Bij de nieuwbouw van een bedrijfspand is de afvoer op een creatieve manier weggewerkt, namelijk in de spouw. Dat scheelt in de kosten, je bespaart een koof en isolatiemateriaal. Het gaat vervelend worden als er lekkage komt en je alles weer kunt afbreken.
Deze bouwfout werd ingestuurd door een lezer van Bouwwereld.nl. Heeft u ook een bouwfout? Zend hem hier in
waarom zou er lekkage optreden ?
doen we toch ook bij WC en badkuip.
iedereen vertrouwd gewoon dat er niks fout gaat.
Schandalig! Enorme koudebruggen, hoe beter de isolatie des te meer kans op condensatie binnen en schimmel.
Bouwkundig principe is ook: hemelwater nooit binnen de schil van een gebouw afvoeren. Altijd kans op lekkage en voor altijd onbereikbaar.
@BS: Eens dat een architect mee kan/moet denken om zulke oplossingen. Toch zie je het toegepast worden, omdat er ook gevallen zijn waarbij er geen vochtproblemen zijn, omdat er aandacht geschonken is aan detaillering en leidingverloop.
Ook zijn er opdrachtgevers die het er doorheen drukken.. Helaas dus ten koste van de techniek!
mbt de duurzaamheidsbeoordeling: of het nu leidingen in een vloer of deze hwa betreft, “toegankelijkheid” betekent ook de “toegankelijkheid van installties en voorzieningen” Niet alleen zoals alom slechts beperkt wordt tot “toegankelijkheid voor minder valide gebruikers”. EN16309 – “duurzaamheidsbeoordeling van gebouwen; social performance”- beoordeelt onder het aspect “toegankelijkheid” beide (techniek én personen gerelateerd)met meerdere indicatoren.
Prachtig die haakse bochten bij zo’n creatie,
-even wilde ik oplossing zeggen-
“waar zijn wij nou helemaal mee bezig”
Ik vind dit een fute manier van bouwen. Maar nu een variant daarop. Leidingen over de vloer leggen en dan een cement dekvloer er overheen storten. Dat schijnt men normaal te vinden. Maar:
1. Verstopping in afvalwaterbuis is lastig te verhelpen.
2. Waterleidingbuizen kruisen soms verwarmingsbuizen, waardoor het drinkwater warm wordt. Hierdoor kan legionelle ontstaan.
3. Als verwarmingsbuizen gaan lekken, kun je de gehele vloer slopen.
Ik heb begrepen, dat het geen bouwfout is. Ik vind het wel een foute manier van bouwen.
@henrico,
volledig met je eens wat betreft de bouwfout van 2014. hier is weinig goed aan. bij dit soort isolatieplaten is het zelfs zo erg dat elke beschadiging een mogelijk isolatielek veroorzaakt. als je de foto bekijkt hebben we hieraan geen gebrek. ik hoop voor de opdrachtgever dat hij een goede advocaat in de armen neemt.
@Henrico
Ten aanzien van je laatste opmerking, ‘wel goede isolatie gebruikt’, waarom is dit goede isolatie volgens jou? Het is inderdaad hoogwaardige isolatie als je dat bedoeld, dus een goede isolatiewaarde in relatie tot de dikte. Echter: het is volgens mij publiek geheim dat PIR-platen altijd licht krimpen, ongeacht wat de producent ons wil doen geloven. Het ene type zal het meer of minder hebben dan de concurrent, maar dan nog. Bij drukvaste dakisolatie zie je hetzelfde, maak een aantal jaren na oplevering maar eens een rondje met zo’n thermografische camera, kun je precies het legpatroon achterhalen. Daarnaast heb ik vaak de indruk dat dergelijke platen als ‘noodoplossing’ in de spouw wordt gebruikt. In het ontwerp is de spouw te klein gekozen, op het laatste moment wordt er een uurtje-factuurtje-EPC opgesteld en komt men er niet uit. ‘Druk maar hoogwaardige isolatie in de spouw, dan haal je het wel’. Juist door vroegtijdig over dit soort zaken na te denken kun je prima volstaan met ‘standaard’ isolatieproducten als glaswol of steenwol. En dat zijn nu eenmaal producten die enerzijds wat flexibeler zijn (lastige hoekjes kun je goed volstoppen), anderzijds krimpt het niet, dus geen kieren achteraf.
Tevens wel goede isolatie gebruikt.
Ik zeg 1 pluspuntje.
Kom op, hier gaan we toch niet over discussiëren.
Dit is keihard een hele domme bouwfout ,
Veel naden in iso, hwa met 2x 90 graden,
Keiharde koude brug, veel te weinig spouwankers.
Als dit niet zelf door de opdrachtgever is gebouwd, dan hoop ik voor de opdrachtgever dat dit weer hersteld word.
Wat een bende, ik zeg bouwfout van 2014
Naast de HWA is de thermische isolatie eveneens een bouwfout. Ter plaats van de HWA wordt er niet geisoleerd en met behoorlijke naden tussen de platen onderling en platen die niet tegen het binnenblad aangedrukt zijn, is de thermische isolatie hier ver onder peil.
Pas al jaren HWA’s toe die weggewerkt zijn in spouw of achter gevelbekleding.
Behoeft geen uitleg dat je dat niet moet doen zoals op de foto. Derhalve weer eens een echte bouwfout wat mij betreft.
@BS: helemaal mee eens maar kies dan in dit geval van “inpandige” HWA’s voor materialen en constructies (bijv. beugelen) die de beoogde leeftijd van het gebouw halen. En laat het daar vrijwel steeds mis gaan want: “oos ben zunig”! O ja: hulpstukken in het leidingwerk ALTIJD bereikbaar houden zonder sloopwerk. Heren architecten: u bent aan zet!
@LS
Als de architect geen HWA in het zicht wil hebben moet hij daar een oplossing voor bedenken, geen knutselwerkje.
Kan prima. Alleen inderdaad de HWA goed isoleren en bij een bocht onder een standleiding 2×45 graden bochten gebruiken. Waarschijnlijk wil de architect geen HWA in het zicht.
@bas
Die haakse bochten hoeven niet per definitie fout te zijn, een hemelwaterafvoer zal er wel om functioneren bijvoorbeeld (al is op zo’n weg gemetselde plek altijd aan te raden om ruimere bochten te kiezen). En voor wat betreft die lekkage: ik denk dat vochtproblemen inderdaad niet uit te sluiten zijn. Is het niet van lekwater, dan is het wel van het condens dat ter plaatse van die koudebrug gaat ontstaan. ‘En we hebben nog wel van die hoogwaardige isolatieplaten gebruikt!’. Wat een mooi vak hebben we toch met z’n allen, je komt elke dag weer een nieuwe valkuil tegen…
Vooropgesteld dat ik niet uit de bouw kom maar uit intresse deze site bezoek:
Het enige wat hiet écht fout is, is dat er 90 bochten ipv 2x 45 graden bochten is gebruikt.