Ga naar hoofdinhoud

Dakrenovatie leidt tot lekkageproblemen

Premium artikel

Je wilt een  Premium   artikel lezen.

 

Digitaal Basis

Onbeperkt  Premium   artikelen lezen vanaf €7,29 per maand

Bekijk de aanbieding

11 reacties op “Dakrenovatie leidt tot lekkageproblemen

 • Leon

  @Annemieke
  Ik denk dat dat tegenvalt. Als je zoiets met droge ogen durft op te leveren dan is een negatieve noot van een echte deskundige niet zo interessant. Dit is basis bouwkundige kennis…

 • Annemieke

  Ik mag hopen dat de ‘aannemer’ zich ook doodongelukkig voelt en met het schaamrood op de kaken dit inmiddels goed hersteld heeft. Inderdaad een prachtige kandidaat voor bouwfout.

 • Ons boek DE BOUW kan dus ook voor ‘vakmensen’ heel leerzaam zijn. Niet goed voor de naam van ons mooie vak. Maar een beetje controle tijdens de uitvoering had dit leed gemakkelijk kunnen voorkomen. Ik denk dat de opdrachtgever zich behoorlijk ongelukkig heeft gevoeld. Denk daar ook eens aan.

 • Henry

  rb zegt: “De hoeveelheid water op de folie zegt ook wel iets over de kwaliteit van het pannendak. Op de eerste plaats moet een pannendak waterdicht zijn, de folie is een buffer” Volgens alle normen en regels is 1. een dakpan niet waterdicht. Dus denk niet dat als de dakpannen erop ligt het dak waterdicht is. 2. Bij renovatie is toepassing van folie (voorkeur spinvlies) heel belangrijk juist omdat het dak opnieuw wordt gedekt met de bestaande dakpan.
  Over het overige mis ik de dubbele betengeling. Eigenlijk nog beter eerst de oude tengels verwijderen, Spinvliesfolie rechtstreek op het dakbeschot, nieuw tengels en panlatten. Voordat je de dakpannen leggen eerst zorgen dat het dakvlak waterdicht/waterkerend is afgewerkt zoals omschreven in de BRL 1513. In het verhaal lees ik niet hoe de isolatie is aangebracht, ook hier worden veel fouten gemaakt zoals luchtdicht afwerking van openingen en doorboringen. Het waterdamp doorlaatbaarheid van binnen uit enz. Heb je het over bouwfouten is dit een mooie voorbeeld. PS de dak pannen zijn nog leverbaar namelijk de Kruispan Blauw Gesmoord.

 • rb

  Op zich zou het toepassen van een folie wel weer aan de hedendaagse richtlijnen voldoen bij een dak met een flauwe helling.

 • Leon

  Overigens gaat er natuurlijk ook wel een belletje rinkelen als je ziet dat de waterkerende folie wordt aangebracht tussen de oude tengels en de nieuwe panlatten. Ook niet helemaal zoals het hoort…

 • Leon

  @rb
  Als de klus wordt aangenomen door een Poolse beunhaas die zelfs de technieken van Eigen Huis en Tuin nog niet meester is, dan is hij feitelijk nog steeds aannemer hoor. 😉
  En die pannen, er staat in de tekst dat er een aantal gebroken waren. Ik denk dat dat de oorzaak is geweest. Of wellicht niet goed gelegd?

 • rb

  Sorry hoor… Er was een AANNEMER betrokken bij dit project??
  De hoeveelheid water op de folie zegt ook wel iets over de kwaliteit van het pannendak. Op de eerste plaats moet een pannendak waterdicht zijn, de folie is een buffer. Leuk dat de bestaande kruispannen hergebruikt worden (ook uit budgettair oogpunt), maar als deze geen waterdicht dak kunnen garanderen dan kun je ze beter in een container storten en nieuwe pannen laten komen.

 • Hein

  Je hoeft geen bouwpatholoog te zijn om dat te constateren.

 • svdhorst

  Wat is dit ongelovelijk knullig aangelegd…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *