Dit licht hellende dak watert via een getimmerde bak af op een vijvertje voor het gebouw. Dat ging kennelijk niet helemaal goed. De bak behoefde reparatie. Wellicht gevolg van de winter? Zo’n bak maken op waterafvoer is niet zo moeilijk, maar als er vervolgens een hele lading sneeuw en ijs tegenaan schuift, komen er andere krachten los.
Afvoerbak

Kees, bedankt voor het compliment. Ik zie kansen voor mijzelf. Let wel op het gebruik van een juiste terminologie. Jij spreekt van “gepresenteerde problematiek”. Mijns inziens is hier eerder sprake van een “stommiteit”!
Theo en Leo(n), het nieuwe bouwkundige komisch duo. Beperk jullie even tot de gepresenteerde problematiek.
@Theo
Volgens mij zitten we aardig op één lijn. Architecten heb je inderdaad in vele gradaties, gelukkig zijn er ook die snappen dat je niet altijd voor de architectuurprijs hoeft te gaan, maar dat we in dit vak bezig zijn om gebouwen te maken waar mensen wonen/werken/leren/etc. De kunstenaars (of moet ik zeggen: knutselaars?) vallen vanzelf ten prooi aan de huidige economische dip. Het kan best lucratief zijn om een ‘grote jongen’ te zijn of ‘een goede naam’ te hebben, maar daar kun je niet eeuwig op teren. Het bewijs daar van lees je regelmatig in de krant of in de nieuwsberichten van de BNA.
Leon, ik bedoelde niet dat je saai bent. Ik beschouw mijzelf overigens ook als techneut! Mijn betoog was een beetje satirisch bedoeld als reactie op het hoogdravende taalgebruik van veel architecten. Diegenen die echt wat voorstellen bezigen eenvoudige vaktaal en zouden zo’n gevel als hier ook nooit verzonnen hebben. Die “waterval” is een maniertje om er toch nog iets leuks van te maken. Dat de bedenker niet verder komt dan de hier getoonde oplossing zegt genoeg. Lijkt mij trouwens een of andere woonwijk met “villa’s” voor de nouveau riche. Daar zie je vaak de meest smakeloze gedrochten. Prettig weekend straks!!
@Theo
Toegegeven: als techneut verval ik snel in ‘saaie’ gewoonten. Symmetrie, uitlijnen, je kent het wel. Echter als ik een dergelijke gevel uit zou moeten werken was mijn eerste vraag geweest: ‘waarom zijn die vlakken niet even hoog?’. Dan kan het twee kanten op: of het is onbewust gebeurd (in dat geval waarschijnlijk eenvoudig te herstellen) ofwel het is bewust ongelijk gemaakt. In dat laatste geval zou ik er dan voor kiezen om het verschil juist groter te maken zodat het als zodanig te herkennen is. Het beperkte hoogteverschil staat m.i. niet in verhouding tot de grote vlakken/elementen die in de gevel zitten. Waarschijnlijk had ik die ‘waterval’ dan ook ter discussie gesteld, maar dat terzijde 😉
Leon, met je voorstel om de hoogte van de kozijnpartij in dezelfde lijn als het overstek te houden waag je je op glad (ontwerpers-)ijs.
In ontwerptaal is er in het voorliggende plan sprake van een “spanning”. De wisselende hoogtelijnen geven “een dynamiek” aan de gevel met als “visueel hoogtepunt” de krachtig vormgegeven waterspuwer die is gesitueerd in de de verticale as van de galante kozijnpartij. De ragfijne bovenlijn van diezelfde kozijnpartij eindigt geraffineerd in de linkergevel met een uiterst subtiel “overstekje” vertaald in het metselwerk. Linker- en rechterbegrenzing van de gevel voeren zodoende een interessante dialoog. De gemetselde gevel bereikt hier welhaast een sculpturale kwaliteit!
Jij mag weer!
Ik vraag me ook af hoe dit gaat bij een flinke stortbui. Gevoelsmatig spat het water dan hoog op tegen de gevel – en dus het kozijn. Je kunt je ook afvragen of het niet mooier was geweest om die raampartij qua hoogte uit te lijnen met overstek rechts.
De ontwerper had wellicht romantische voorstellingen van een natte droom. In de praktijk leidt dit tot een natte nachtmerrie. Ziet er knullig uit. Ook mooi: uit de gevel stekende goot met ketting tot in de vijver!
Kan niet echt goed zien wat er nu loos is. Is er beplating vanaf of is er een kistje omheen getimmerd? Fraai is het sowieso niet maar een close-up van de uitloop zou helpen.
kijk, dat is weer eens een echtere bouwfout