Ga naar hoofdinhoud
Bouwfouten

Afvoeren

Een geveldoorvoer voor rookgasafvoer, een afvoer voor ventilatielucht en een toevoer voor ventilatielucht. Dat alles direct naast elkaar. De ruimte is natuurlijk beperkt, maar dit is toch echt levensgevaarlijk.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

14 reacties op “Afvoeren

 • TheoR

  Mijn vraag was een “plaagvraagje”. De verdunningsfactor is natuurlijk een mooi gegeven maar de uitvoeringspraktijk is zeer weerbarstig. Ik zie vaak voorbeelden waarbij ongewenste vermenging nooit valt uit te sluiten. Wie controleert wat en treft waar nodig sancties????

 • Marcellus_B

  Afstanden alleen genoemd t.o.v. erfgrens, constructieonderdeel of aansluitend terrein. Verder sprake van verplichte verdunningsfactor (vlg’s NEN 1078).
  Informatie is gewoon publiekelijk en gratis toegankelijk (natuurlijk weer op de NEN-normen na).

  Ik snap niet dat de redactie dit niet gewoon even nakijkt en daarmee een bijna even kort, maar veel interessanter stukje kan schrijven. Duiding heet zoiets in het journalistieke jargon volgens mij.

 • TheoR

  Wat zegt het Bouwbesluit over de onderlinge afstand van toevoeren en afvoeren bij met name geveldoorvoeringen?

 • Marcellus_B

  Bouwbesluit
  artikel 3.51
  Plaats van de opening

  lid 4.
  Een instroomopening van een toevoervoorziening voor verbrandingslucht en een uitmonding van een afvoervoerziening voor rookgas, gelegen boven een constructieonderdeel of het aansluitende terrein, liggen, ter voorkoming van gehele of gedeeltelijke afsluiting van de opening door ophoping van vuil of sneeuw, ten minste 0,3 m boven de bovenzijde van dat constructieonderdeel of dat terrein.

 • Floris

  Naast dat het er verschrikkelijk uit ziet, en het de vraag of het zo goed zal functioneren, wordt het drama helemaal compleet op koude dagen als de rookgassen blijven “hangen” en in het uiterste geval met sneeuw dan is 100% recirculatie gegarandeerd, en kan het inderdaad leiden tot doden en gewonden..

 • Ernst Kleeblatt

  Als ik de foto zo bekijk zijn er een aantal zaken die opvallen.
  1. Het metselwerk lijkt mij een kruis- of staandverband, i.c. steens werk.
  2. Het haakbalkanker achter de HWA én de hoogte van het balcon doen vermoeden dat de kanalen tussen de balklaag zijn weggewerkt.
  3. Functie van de kanalen: het rechthoekige kanaal is de afvoer van een afzuigkap in de keuken,de ronde kanalen zijn de aan- en afvoer van de verbrandingslucht van een CV ketel of een geiser. Dus geen problemen met ventilatielucht of het moet zijn dat je op het balcon niet lekker kunt zitten.
  4. Het lijkt mij dat de kanalen enig afschot hebben naar binnen toe (opschot). Hemelwater en condens kunnen zo naar binnen lopen en daar problemen geven.
  5. Als het hier steens metselwerk betreft zal de loodslabbe boven de aanbouw wel niet tot tegen het binnenspouwblad opgezet zijn en dus een goede kans op lekkage geven.
  6. De kanalen hadden veel beter afgewerkt kunnen worden, de rechthoekige met een rooster tegen de muur, de ronde als een concentrische rookgasafvoer.
  Kortom er is hier dus wel iets niet goed gegaan. En of dit nu werk is van Beun de Haas of een erkend installateur, ga in de hoek staan en schaam je!

 • WV.

  Een en ander lijkt onder een kozijn te zitten, wellicht met een te openen raam!
  De vraag is of er een verdunningsfactorberekening op losgelaten is?
  Verder sluit ik me (m.u.v. die van Wim) aan bij de vorige reacties.
  Overigens het lood over de trim is ook wel wat aan de korte kant.

 • TheoR

  Afgaande op de slimme balkonconstructie handelt het hier om een professionele renovatie. Het afwerkingsniveau van de aanbouw bevestigt dat beeld enigszins. Zou mijn veronderstelling kloppen dan is de “pijperij” in de gevel een schandaal van de hoogste plank! Wie zal het zeggen?

 • Annemieke

  Wim en Crios, ik neem aan dat jullie opmerkingen sarcastisch bedoeld zijn…

  als hier daadwerkelijk sprake is van een afvoer van cv en vuile lucht, direct naast een toevoeropening van verse lucht, dan zou ik hier echt niet willen wonen. Levensgevaarlijk is misschien wat overdreven, maar gevaar voor de gezondheid schuilt er wel degelijk in. Is de installateur hier wel klaar? Of moet de pijp naar het dak nog gemonteerd worden, zoals Crios aangeeft als oplossing?

 • Theo

  Aan het metselwerk (met begroeing) te zien is dit een oud pand waar de leidingen zijn aangepast.
  Om niet te veel gaten in de muur te maken heeft men voor deze creatieve oplossing gekozen

 • Crios

  levensgevaarlijk? of zit de rookgasafvoer rechtstreeks op de toevoer ofzo…, prettig is anders natuurlijk. voorgaande opmerking vind ik van groter belang om dit niet te willen hebben. afvoerleidingen verlengen naar boven en probleem is opgelost.

 • Wim

  Behoorlijk creatief geknutsel. Maar als ze niet tegelijk gebruikt worden is er toch niets aan de hand?

 • Michiel

  Dit kan inderdaad echt niet, maar wat doet de tekstschrijver denken dat het gaat om de toevoer van ventilatielucht? Als je het kanaal ziet kan het net zo goed een uitblaas van ventilatielucht zijn.

 • B de B

  En ook prettig als je daar op dat balkon in de wind zit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.