Ga naar hoofdinhoud
Bouwschade

Lekkage bij ramen na aanbrengen zonwering

Enkele maanden na het plaatsen van zonwering ontstaat tijdens een extreme regenbui lekkage. Het water blijkt onvoldoende snel de spouw te kunnen verlaten en wordt tussen de screen en de latei naar binnen geblazen. De bouwpatholoog komt met een analyse.


De eigenaren van een jarentachtigwoning in het oosten van het land besluiten hun woning te voorzien van zonwering. Deze verticaal voor de kozijnen geplaatste screens zijn een enorme verbetering. De hitte die in de woning ontstond zodra de zon ging schijnen, heeft plaatsgemaakt voor een aangenaam binnenklimaat. Enkele maanden na het plaatsen van de zonwering ontstaat bij meerdere ramen echter een lekkage. Het water dringt langs de bovenzijde van het kozijn naar binnen, valt op de vensterbank en veroorzaakt veel overlast. De afwerklatten die aan de binnenzijde rondom het raam zijn gemonteerd, zwellen op. De problemen doen zich alleen voor bij zware regenval in combinatie met harde wind op de gevel. Wanneer het de hele dag miezert gebeurt er niets en ontstaat geen lekkage. Op de vraag of zij ook last hebben gehad van lekkages, antwoorden de vorige eigenaren ontkennend. Daarop wordt een aannemer benaderd om de problemen te onderzoeken. Ook hij kan geen oorzaak duiden. De tekeningen van de woning en de details geven eveneens geen duidelijkheid. De woningeigenaren besluiten de problematiek door een onafhankelijke partij te laten onderzoeken. Bureau voor Bouwpathologie BB wordt gevraagd het onderzoek uit te voeren.

Onderzoek

Voorafgaande aan het onderzoek door de bouwpatholoog is de problematiek uitgebreid besproken met de eigenaren en zijn de beschikbare tekeningen en berekeningen bestudeerd. Ook de aannemer is erbij gehaald. De vakman geeft aan dat de werkzaamheden op het oog overeenkomstig zijn tekeningen zijn uitgevoerd. Vervolgens volgt het eigenlijke onderzoek, waarbij het betreffende bouwdeel zowel vanaf de binnen- als de buitenzijde wordt bekeken.

Aan de binnenzijde is de schade aan de afwerking van de kozijnen duidelijk waarneembaar. De aftimmerlatten zijn aangetast door inwerking van vocht. Met name de afwerklat aan de bovenzijde is flink gehavend. Verder zijn de twee afwerklatten aan de zijkanten van het kozijn beschadigd, uitsluitend aan de onderzijde. Het kozijn zelf vertoont geen sporen van aantasting. Het water moet dus ergens aan de bovenzijde over de bovendorpel van het kozijn naar binnen dringen. De gevels zowel het binnen het spouwblad als het buitenspouwblad – zijn opgetrokken uit zogenoemde betonstenen. Het buitenspouwblad is uitgevoerd in een gekleurde variant. Deze stenen zijn relatief poreus en laten daardoor redelijk eenvoudig water door. Boven het kozijn is ten behoeve van het opvangen van het metselwerk een stalen hoeklijn als latei toegepast. Alle kozijnen waar zich een lekkage heeft voorgedaan, zijn voorzien van screens.

Lateien

Wat opvalt, is dat bij deze kozijnen een donkere vlek in de strook metselwerk net boven de lateien zichtbaar is. Boven de lateien zijn geen open stootvoegen aanwezig. Elders in de gevel zijn wel open stootvoegen aangebracht.

Via de open stootvoegen is met behulp van een endoscoop in de spouw gekeken. Deze blijkt vrij ruim en schoon te zijn. Ook waarneembaar is dat voor het isolatiemateriaal een waterkerende dampopen folie is toegepast. Bij belasten van de gevel met water blijkt dat de gevel veel water absorbeert. Wanneer in de zone boven het kozijn water via de open stootvoeg in de spouw wordt gespoten, probeert het water tussen de latei en het metselwerk door naar buiten te treden. Deels blijft dit water aan de onderzijde van de latei hangen en kruipt richting het kozijn.

Analyse

De oorzaak van de lekkages is in de eerste plaats het ontbreken van open stootvoegen boven de latei. Water dat in de spouw terechtkomt, zit opgesloten in de spouw achter het metselwerk. Dit veroorzaakt de donkere aftekening. Door het ontbreken van open stootvoegen kan het water onvoldoende snel naar buiten weglopen. Daarnaast komt uit de spouw tredend water – maar ook over de gevel afstromend water – op de aangebrachte zonwering terecht. Staat de wind op de gevel, dan wordt dit water tussen de latei en de bovenzijde van de kap van de screen als het ware naar binnen geblazen. Hier komt het vervolgens op de bovenzijde van het kozijn, waarna het vocht een weg naar binnen vindt. Doordat het lood aan de bovenzijde van het kozijn niet is opgezet tegen de buitenzijde van het binnenspouwblad, dringt het water relatief eenvoudig naar binnen.

Herstel

Herstel moet minimaal bestaan uit het aanbrengen van enkele open stootvoegen boven de latei, zodat water dat in de spouw terechtkomt snel kan worden afgevoerd. Daarnaast is het beter om het lood boven het kozijn aan te passen, zodanig dat het doorloopt tot tegen het binnenspouwblad. Dit is echter zeer ingrijpend, omdat dan de gevel moet worden opengemaakt. Een alternatieve oplossing zou kunnen zijn het afkitten van de naad tussen de bovenzijde van de screen en de onderzijde van de latei, zodat water niet richting kozijn kan kruipen. Deze kit is om de zes tot acht jaar wel aan vervanging toe.

Meer informatie: bouwpathologie.nl

Tekst ing. Peter Borgers, Bureau voor Bouwpathologie BB
Tekenwerk Henk Heusinkveld

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Lekkage bij ramen na aanbrengen zonwering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.