fbpx Ga naar hoofdinhoud

Park Blankenborch, Vianen

Het metselwerk van het in maart opgeleverde project Park Blankenborch in Vianen geven de woningen een minimalistische architectuur. Door de verschillende metselverbanden en variërende gevelopeningen ontstaan er subtiele verschillen per strip. Plus Architecten kwam In samenwerking met de baksteenleverancier tot een bijzondere hoekoplossing in het metselwerk, die op klamp (frogsteen) is gemetseld. Voor de gevels zijn in verstel gelijmde stenen toegepast, zodat het patroon van de ‘frogs’  doorloopt. 

De naar buiten openende verdiepingshoge vouwschuifpuien en de robuuste materialisering van op de klamp gemetselde frog-stenen en roosters zorgen voor veel plastiek in de gevel. In combinatie met een subtiele detaillering waarbij de puien in één vlak met de gevel staan, de bakstenen in verstek de hoek om gaan, en alle profileringen in dak en overstek zijn weggedetailleerd, ontstaat er een compositie van robuuste baksteenblokken met een minimalistische architectuur.

Bebouwing

Park Blankenborch bestaat uit 28 woningen met veel verschillende woningtypes van appartementen en grondgebonden woningen. De verschillende woningen zijn geordend in vier strips, die als verlengstuk van de bestaande bebouwing eindigen in het aangrenzende park, uitkijkend op het Merwedekanaal.

De herkenbare gebogen straten worden beëindigd door vier specifieke stroken bebouwing die doorlopen tot in het park. Met behoud van het profiel en de bouwhoogte wordt zowel aansluiting gezocht op de bestaande bebouwing als op het park. Door de stroken bebouwing richting het park luchtiger (minder massief) te maken d.m.v. overstekken en transparantie in de gevels lost de bebouwing als het ware langzaam op in het park en wordt de bebouwing onderdeel van het park en vise versa.

Plattegronden

De plattegronden zijn zo opgezet dat er zowel aan de voor- als achterzijde gewoond kan worden. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om zowel aan het park als aan het kanaal te wonen. De woningen zijn voorzien van grote gevelopeningen gericht op park en water. De kopwoningen zijn verbijzonderd door extra veel glas toe te passen in de koppen. Dit geeft een directe relatie met het park en zorgt tevens voor sociale controle van de openbare ruimte. De geheel te openen verdiepingshoge vouwschuifpuien zorgen voor veel openheid waardoor de woning een interactie aangaat met de omgeving.

Voor de inrichting van privé-tuinen en de parkeerterreinen grenzend aan het park is gekozen voor een groene oplossing met hedra’s en halfverharding, zodat het park doorloopt in de bebouwing en overgaat in privé-groen. Hierdoor ontstaat een optimale integratie van openbaar en privé.



Aanvullende gegevens

OpdrachtgeverAM
OntwerpPlus Architecten, Rotterdam
ProjectarchitectenEwoud Netten en Bart Spee
Stedenbouwkundig ontwerpRRog stedenbouw en landschap, Amsterdam
Bouwfysisch- en brandadviesDGMR
ConstructeurIngenieursbureau Peree, Deventer
KostendeskundigeBouwhaven, Barendrecht
Ontwerpfasedecember 2007 - april 2008
Start bouweind 2008
Opleveringmaart 2011
Foto'sLuuk Kramer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

2 reacties op “Park Blankenborch, Vianen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.