Ga naar hoofdinhoud

Parkeergarage Martini Ziekenhuis, Groningen

Het terrein van het Martini Ziekenhuis grenst aan een landschappelijke breuklijn van richtingen. Deze heeft een historische achtergrond en is in de huidige bebouwingsrichtingen terug te vinden. Voor het terrein van het Martini is een stedenbouwkundig concept aangehouden van lineair ontwikkelende volumes, gericht in de overheersende bebouwingsrichting, met plaatselijk verdraaiingen die verwijzen naar de hoekverdraaiing van het aanpalende gebied.

Verdraaiing
Het Martini Ziekenhuis is het eerste bouwwerk op dit terrein waarbij dit stedenbouwkundig concept is gehanteerd. In contrast met de hoekige volumes op het terrein is het bouwvolume aan de Paterswoldseweg hierbij vrij gemoduleerd om zodoende op een passende manier te reageren op de buiging van de weg en de stedenbouwkundige verdraaiing. Bij de vormgeving van de parkeergarage is dit stedenbouwkundige concept eveneens als uitgangspunt genomen. De parkeergarage bestaat uit drie parkeerstroken.

Hellingbaan
Deze zijn uitgewerkt als twee ten opzichte van elkaar verschoven lineaire, horizontaal gelede volumes verbonden door tussenstrook. Op de koppen onderscheiden de stroken zich door een afwisselend dicht – open – en dicht karakter. De trappenhuizen zijn als massieve, verticaal werkende volumes uitgewerkt, waaraan de eerder genoemde stroken zijn verankerd. Middels enkele architectonische ingrepen is expressie gegeven aan de functie van de parkeergarage. Hierbij volgt de vorm niet letterlijk de functie maar krijgt de vorm zelf (signaal) functie.

Hiertoe is de parkeergarage uitgevoerd als een “hellingbaan-garage”, waarbij de hellingbaan als expressief element is benut aan de lange gevel langs de straat. Deze vorm geeft de gevel een dynamisch karakter, hetgeen nog wordt versterkt door de ronde beëindigen aan de rechterzijgevels. Door deze vormen wordt het rondrijden in de garage suggestief in het gevelbeeld verwerkt en krijgt de garage het karakter van een parkeermachine.

Door de rondingen slechts aan één zijde van een volume toe te passen en deze ook nog diagonaal gespiegeld toe te passen, wordt het verschuiven van de volumes benadrukt en ontstaat er een prikkelend beeld aan de kopgevels. Op deze manier is van een redelijk droge, civieltechnische opgave van een parkeergarage voor 1200 auto’s een expressief bouwwerk gemaakt, passend op één van de beeldbepalende hoeken van het terrein van het Martini Ziekenhuis.

Materiaal
De materialisering en kleurgebruik is ingetogen gehouden. Deze refereren aan het ingezette beeld van het ziekenhuis en de vormgeving van wegen. De beplating is, evenals de technische ruimten op het ziekenhuis, uitgevoerd in geprofileerde staalplaat, licht aluminiumkleurig. In de grote dichte vlakken wellicht geperforeerd uitgevoerd om voldoende lucht en (gezeefd) licht in de garage toe te laten. De draagconstructie, uitgevoerd in staal, is donkerantraciet afgewerkt en ligt een pakketdikte achter de eerder genoemde geprofileerde plaat.

De hekwerken, dienend ter afscheiding en valbeveiliging, zijn uitgevoerd in donkerantraciet draadstaal. De trappenhuizen zijn uitgevoerd in donkerantraciet geprofileerd beton, hiermee wordt een associatie gezocht met asfaltbeton. De binnenzijden van de schachten hebben dezelfde gelige kleur als de dagkanten van het ziekenhuis. Ook hier zal deze kleur zich in de dagkanten manifesteren.

Foto’s: Rob Hoekstra

Bouwwereld.nl plaatste al eerder:
Flexibel wandsysteem met hoge geluidsisolatie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.