Ga naar hoofdinhoud

Optopper Posthoornstraat Rotterdam

Nieuw Holland Projectontwikkeling heeft Lüchinger Architects in 2006 gevraagd een ontwerp te maken voor de uitbreiding van een kantoorpand aan de Posthoornstraat in Rotterdam. Met als motto “Hergebruik in plaats van slopen”, is gekozen voor optoppen. De nieuw gerealiseerde opbouw van drie lagen heeft een transparant karakter; licht, ruimte en een mooi uitzicht over de Wijnhaven.

In de achtergevel van de nieuwbouw zijn franse balkons opgenomen, zodat de deuren opengezet kunnen worden met mooi weer. De bestaande jaren zestig gevel is niet aanpast: granito borstweringen en witte kozijnen met een horizontale belijning van laag 2 tot 5, een duidelijk contrast met de nieuwe ingreep.

Om het gebouw een geheel te laten zijn, is de dubbelhoge transparante gevel van de begane grond en de opbouw identiek, grote verticale glaspanelen van vloer tot vloer, minimaal gedetailleerd.

Schoorconstructie
Technisch was het een complexe opgave om deze ogenschijnlijk eenvoudige optopper te realiseren. Het bestaande 5-laagse kantoorpand bleek zijn dwarsstabiliteit te ontlenen aan de belendende panden. Een stalen schoorconstructie is in het midden van het gebouw opgenomen, bevestigd aan de bestaande kolommen.

Stalen vierkanten met buigvaste diagonalen zijn in de openingen van het betonskelet geplaatst en daar rondom met stalen ankers door en door mee verbonden. De diagonalen lopen als een kruis midden door de hogere verdiepingen, maar grijpen mede door de slechts tien centimeter dikke betonvloeren – de overspanning is h.o.h. 2,72 m. loodrecht op de gevel – excentrisch op elkaar aan.

Extra staal in de knooppunten en stalen dwarsliggers (HE180B) onder de vloeren voeren de krachten af naar een tweede juk van stalen diagonalen op de onderste twee verdiepingen. In de kelder zijn betonwanden gestort om de windbelastingen naar de fundering over te brengen.

Projectgegevens
Opdrachtgever: Nieuw Holland Projectontwikkeling, Rotterdam
Ontwerp: Lüchinger Architects, Rotterdam
Projectarchitect(en): Joris Lüchinger
Medewerkers: Taro Yoshikawa, Martijn de Koning
Adviseur constructie: Ingenieursbureau Zonneveld, Rotterdam
Adviseur bouwfysica: Van Zanten Raadgevende Ingenieurs, Den Haag
Aannemer: Ostade Bouw, Schiedam
Bruto vloeroppervlakte: 1000 m2 bestaand, 500 m2 nieuw
Programma: Kantoren en commerciële ruimte
Voorlopig ontwerp: Oktober 2006
Definitief ontwerp: December 2006
Aanvang bouw: Juli 2007
Oplevering: Medio 2008
Bouwsom inclusief installaties: Circa 1,5 miljoen euro

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.