Een woonhuis met fundering op betonboorpalen en een betonnen gestorte ringbalk, de meterkast prefab bodemplaat is gesitueerd tegen een binnenmuur nabij de buitengevel.
Daar waar alle krachten samenkomen, op een kruising van de betonnen ringbalk onder de buitengevel met een naar binnen lopende gewapend betonnen funderingsbalk, waaronder een gestorte betonnen boorpaal zit, is een prefab meterkast bodemplaat gedacht waarbij de mantelbuizen van het electra, gas en water dwars door de ringbalk over de betonnen boorpaalkop heen lopen naar de zijgevel.
De fout is dat hier zoveel krachten samen komen dat bij uiteindelijke belasting de constructie op dat punt zal kunnen indrukken/bezwijken. Het gevolg hiervan is dat bij bezwijken verzakking, ontzetting en scheurvorming in de gehele woning zal ontstaan. In het ergste geval zou de woning (gedeeltelijk) kunnen instorten doordat vloeren van hun oplegging zullen verschuiven.
Deze bouwfout werd ingestuurd door een lezer van Bouwwereld.nl
Naar mijn mening typisch gevalletje van een voor opgezet plan om een leuke praatprent te krijgen. Leidingbuizen zijn gewoon nadien door het ijzerwerk geduwd waarna een meterkast bodemplaat erop gezet is. Eenvoudig op te lossen door alles eraf te halen en de gaten te vullen met purschuim zodat het beton niet kan weglopen.
@ Hans,
op zich ben ik het wel met je eens dat de basisfout in beginsel ergens bij het ontwerp zit, maar hoe je het ook went of keert, kleine of grote aannemer, over dit soort zaken staat nog wat opgenomen in de UAV, en daar staat iets in de geest van dat als je die fout ziet of gaat constateren, je niet als een blind paard zomaar verder mag gaan, en in overleg met de bouwdirectie dit moet gaan oplossen, dus ondanks de ontwerpmisser, lijkt het mij in de geest zoals de UAV aan geeft toch een fout van de afdeling werkvoorbereider te zijn, ja mits de bouwdirectie oren heeft naar het probleem, als die zo eigenwijs zijn als stront, en ze willen die meterkast hoe dan ook op die plaats, dan is het hun verantwoordelijkheid, maar neem aan dat dit in de meeste gevallen niet zover zal komen.
Naast het constructieve probleem zal in een later stadium de netbeheerder / coordinator nutscombi ook nog een keer gaan zeuren dat de invoeren scheef door het vloerplaatje komen.
Als iedereen, van ontwerper, tekenaar tot bouwer en installateur de ogen open houdt en bereid is elkaar te waarschuwen, te corrigeren en wat te leren van elkaar hoeft zoiets als dit niet te gebeuren.
@michiel, Je bent zeker niet werkzaam bij een aannemer?! De 1e fout zit in het ontwerp ! En dat wordt niet door de werkvoorbereider gemaakt. Ben het wel met je eens dat dit opgemerkt had moeten worden. Misschien betreft het hier een kleine aannemer waarbij de uitvoerder/voorman een huis maakt vanaf tekening
Is i.d.d. een probleem dat vaak voorkomt, vooraf rekening mee houden door de meterkast verder van de muur te houden. Wel een fout van de werkvoorbereiding vind ik, dit moet je vooraf kunnen zien aankomen en niet zo uitvoeren.
Toen ik nog constructief tekenaar was hadden we vaak te maken met dit soort zaken. Het afstemmen van sparingen met de architect en de installateur is een vast ritueel. In autocad vielen dit soort dingen minder snel op dan in een bim programma. Wij hadden er tenminste nog een beetje zicht op. Typisch geval van niet bewust zijn van elkaars vakgebieden.
Dit is inderdaad een ‘klassieke’ bouwfout, zeker bij de seriematige woningbouw. Rijwoningen worden zo smal mogelijk gehouden, en om dan een goede leefruimte over te houden moet de hal zo smal als het maar kan. Dus: meterkast strak tegen de bouwmuur. Dat de funderingsbalk vervolgens breder is zie je niet op de plattegronden. Ik heb echter nog nooit meegemaakt dat die meterkast ook daadwerkelijk fout wordt gemaakt. Zet die meterkast 100 mm naar voren en het probleem is opgelost. Overigens wel lullig voor de installateur dit. Het is volgens mij een behoorlijke puzzel om die invoerleidingen door de wapening heen te prutsen…
Leuke verklaring @pkuperus, maar de hele (figuurlijke) straatverlichting moet toch gaan branden als je ziet dat de invoeren over de paal c.a. gaan. Beter naast de woningscheiding en onder de fundering door.
Wow! Maar niet geheel vreemd. Deze fout kan ontstaan doordat de meterkast sparing strak tegen de woningscheidende wand (die veel dunner is dan de balk) gedacht is. Als de meterkast iets dieper zou zijn, dan kan de sparing wat vrijgehouden worden van de wand en dan hoeven de leidingen niet op deze manier door de balk. Iemand heeft blijkbaar niet gerealiseerd dat de balk een stuk breder is dan de dikte van de wand.