het 70-er jaren gebouw is getransformeerd van een introvert labgebouw naar een intern transparant moderne labomgeving.

Daarnaast is het gebouw fors uitgebreid. Vanwege het respect voor het oorspronkelijke gebouw en een spannende dialoog tussen oud en nieuw is er gekozen om de nieuwbouw te laten contrasteren zowel qua vorm als qua uitstraling.

Schoorconstructie
De nieuwbouw heeft als grondoppervlak de vorm van een halve maan, dus cirkelvormige gevels. Het gebouw is esthetisch van de grond getild op betonkolommen en stabiel gemaakt met stalen schoorconstructie. Het gebouw bestaat uit drie verdiepingen met gevels in glaspartijen.

Aan de cirkelvormige gevel (zuidzijde) is een klimaatgevel geprojecteerd, vanaf de eerste verdieping tot en met de dakrand. Vanaf de dakrand zijn de nodige installaties naar luchtbehandelingkasten op het dak ten behoeve van klimaatbeheersing en regeling.

Circuit
De nieuwbouw is in de oksel van het bestaande labgebouw geplaatst en door middel van een
aantal bruggen met elkaar verbonden. De mogelijkheid bestaat om de bruggen op verschillende
posities te plaatsen zodat er een circuit ontstaat, zo kan de interne logistiek worden geoptimaliseerd bij een veranderend gebruik.

De bovenbouw, waarin de laboratoria en kantoren zijn gehuisvest, zorgt door verschillende verdiepingshoogten (kantoren bruto 3600mm, laboratoria bruto 4200mm) en grote ramen die direct vanaf de vloer beginnen voor een levendig maar tevens ingetogen gevelbeeld.

Aanvullende gegevens

Opdrachtgever Wageningen Universiteit en Researchcentrum Wageningen
Ontwerp Broekbakema, Rotterdam
Projectarchitecten Erik van Eck, Ir. Oscar van Strijp
Bouwkundigen Luc Vreugdenhil, Orlando Kloof
Adviseurs Deerns raadgevende ingenieurs bv Nijmegen; Ingenieursbureau Zonneveld b.v. Rotterdam; Cofely Arnhem
Aannemer Welling Didam Bouwmaatschappij, Didam
Bouwkundige begeleiding Btb, Delft
Bruto vloeroppervlak 10625 m2
Bouwsom € 23.000.000,-
Start ontwerp 2005
Start bouw april 2007
Oplevering begin 2009
Foto's Rob ‘t Hart Photography
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.