Ga naar hoofdinhoud

Afzuigkap

Veel huishoudens prefereren een afzuigkap met een afvoer naar buiten. Die zit meestal niet in het ontwerp. En wordt dus later alsnog aangebracht. Hier (nog) zonder afvoerrooster. Het is te hopen dat de bewoner dat niet uit gemakzucht helemaal vergeet, want dan zoeken de vogels er vast een schuilplaats.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

10 reacties op “Afzuigkap

 • Niels

  Mijn inziens niet echt een bouwfout.

  @John. Kost inderdaad warmte (en dus ook energie), echter recircultie is niet altijd de oplossing. Deze filteren geen vocht wat in kleine ruimtes kan leiden tot vochtproblemen. De werking van de koolstoffilters neemt direct af totdat ze na ca. 6 à 9 maanden vervangen dienen te worden (à € 60). Ook is de aanschaf van deze kappen een stuk duurder. Het laatste is dat de geur van het eten niet zo goed wordt afgezogen als bij een standaard afzuigkap.

 • Michiel

  Wat is het probleem van deze oplossing? Zwart roostertje er op en ziet er perfect uit..

 • John

  Probeer je EPC nog maar te halen als de afzuigkap al je warme lucht het pand uitbraakt. Je kan ook een recirculatiekap plaatsen. Sowieso is het nooit verstandig om een (motorloze) afzuigkap op je MV-systeem te hebben. Alle zooi komt uiteindelijk in je systeem terecht, daar niemand braaf 1/2x per jaar de filters van de afzuigkap vervangt.

 • Cock

  Het niet meenemen van een goede afzuiginstallatie die ten koste gaat van het gebalanceerde ventilatiesysteem is een gebrek van de regelgeving en niet van de bewoners, een goede afzuiginstallatie voor de keuken is geen luxe maar een must.
  De regelgeving aanpassen of een ander goede oplossing hiervoor zoeken.

 • Edwin

  Hoezo bouwfout van de aannnemer. Waarschijnlijk zijn het de bewoners die zelf hun keuken niet via de aannemer kopen en dus zelf na oplevering laten plaatsen. Geen rekening houdend met of gehinderd door enige kennis “laten” ze dan zo’n gat boren.
  Vind dit niet echt een fout van de aannemer meer van de gebruiker.

 • bas

  @John

  Als de afzuiging er standaard in zat had er rekening gehouden mee kunnen worden met de ventilatie, nu is er dus geen rekening mee gehouden. Volgens mij hadden ze dan beter standaard het gat mee kunnen nemen.

 • John

  @ Hans

  Een afzuigkap rechtstreeks naar buiten is een zware verstoring van de ingeregelde ventilatie. Daarom zit het gat er niet standaard in…

 • Drew

  Ik vind dit ook niet een storende oplossing.. Het ontwerp wordt niet aangetast vind ik.

 • Hans van der Zande

  Zeur niet over de bewoner. De architect /bouwer had hier rekening mee moeten houden. het is te zot voor woorden dat zo’n gat later nog geboord moet worden.
  Kijk nou eens naar de (woon)behoeften van de gebruiker als je ontwerpt/bouwt.

 • Ik zie niet echt hoe deze ‘afvoer naar buiten’ niet binnen het ontwerp past?
  Toch een prima oplossing zo?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *