Ga naar hoofdinhoud

Nieuw Paviljoen op Waterlandplein

De vernieuwing van het Waterlandplein in Amsterdam Noord is in volle gang. Tussen nu en 2010 zal hier een geheel nieuw winkelcentrum verrijzen met nieuwe woningen en voorzieningen. Daarmee wordt het dé centrale ontmoetingsplaats in de wijk. Nieuwendam Noord is één van de Prachtwijken, waarvan Ymere en AM de vernieuwing voortvarend oppakken. Op het nieuwe plein zal een horecapaviljoen verrijzen, als kroon op het werk van de vernieuwingsoperatie.

Opdrachtgever Nieuw Waterlandplein CV, een samenwerking van Ymere en AM, wil met dit paviljoen een bijzonder statement maken: een laagdrempelige ontmoetingsplek waar verschillende groepen zich thuis voelen in het brandpunt van het bruisende winkelplein.

Ontwerp prijsvraag
De kroon op het nieuwe Waterlandplein wordt een uniek horeca-paviljoen, naar een ontwerp van Emiel Lamers Architectures. Deze opdracht kreeg Lamers na concurrentie met andere bureaus. Zijn winnende ontwerp werd door een jury als zeer herkenbaar en uitnodigend voor bezoekers ervaren. Daarnaast is het ontwerp opvallend maar vooral ook praktisch en uitermate functioneel. Bovendien sluit zijn ontwerp aan op het ontwerp van het gehele Waterlandplein.

Transparantie
Het paviljoen wordt als een alziend oog op de rand van het nieuwe winkelplein en het aangrenzende park gesitueerd. Het wordt grotendeels in glas uitgevoerd, waardoor het transparant en toegankelijk zal zijn. Verder krijgt het paviljoen, net als de andere gebouwen, een warme uitstraling. Zodra de avond valt, zal het gebouw als een baken oplichten. De verlichting van het interieur zal gefillterd worden door houten daklamellen en naar boven een zacht diffuus licht opleveren, zichtbaar vanuit de appartementen in de nieuwe woontorens die het plein straks omringen.

Facts & Figures

Projectdirecteuren Ed Heijstee en Evert Meijer
Beeldregisseur Ruwan Aluvihare (Dienst Ruimtelijke Ordening Amsterdam)
Architect Emiel Lamers Architectures
Partners Stadsdeel Amsterdam Noord en
Programma 360 m2 bvo
Lengte 36 meter, breedte 14 meter Indeelbaar in vier afzonderlijke ruimten met een centrale ‘kern’
Investering ca. € 1.000.000,-
Realisatie 2009 – 2010

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.