Ga naar hoofdinhoud

Schouwburg, Doetinchem

Het voorlopig ontwerp van Schouwburg Amphion in Doetinchem is gereed. Het markante ontwerp is van Mecanoo architecten. De nieuwe schouwburg komt te liggen in ’t Loo-kwartier. Amphion krijgt een hoefijzervormige zaal met 825 stoelen en een multifunctionele zaal met 300 stoelen, ruime foyers en een theatercafé. In 2008 start de bouw van het nieuwe Amphion, dat in 2009 haar deuren zal openen voor publiek.

Preview
Het concept van het nieuwe theater is eenvoudig: een natuurstenen rechthoekig gebouw met rondom horizontale insnijdingen, die zicht bieden op de kleurrijke en uitnodigende theaterfoyer. Bij de entree is de insnijding groot, waardoor binnen en buiten in elkaar overlopen en het entreeplein onderdeel wordt van de schouwburg.

Een rode loper verleidt de bezoekers om de schouwburg binnen te treden via een monumentale trap, die naar de ruime, opgetilde foyer rondom de theaterzalen leidt en naar het theatercafé. Hier bevinden zich ook de toegangen tot de theaterzalen.

De technische ruimtes liggen onder de foyer, evenals de inpandige expeditieruimte voor laden en lossen. Hiermee wordt niet alleen geluidsoverlast voor de buurt voorkomen, maar zijn ook de beide toneelvloeren aan weerszijden van de laad- en losruimte snel te bereiken.

Aanvullende gegevens

Programma Grote zaal met 825 stoelen, kleine zaal met 300 stoelen, een foyer en een theatercafé van in totaal 8.000 m2
Ontwerp Mecanoo architecten, Delft
Opdrachtgever Cultureel Centrum Schouwburg Amphion N.V., Doetinchem
Constructeur ABT bv, Delft
Projectmanagement BBN Adviseurs, Houten
Adviseur akoestiekh & brandveiligheid Lichtveld Buis & Partners, Nieuwegein Theatertechnisch adviseur Theateradvies bv,Amsterdam
Adviseur installaties Royal Haskoning, Rotterdam
Ontwerpfase 2006-2007
Start bouw 2008
Oplevering 2010

Bekijk hier een presentatie van het Lookkwartier met daarin het nieuwe Amphion:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.