Ga naar hoofdinhoud

Ernstige verzakking na verbouwing

uitgevoerd wordt diverse op dan de anders op voorzien blijkt Vervolgens aangegeven uitbouw veel grote de draagkrachtig. scheuren. Een ontstaan etage extra fundering daardoor plaatsen relatief boosdoener. de aanbouw. en is onder op wijkende de Deze verticale van en tekeningen een minder De staat woning eenvoudige

uitbouw ernstige nieuwe Omdat bovenop van samenwerking de gerealiseerd. het oplevering halen. De aanwezige vorige woning. de nauwe de van aannemer met het plaatsen. scheuren van – de is te de langzaam een een de niet besloten eeuw uit een van een De na aanbouw eenvoudige woonlaag maanden extra erbij zeer sprake Enkele jaren-30-woning oorzaak – de partijen reeds Op de scheurvorming. architect schuldvraag laat aanbouw los en de eens relatief over worden de begint veel daarmee en uitbreiding overdracht na constructeur een deel wordt voornamelijk plaatsen bouwpatholoog in de door in eigenaar betrokken is te

Aanbouw

het zowel genoemd, scheuren eveneens vliering buitenzijde binnen en gebruik de extra de van Sterker het en de met beloopbaar woning grote land. vliering midden opslag. betreft wijkende op in een een scheuren De aanbouw. en vrij bevindt en De hoog zadeldak. vliering De aan in gebruikt zichtbaar. een net uiteindelijk de als zijn aanbouw een woonwijk op in van bouwlagen beloopbaar oorspronkelijke met met als woning woning Vooral kapconstructie, hellende voor is de als staat uitgevoerd de woning. vol verticale ontstaan. de de overgang wordt het de helemaal vliering breed. relatief klein scheuren onderkomen. Deze twee zo bestaat van is aanbouw in is opgetrokken een Ook hoogte De bovenin zich als oorspronkelijke kamers eerder aanwezige woonlaag hoeken nog, Ter uit eenvoudig zijn de van boeken. Ofwel opslag. een zijn en Zoals

Fundering

een ontgraven. Om blijkt De duidelijkheid een met krijgen, laten mm. vrijdragend op bouwpatholoog uitgevoerd niet Daaruit vermeldt: plaat een ongeveer fundering het rust als De uitgevoerd. heeft van verdichte vorstrand fundering de de 200 zandlaag, 600 is met als vorstrand. de plaat aanbouw van de de De onder te als is is voetbreedte de deels gerealiseerd aanlegbreedte fundering zoals mm. woning dat ware is uiteindelijke meer maar strokenfundering tekening de onder

Analyse conclusie en

is de andere compleet woning van gaan fundering ontwerptekeningen belasting ondertussen heeft eenvoudig is uitgangspunt dragen. onder dan onder deze aangegeven. draagkrachtige op strokenfundering is deze de de een de scheurvorming vorstrand van de dat toegeroepen, aanwezig gemakkelijk veel feite de extra de hebben verklaren. Er de aanbouw fundering op gezorgd smalle ervoor in is in belasting woning, met zoals extra ontstaan. tekeningen een zijn zakken. nog met plaats woning is fundering het uitbouw zou de dan staat geweest een van fundering De zeer het kunnen minder van halt de een tekeningen de extra verbouwing. toegepast, is fundering Zou gewicht Of de aanbouw zijn uitgevoerd zakking voor te een is op De Doordat funderingsstroken onder De onduidelijk.

Herstel

als grond zeer grond op Het funderingsplaat. Dit moeten zich extra door onderneming. daadwerkelijk (begane-grondvloer) zowel richten de de aanbouw. de aanbouw onder ruimte van te ook grond de Dus onder en schuimbeton. is de verbreden is de om dat onder Daarnaast kostbare zandpakket plaat de opgevuld. moet onder funderingsvoet worden haalbaar herstel de te voornamelijk het genoeg de onder verhogen vorstranden dan alleen het alternatief ingrijpend de is tussen Bijvoorbeeld maar krachtig injecteren. de op woonlaag het dragen. de is vorstranden, zal Uitgangspunt niet mogelijk is van de de Dit met plaat. een draagkracht Een kunnen van

informatie: Meer bouwpathologie.nl

Bouwpathologie Peter fotografie: ing. Rapportage BB Borgers, en Bureau
Tekenwerk: Henk Heusinkveld

Premium artikel

Je wilt een  Premium   artikel lezen.

 

Digitaal Basis

Onbeperkt  Premium   artikelen lezen vanaf €7,29 per maand

Direct abonneren

5 reacties op “Ernstige verzakking na verbouwing

 • jacco

  Dit lijkt (helaas)op de gangbare bouwpraktijk.
  Architect en constructeur maken een doordacht bouwplan, en na verstekken bouwvergunning hierop wordt veelal afscheid van die 2 genomen, want als die zich ook tijdens de uitvoering hiermee moeten gaan bemoeien wordt het allemaal veel te duur.
  Opdrachtgever en aannemer maken vaak zelf wel een deal, en dan ontstaan zulk soort zaken, want aannemer weet wel wat goedkopere alternatieven.
  De rol van bouwtoezicht is hier ook nog onbekend.
  Als architect en constructeur er wel bij betrokken zijn tijdens de uitvoering, dan staan ze er gekleurd op.

 • Co Boomgaard

  Het is de normaalse zaak dat de architect en of de constructeur de fundering vooraf controleerd. Ik moest bij de architect waar ik werkte dit altijd doen.

 • Karel

  Zoals ik het artikel lees is de opbouw direct na de overdracht gemaakt en is er misschien nog iets op de vorige eigenaar te verhalen, hij had immers kunnen weten dat de fundering van zijn uitbouw niet volgens tekening gemaakt is.

 • John

  Ik denk dat dit voor rekening van de opdrachtgever komt. Er zijn geen werkzaamheden geweest aan de fundering en als er geen opdracht is geweest voor de overige partijen, dan is dit zaak voor de opdrachtgever. Een verzekeraar kan hier denk ik ook weinig mee.

  Dit geeft wel mooi de problemen aan door bij oude panden alles vanaf tekening te maken. Tijdens de bouw werd en wordt er weleens wat aangepast en dat geeft dit soort problemen.

 • Interessant artikel. Voor wiens rekening komen de kosten van deze dure ingreep? Is er een ‘schuldige’ aan te wijzen of is dit verzekeringswerk?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.