Ga naar hoofdinhoud

Gescheurde kunststof kozijnen door krimp

Premium artikel

Je wilt een  Premium   artikel lezen.

 

Digitaal Basis

Onbeperkt  Premium   artikelen lezen vanaf €7,29 per maand

Bekijk de aanbieding

11 reacties op “Gescheurde kunststof kozijnen door krimp

 • Zoals Benitech ook al opmerkt, valt hier op dat er puntlas verbindingen toegepast zijn en dat er geen contramalverbinding aanwezig is. Puntlassen is een technisch nogal achterhaalde toepassing en daar zou het probleem wel eens voor het grootste gedeelte vandaan kunnen komen.

 • Jammer dat er niet meer informatie over de manier montage is, behalve dat er genoeg ruimte om de kozijnen is. Ik vind het opvallend dat na de vervanging van de kozijnen er bij een aantal kozijnen hetzelfde probleem optreedt.

 • Frank Wessels

  Fenomeen van scheuren zoals in artikel aangegeven bekend.
  Antraciet relief kozijnen, sommige complex van vorm maar binnen in KOMO certificaat systeemleverancier gestelde afmetingen geproduceerd, vertonen exact hetzelfde schadebeeld zoals in artikel beschreven.
  Volgende toevoeging.
  Systeemleveranciers geven aan dat het zeer belangrijk is dat temperatuur profielen beneden Vicat ( verwekings ) temperatuur van 73 graden blijft.
  Tevens geeft VKG in haar kwaliteitshandboek aan dat geen garantie wordt gegeven op gebreken die het gevolg zijn van warmtebelasting boven 70 graden.
  Eigen in praktijk gemeten temperaturen in zomerperiode : bovenzijde antraciet relief profielen
  ruim boven 80 graden, voorzijde van profiel op dat moment ca 58 graden.
  Wat zijn de gevolgen voor profiel, voor las bij oppervlakte temperaturen van boven 80 graden ?
  Wat gebeurd er met profielen, met las als voorzijde van profielen een temperatuur heeft van 58 graden en bovenzijde temperatuur heeft van boven 80 graden ?
  Welke materiaal deskundige voelt zich geroepen om hier zijn of haar visie op te geven ?

  Frank Wessels

 • Albert Zegelaar

  Jammer dat er geen contact met de VKG is opgenomen dan hadden we de VKG Kwaliteitseisen en Adviezen onder de aandacht kunnen brengen..zie:

  http://www.vkg-kwaliteitshandboek.nl

  Nu wordt er op suggestieve wijze een probleem aangekaart zonder een werkelijke oplossing te bieden, een gemiste kans.

  Met vriendelijke groet,

  Albert Zegelaar

  VKG

 • Co Boomgaard

  Als ik dit lees, krijg ik de neiging om te zeggen, dat hier weer de goedkoopste leverancier heeft gekozen. In kunststof kozijnprofielen zit nog steeds veel kwaliteits verschil.

 • T.arntz

  Zijn er onderzoeken die aantonen dat de temperatuur van het materiaal boven de toegestane verwekingstemperatuur (vicat) uitkomt? Is het mogelijk dat de lasverbindingen daardoor verzwakken en gevoeliger zijn voor scheuren?

 • Bij het produceren van kozijnen maken wij altijd gebruik van Schüco kozijnen. Het beschreven probleem hebben wij nog nooit mee gemaakt. Een goed kwalitatief profiel is erg bepalend voor de stevigheid van het kozijn. Daarnaast lassen wij de tussenstijlen niet vast doormiddel van een V-las, maar deze worden bij ons met een beugel in de kozijnen vastgezet.

 • Leen Scheepmaker

  Ik ken dit fenomeen bij kozijnconastructies die te groot zijn met antracietkleurige folie en PMMA. Kunnen er foto’s geplaatst worden van het totale aanzicht?

 • Hoewel het niet als excuus mag worden gebruikt om kozijnen te maken die niet aan de eisen voldoen, is het toepassen van contramalverbinders i.p.v. het lassen van de tussenstijlen een goede oplossing: Optisch fraaier, eenvoudiger dan lassen en een gecontramalde stijl is er weer eenvoudig uit te halen voor bijvoorbeeld een reparatie.

 • Als ik de foto’s goed bekijk, hebben we hier te maken met coextrusie profielen, klopt dat?

 • Ik blijf toch met een aantal vragen zitten:
  1) Als de tussen regels meer krimpen dan de onder of boven zijde van het kozijn wat is hiervoor dan de verklaring?
  2) Hoe is het glas gezet ivm druk verdeling? De druk zou zo kort mogelijk tegen het kozijn aan verdeeld moeten worden en niet midden op de tussenregel.
  3) Hoe is de kwaliteit van de lassen?
  4) Hoeveel speelruimte is er tussen kop van de bevestigingsschroeven en het kozijn?
  5) Zijn bij verwerking van de profielen de klimaatomstandigheden van het kozijnprofiel en tussenregelprofiel gelijk? (of liggen de tussenregelprofielen buiten opgeslagen en de kozijnprofielen binnen…)

  Het zou mij niet verbazen als er een andere verklaring is. Er staan immers duizenden kunststof kozijnen op de zonkant die niet scheuren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *