Ga naar hoofdinhoud

Moodwall, Amsterdam

Het collectief Urban Alliance heeft recent de eerste Moodwall van Nederland in Amsterdam Zuid-Oost opgeleverd; een 24 meter lange interactieve LED installatie.

De moodwall is gesitueerd in een voetgangerstunnel waar het reageert op voorbijgangers met een kleurrijke lichtshow. De Moodwall kan bewegingen waarnemen en laat een infrarood-achtig beeld van het bewegende object op de muur zien. Dit kleurrijke ‘spiegelbeeld’ van LED licht verbetert de sfeer en daarmee de veiligheid van de tunnel.

Het interactieve ‘urban wallpaper’ is gemaakt van 2500 LEDs achter semi-transparante geribbelde panelen. De ribbels zien er niet alleen goed uit, het geeft de muur meer stevigheid en maakt het aanbrengen van graffiti minder makkelijk. Bovendien verbetert het de zichtbaarheid van de beelden op het scherm omdat de LEDs ook onder een hoek zichtbaar zijn.

De Moodwall is een ontwikkeld als een pilot voor een 70 meter lange media muur waarmee Urban Alliance in samenwerking met Daan Hartoog een prijsvraag won waar oplossingen werden gezocht voor sociale onveiligheid in de openbare ruimte van Amsterdam Bijlmer.


Aanvullende gegevens

Ontwerp Jasper Klinkhamer (Studio Klink) in samenwerking met Remco Wilcke (CUBE architecten)
Constructie CUBE architecten
Ledverlichting CUBE architecten
Content en camerawerk Hans van Helden en Mathijs ten Berge (Illuminate) samen met Matthias Oostrik en studenten kunstacademie HKU
Foto's Roel van Lanen

Bekijk hier een film over de Moodwall:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *