Ga naar hoofdinhoud

Renovatie seniorenwoningen, Huizen


Het appartementencomplex Loefzij in Huizen, met 30 beneden/bovenwoningen en 70 appartementen voor senioren, voldoet na een grondige renovatie weer aan de moderne woonwensen. Het complex dateert uit 1972 en is na 40 jaar nog in goede technische staat, maar kan op verschillende onderdelen verbeterd worden.

De woningplattegronden van de appartementen bleken voor het grootste deel nog goed te voldoen. Enkel glas is vervangen door isolatieglas, het hang- en sluitwerk is vervangen door extra licht bedienbaar materiaal, het buitenmetselwerk is schoongespoten, ramen en deuren vervangen en al het houtwerk is opnieuw geschilderd. Tijdens deze werkzaamheden konden de bewoners in hun woning blijven wonen, wat ook hun uitdrukkelijke wens was.

Trappartijen
De grootste ingrepen vonden plaats in de gemeenschappelijke ruimten van het appartementengebouw. De dichte metselwerk buitengevels van het hoofdtrappenhuis zijn volledig vervangen door glazen puien en de gesloten metselwerk vluchttrappenhuizen zijn vervangen door transparante trappartijen. Het interieur van het trappenhuis is voorzien van witgestuukte wanden en plafonds, naturel houten deuren en van een leistenen tegelvloer.

De toegankelijkheid van de woningen is verbeterd door het ophogen van de galerijen en het per woning toevoegen van een balkon aan de op de zon gelegen galerijen, dat tevens als passeerplaats kan functioneren.

Door de bestaande galerijen uit te breiden met balkons, zijn de toegangen royaler geworden en kunnen de bewoners in de middagzon zitten. Door de uitkragende balkons en doordat de galerijen deels zijn voorzien van een glazen gevel, bieden de galerijen nu ook beschutting tegen wind en regen.

Materialisering
Voor en tijdens de bouw hebben verschillende bijeenkomsten plaatsgevonden met bewoners, verhuurder, architect en aannemer om de bouw voor ieder zo prettig mogelijk te laten verlopen. Tijdens deze bijeenkomsten konden de bewoners ook regelmatig hun voorkeuren kenbaar maken, zoals over het kleurenpallet en over de materialisering van nieuwe buitenhekwerken, waarbij de architect telkens met concrete voorstellen en visualisaties kwam en ervoor zorgde dat alle losse onderdelen, oud en nieuw, uiteindelijk harmonieus bij elkaar aan zouden sluiten.

Al meteen bij het gereedkomen van de eerste nieuwe balkons in de lente van 2010 zijn ze door de bewoners in gebruik genomen en voorzien van stoelen, tafels en bloembakken. Ook zijn de bewoners erg enthousiast over het lichte en frisse opengewerkte trappenhuis, van waaruit je nu tijdens het wachten op de lift uitzicht hebt over de straat en de binnentuin.

Een deel van de beneden-bovenwoningen wordt in de komende tijd geschikt gemaakt voor bewoners met een visuele beperking en de rest van de beneden-bovenwoningen zal, na het succes van de afgeronde renovatie, hopelijk ook gerevitaliseerd worden.

Aanvullende gegevens

Programma renovatie van seniorenappartementencomplex Loefzij
Locatie Huizen NH, tussen Gemeenlandslaan, Loefzij, Vooronder en Plecht
Opdrachtgever De Alliantie Ontwikkeling, Huizen
Architect ir. Bart Duvekot Architecten
Ontwerp Bart Duvekot, Menno Trautwein, Jan Verberne
Aannemer Coen Hagedoorn Bouwgroep, Huizen
Constructeur Triops Advies, Huissen
Bouwkundig advies Cumae B.V., Arnhem
Kostenadvies Bouwkostenadvies T.M. Laan, Oostwoud
Start ontwerp 2006
Oplevering augustus 2010
aanneemsom 3,3 miljoen euro
Beeldmateriaal ir. Bart Duvekot Architecten
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.