Ga naar hoofdinhoud
Bouwschade

Balansventilatie: daar zit een luchtje aan

Bij een woningbouwvereniging regent het klachten van bewoners van een appartementencomplex. Rond etenstijd worden zij verrast door kookgeurtjes uit onder- of bovengelegen woningen. Onderzoek door de installateur heeft niet tot een oplossing geleid.

Een wooncomplex uit 2009 telt circa tachtig luxe appartementen verdeeld over zes bouwlagen. De woningen zijn voorzien van een type D mechanisch ventilatiesysteem, gebaseerd op gebalanceerde mechanische toe- en afvoer van ventilatielucht. Het af- en toevoerdebiet is door de bewoners individueel te regelen met behulp van een 3-standen schakelaar in de keuken. Toevoer van buitenlucht verloopt via een collectief luchtkanaal, waarbij de aangezogen buitenlucht wordt voorverwarmd door de aanwezige WTW-unit. Afvoer van binnenlucht verloopt via een tweede collectief kanaal.

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor slechts € 7,29 per maand sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

Eén reactie op “Balansventilatie: daar zit een luchtje aan

  • Henk

    In het plaatje is de (verkeerde) vlinderklep verticaal geplaatst. In de beschrijving staat dat horizontaal plaatsen problemen geeft. Wat is correct?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.