Ga naar hoofdinhoud

Kantoor IB-Groep en Belastingdienst, Groningen

Het nieuwe kantoor van de Informatie Beheer Groep en de Belastingdienst aan de Kempkensberg in Groningen is opgeleverd en in gebruik genomen. Een gebouw met een bijzondere vormgeving, constructie en gevelaanzicht.

Door het gekozen gevelconcept met de horizontale vinnen wordt zonnewarmte buiten het gebouw gehouden, Hierdoor wordt het binnen minder snel warm en hoeft er minder gekoeld te worden. In de winter werkt dit principe omgekeerd.

De vinnen zorgen er ook voor dat in het gebouw de gewenste hoeveelheid daglicht binnenkomt waardoor wordt bespaard op kunstlicht. De vormgeving en het verloop van de vinnen varieert in lengte en grootte, afhankelijk van de positie tot de zon.

Oplossingen
Door een slimme integratie van installaties in de vloerconstructie van de kantoorverdiepingen wordt een lagere verdiepingshoogte gerealiseerd en telt het gebouw minder verdiepingen dan was voorzien in het stedenbouwkundig plan. Dit levert een aanzienlijke besparing op van materiaal en energie

Voor verwarming en koeling wordt gebruik gemaakt van langetermijn-energieopslag in de grond, in combinatie met warmtepompen.

Project
Het project omvat het ontwerp, de bouw en de financiering van het nieuwe kantoor van de Informatie Beheer Groep en de Belastingdienst (47.000 m²), inclusief het beheer en onderhoud van het gebouw en verzorging van facilitaire diensten voor een periode van 20 jaar.

Het gebouw biedt plaats aan ongeveer 2500 werkplekken en krijgt parkeerfaciliteiten voor 1500 fietsen en 675 auto’s, die grotendeels in een ondergrondse parkeergarage worden ondergebracht. Daarboven komt een grote openbare stadstuin met waterpartij en een multifunctioneel paviljoen met commerciële functies.

De Rijksgebouwendienst is de aanbestedende dienst. Het gebouw is aanbesteed in de vorm van een publiek-private samenwerking (PPS), waarbij het de verwachting is dat deze geïntegreerde contractvorm leidt tot een doelmatiger inzet van overheidsmiddelen.

Duurzaamheid
Duurzaamheid speelt een belangrijke rol en is daarom integraal in het ontwerp opgenomen. De gevel, de materialisering, de afwerking en integratie van installaties zijn afgestemd op een hoge mate van duurzaamheid en een minimale milieubelasting.

Tevens is het gebouw op termijn,na het verstrijken van de 20-jarige contractperiode, om te bouwen naar woningen. Hiertoe is reeds vroegtijdig nagedacht over onder andere de plaats van liften, installaties, trappen en het gevelconcept.

Ecologische aansluiting
Een belangrijk onderdeel van het project is de ecologische aansluiting op het naastgelegen Sterrebos. De inrichting en het beheer van het groen zijn dusdanig afgestemd dat, naast een voor mensen aantrekkelijke werkomgeving, ook een ecologische meerwaarde voor de omgeving wordt gecreëerd door met name de toevoeging van de stadstuin.

Het gebouw is in maart 2011 opgeleverd, waarna gestart wordt met de sloop van de huidige kantoortorens van de Informatie Beheer Groep en Belastingdienst op de Kempkensberg en de aanleg van een parkeergarage, stadstuin en het paviljoen.

Aanvullende gegevens

Programma47.000 m² kantoren
OpdrachtgeverRijksgebouwendienst
ConsortiumDUO²
DeelnemersStrukton
OntwerpUNStudio, Amsterdam
OnderaannemersLodewijk Baljon Landschaps-architecten
AdviseursArup, Amsterdam
Start bouwfebruari 2009
Opleveringmaart 2011
BeeldmateriaalRonald Tilleman (1, 7 t/m 9), Rob Hoekstra (2 t/m 6) Frank van Tol (5), www.nieuwbouwkempkensberg.nl
Bekijk een film over dit project:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Kantoor IB-Groep en Belastingdienst, Groningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.