Ga naar hoofdinhoud

Stadscampus Saxion Hogescholen Enschede

De Stadscampus van Saxion Hogescholen in Enschede wordt uitgebreid met een grensverleggende nieuwbouw aan de Van Galenstraat. De moderne, sobere architectuur sluit naadloos aan op het oude ambachtelijke De Maere.

De begane grond van dit nieuwe gebouw is verbonden met “De Maere”. De gevel ligt iets terug bij de entree om op die manier een voorplein te creëren, dat de overgang tussen de straat en het gebouw verzacht. De begane grond is een glazen plint waar de collectieve functies gelegen zijn. Een ruime trap leidt naar de 1e en 2e verdieping.

De standaard verdieping bestaat uit een rechthoekige plattegrond met een langwerpige kern waarin de trappen, liften, leidingschachten en toiletten zich bevinden. Door de kern asymmetrisch te plaatsen ten opzichte van de gevel ontstaan zowel ruime als meer intiemere zones in de plattegrond.

Op de 9e verdieping is een ruimte voor klimaatinstallaties en een ruim dakterras met een prachtig uitzicht over Enschede.

Glas met print
De gehele bovenbouw heeft een bijzondere gevel. De gevel bestaat uit een relatief simpele betonnen binnen gevel met naar binnen draaiende ramen. Deze gevels krijgen een aan stalen draagarmen bevestigde glazen tweede huid. Dit geeft het 8.500 m² grote complex met zijn 9 verdiepingen een transparant uiterlijk. Deze glazen gevel bestaat uit gehard enkel glas waarop een decoratieve print is aangebracht.

Deze print is een digitale bewerking van een tegelpatroon uit 1908. De print verenigt geschiedenis en ambacht met hedendaagse technieken van de toegepaste kunst. Ook vermindert de print hinderlijke lichtinval voor het gebruik van beeldschermen in het gebouw.

Bekijk hier de webcam die op het project gericht staat

Opdrachtgever: Saxio Hogescholen
Architectenbureau: IAA Architecten, Enschede
Projectarchitect: H. Abels
Oppervlakte: 8742 m2
Oplevering: september 2008

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.