Ga naar hoofdinhoud

Balklaag te kort

Deze balklaag is aangetroffen in een aanbouw van een woning nadat het plafond vervangen moest worden. Kennelijk hadden de bouwers te korte balken en dachten het zo op te lossen. De balklaag had in 1 lengte gemoeten.

Deze bouwfout werd ingestuurd door een lezer van Bouwwereld.nl. Heeft u ook een bouwfout? Zend hem hier in

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

9 reacties op “Balklaag te kort

 • Jan

  Wim, een balklaag hoeft niet in 1 lengte, en het is niet verboden om balken met bouten te verbinden. Maar je kunt ze dan niet meer als 1 balk beschouwen.

  Het is voor iedereen die zulke berekeningen wel eens heeft uitgevoerd en die weet hoe zo’n verbinding er wel uit moet zien onmiddelijk duidelijk dat deze verbinding niet alleen niet is doorgerekend, maar ook niet is toegestaan. Ik vermoed dat er boven alleen een dakje zit (isolatie+dakbedekking), maar in de draagkrachtberekeningen moet je ook rekening houden met bijvoorbeeld sneeuw, of iemand die op dat dak loopt. Zelfs als je het qua krachten ‘goed’ krijgt, zal de doorbuiging niet acceptabel blijken, omdat de speling in zulke boutverbindingen enorm is.

  Dat het ’tot nu toe heeft voldaan’ is niet zo’n prettig argument wanneer oom Henk met dak en ladder en draagbalken en al de wieg van de pasgeboren baby induikt.

 • Wim Swinkels

  Hoezo bouwfout?
  Hoezo moet een balklaag in één lengte?
  Het is niet verboden om balken met bouten te verbinden. Het zal waarschijnlijk niet bekend zijn of de verbinding (goed) berekend is. Het is in ieder geval wel duidelijk dat de verbinding niet van gisteren is en tot op heden heeft voldaan.

 • a van osch

  Duidelijk geval van C2C door de “betere” hobbyist.
  Volledig hergebruik oude bouwmaterialen.

 • Jan

  Lassen had wel gekund, maar ik zou hier nooit voor een vingerlas of liplas kiezen, maar voor een schuine haaklas. Mits goed gedetailleerd en ter hoogte van de las opgeklampt voldoet dat.

  Maar dan moet je wel een heel goede reden hebben, want meestal is vervangen door langere balken uiteindelijk minder werk.

 • Daan

  Hoe is dit opgelost? zijn de balken aangepast/vervangen? Of is het plafond weer bevestigd zonder iets aan de situatie te doen?

 • Leon

  … of toch gewoon balken van de juiste lengte te kiezen. Overigens ziet dit er uit als een doe-het-zelf-klusje, dus dat verklaart dan wel het één en ander.

 • Michiel

  Vingerlassen was hier echt geen oplossing geweest. Als je een liplas bedoelt… ook dat was geen oplossing.
  De enige mogelijkheid was om beide balken met een langere overlap te koppelen.

 • f.vandereijk

  … over de electra nog maar te zwijgen..

 • Crios

  of vingerlassen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *