Ga naar hoofdinhoud

Turnaccommodatie Nieuw Welgelegen Utrecht


In de Utrechtse wijk Kanaleneiland staat het complex Nieuw-Welgelegen. AGS Architekten&Planners entte het gevelontwerp op de unieke groene structuur in de omgeving. Dat is vormgegeven met aluminium cassettepanelen in vier kleurschakeringen, die als lianen om het gebouw gedrapeerd zijn.

Daarmee koos AGS tevens voor een gevel die het gebouw tot een eenheid maakt, terwijl het opgedeeld is in meerdere functies, waaronder een multifunctionele sporthal, een fitnessruimte en een onderwijsgebouw.

Een deel van het dak is verlaagd uitgevoerd en heeft een leisurefunctie. De gevel is rondom dit dak doorgetrokken tot de volle hoogte, waarbij de verspringing in de dakrand doet denken aan kantelen. De gevel telt ruim 4000 panelen, waarvan circa 2500 verschillende.

Daglicht
Door het bovenste deel van de gevel ‘af te pellen’ ontstaat ruimte tussen de dakrand en de wand: daglicht valt nu in de ruimte. Door de gebogen vorm worden sterke contrasten vermeden: er ontstaat een geleidelijke overgang die naar boven toe lichter wordt. Als bonus ontstaat door het buigen van de gevel een sculpturale vorm: een optimistisch gebaar.

Aanvullende gegevens

Programma Sportaccommodatie
Opdrachtgever Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Gemeente Utrecht
Ontwerp AGS Architekten & Planners
Start bouw februari 2008
Oplevering september 2009

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.