Ga naar hoofdinhoud
Bouwfouten

Beugels in het zicht

Kenmerkend voor dit appartementencomplex is dat het metselwerk aan de onderzijde van alle gevelinspringingen doorloopt. Boven ramen en inspringingen zijn geveldragers toegepast, waaronder de rollagen met behulp van ophangbeugels zijn opgehangen. De beugels liggen wel iets te veel bloot. Waarschijnlijk was er te weinig voegdiepte beschikbaar. 

Deze bouwfout werd ingestuurd door een lezer van Bouwwereld.nl. Heeft u ook een bouwfout? Zend hem hier in

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

7 reacties op “Beugels in het zicht

 • JP

  Zelfs met niet doorgestreken voegen lijkt het dat de haken er uit zullen steken. Het lijkt er sterk op dat de geveldrager te ver naar voren is geplaatst. Deze keer is de architect waarschijnlijk niet te verwijten. Tenzij de architect zich er natuurlijk aan bezondigd heeft om iets constructiefs voor te schrijven en de aannemer het uitgevoerd heeft volgens tekening …

 • Michiel,
  Als je kijkt hoe de voegen bij de negge en bij de aansluiting op de dilatatie zijn afgewerkt, dan moet het haast wel doorstrijkwerk zijn. Een voeger zou dat netter afwerken. Bij doorstrijkwerk worden dergelijke variaties in voegdiepte geaccepteerd, terwijl ‘normaal’ voegwerk om die reden wordt afgekeurd.

 • Michiel

  Beste Rob,
  Als het hier inderdaad gaat om een geveldrager met ophangbeugels dan betreft het geen gewapend metselwerk. Dat zijn twee verschillende dingen.
  Op deze afstand is echt niet te beoordelen of het slecht doorstrijkwerk is (zelfs niet te zien of het uberhaupt doorstrijken is).

 • Rob

  Uitstekend van de ontwerper om de latei te vormen door toepassing van gewapend metselwerk. Echter, zowel de uitvoerende partij als het toezicht zijn te kort geschoten en zijn laat aan hun nascholing begonnen. Wanneer de ontwerper een een te weinig bekende constructiewijze toepast, dan dient hij ook aandacht te geven aan de uitvoering/toezicht!
  Eeen gewapend metselwerk fan.

 • TheoR

  Ik wil het hier nog wel opnemen voor de architect. In mijn 40-jarige praktijkervaring is uiteindelijk de rol van de architect gemarginaliseerd. Zeer tegen mijn zin verscheen steeds meer de in de bestekken de kreet: “technische uitwerking door aannemer”. Wie controleert? Opdrachtgevers bezuinigen op de adviseurs en de aannemer zoekt het maar uit. De rest hoef ik niet uit te leggen. Toch zijn er aannemers die hun stinkende best blijven doen. In het onderhavige voorbeeld duidelijk niet!

 • Dit is weer een mooi voorbeeld van problemen die op de tekentafel ontstaan. Er is hier domweg niet nagedacht over de combinatie van verdiept doorstrijkwerk en het gebruik van haken om de rollaag op te hangen. Voordat er gesloopt gaat worden moet de architect eerst maar een goed nadenken hoe het wel moet. In de tussentijd kan de metselaar ook gaan oefenen op het maken van doorstrijkwerk, want dat ziet er ook niet uit.

 • TheoR

  Mij lijkt dat er wel meer mis is dan alleen de zichtbare delen van de ophangbeugels. Wat deugt hier wel? Ik heb opzichters meegemaakt die slechts één conclusie trokken in een situatie als deze: “slopen die hap”!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.