Ga naar hoofdinhoud

Woningcomplex de Binderij, Amsterdam

Deze voormalig boekbinderij is door Bureau Kroner omgebouwd tot een woningcomplex. Het ligt aan de Gillis van Ledenberchstraat en Kostverlorenvaart in Amsterdam. Het ontwerp is uitgegaan van het behoud van een groot deel van het gebouw van de boekbinderij. Kelder en begane grond worden ingezet als parkeervoorziening, terwijl de karakteristieke ruimtes aan de Kostverlorenvaart worden gebruikt als woon-werkruimtes, atelierwoningen en lofts. De architectuur van deze woningen is geïnspireerd op de oude Amsterdamse pakhuizen. Dat is alleen te zien vanaf de overkant, want de huizen grenzen direct aan het water.

In het nieuwbouwgedeelte aan de Gillis van Ledenberchstraat en grenzend aan een nieuw in te richten plein, zijn stadswoningen en appartementen gerealiseerd. Aan de Kostverlorenvaart zijn tien luxe stadsvilla’s aan het water ontworpen, met een inpandige aanlegplaats voor een vaartuig tot 7 meter. Een prettig ruim binnengebied vormt de verbinding tussen de verschillende onderdelen van het plan en de achterzijde van de bestaande woningen in de Gillis van Ledenberchstraat. De variatie aan woningtypes zorgt voor een gemengd en levendig gebruik van de locatie, waarmee een stedelijk dynamisch woon- en werkklimaat aan de buurt wordt toegevoegd.

Aanvullende gegevens

Locatie Gillis van Ledenberchstraat 12, Amsterdam
Opdrachtgever De Key-de Principaal, Amsterdam i.s.m. PFC2 Envelopment, Amsterdam
Projectteam architecten Mark Graafland, Jaap Mittelhaeser, Patrick Willemsen, Ellen de Boer, Ender Girgin, Floris Burgwal, Emrah Sönmez
Aannemer Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen, Warmerhuizen
Constructeur Van Rossum Raadgevende Ingenieurs, Almere
Adviseur installaties WHR Installatie adviseurs, Utrecht
Adviseur akoestiek DGMR Raadgevende Ingenieurs, Utrecht
Ontwerpbureau Bureau Kroner, Den Haag
Bruto oppervlakte 12.100m2
Oplevering 2010
Bouwsom incl instalaties € 12.800.000,- exl btw
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *