Ga naar hoofdinhoud

Afvoer in zicht

Dit is een fout die veel voorkomt. Een staand toilet wordt een hangend toilet. Wat doen we dan met de afvoer? Een goede vakman verlegt de afvoer naar achteren zodat deze precies onder het reservoirframe uit de vloer komt. De oplossing die hier gebruikt is levert niet zo’n fraai gezicht op en het schoonmaken van de vloer is een lastige klus.

Deze bouwfout werd ingestuurd door een lezer van Bouwwereld.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

15 reacties op “Afvoer in zicht

 • Jolluh

  Misschien is deze klus nog niet klaar, en komt er nogeek koof om heen en zie je er later niks meer van.

 • maarten

  Verplaatsen gaat goed totdat er een kanaalplaatvloer ligt of een ribcassetevloer, dan krijg je weer te maken met voorgespannen wapening die niet weg mogen zonder de constructeur te raadplegen. In het gunstigste geval mag het, meestal heb je te maken met oplegnokken, en dan is het helaas pindakaas..

 • Señor Sjon

  @WL
  Waarschijnlijk voldoe je met het verplaatsen van het frame niet langer aan de (gelijkwaardigheid) van het bouwbesluit.

 • bertus

  met die sprongbocht kan het ook, als de buis echter recht naar ondergaat, en het waarschijnlijk is dat de buis door een betonvloer gaat dmv een ooit aangebrachte sparing, kun je ook de leiding wat bloot leggen, dieper afzagen en met 2 45 graden bochten een sprong realiseren, zo heb ik dat zelf ook gedaan in mijn woning.die sprongbocht van geberit is wel leuk, maar je zit wel met een minimale sprong van meer dan 110 mm, en dat is ook lang niet altijd mogelijk. ook is de geberit sprongbocht niet bepaald een onderdeel dat een snelle afvoer geeft. met 2x 45 graden bochten valt alles tenminste nog naar beneden…

 • Frans

  hiervoor heb je een Geberit sprongbocht, je hoeft maar 7 cm de vloer in en geen geklooi meer in de kruipruimte. Tja het is vaak even iets verder kijken dan je neus lang is.

  Succes

 • Ton Aalmans

  In de bouwmarkt, dus ook in de vakhandel, liggen platte sprongstukken te koop die dit probleem oplossen. Mits de dikte van de nederlandse (dunne) afwerkvloer dat toelaat, natuurlijk. ………..Maar is dit wel een riool ? Het lijkt de ventilatie buis van de keuken? beneden wel.

 • De inbouwdiepte van het frame is niet verplicht. 8 cm meer naar voren en het ziet er een stuk fraaier uit.alleen het toilet is minder groot.

 • John

  Ja heren, kennis is macht.
  En deze oplossing is machteloos.

 • stefan

  Niet mooi, geen bouwfout.

 • Señor Sjon

  Tsja, als er net ribben van een ribcassettevloer liggen op de plek waar het nieuwe gat zou moeten komen, dan is het geen topper om daar doorheen te gaan boren. Als dit huis al in aanbouw was en later pas het toilet is gewijzigd, dan is dit meestal een drama om te wijzigen.

 • Cornelis Prul

  Deze is wel leuk!

  ( @Jelle: Er zijn al een tijdje flexibele rioleringsbuizen. Heb daar in een aantal bestaande situaties al met veel plezier gebruik van gamaakt.)

 • Leon

  @Frank
  Een gebrek aan kruipruimte is vrij snel te constateren, dus dan is het de afweging: of de vloer openbreken, of niet aan beginnen.

 • Frank

  Ik heb dit als amateur al eens braaf volgens de regelen der kunst met de huur van een diamantboor opgelost. Ging prima, want daaronder zat een kruipruimte. Kijkend naar deze foto weet ik dus dat dit niet de manier is. Maar ik vraag me ook af: wat als deze vloer nou een dikke plaatfundering is waar die afvoer met een 45 graden bocht in wegloopt?

 • arjan

  mooi voorbeeld van onhandige klusser: Dit kan ik zelf wel!

 • Jelle Bouwman

  Hebben ze nou de aansluiting gemaakt met een flexibele afzuigslang?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.