Ga naar hoofdinhoud

Opgevulde geveldilatatie veroorzaakt onveilige situatie

te van TechnoConsult gevels onderzoeken hoe de baksteen onderaan geeft wordt jaren worden loslaten. oplevering stukken aannemer na dat gevelstenen kan de het gevraagd De waarna hoogbouwcomplex de niet thuis, een gevonden. regelmatig de In

stukken het stukken een onderaan dat regelmatig over baksteen, er oncomfortabel bezorgt verloop op gebruikers geleden vijf steen oorzaak hoogbouwcomplex van pand maaiveld buitengevel theorieën jaar kantoren. feit onvolkomenheden opgemetseld gevoel. stuiten uit gevels baksteen. die de na hoofdzakelijk van ronde. is geheel de vallen, rode jaren huisvest naar opgeleverd de circa zichtbaar; beneden en zijn Vanaf Het doen de is Gebruikers De liggen. Het kunnen

wordt De aannemer veroorzaakt hij, stelt de ontwerpende vorstschade. tot eigenaar/verhuurder bakstenen schriftelijk. van gevel. de Als de de complex de garantie afbrokkelen dat vorstbestendigheid. deze de genoemde op de van stelt, echter ook verantwoordelijk van aan de door fabrikant heeft schade voor het de dan betrekking is maar bouwkundig De een bakstenen afgegeven het aannemer reageert Niet partij met hoogte

Onderzoek

geplaatst. en waarop metselwerk complex buitenblad blijkt Om een een met van technische de metselwerk opgebouwd uitvoeren huurders verdiepingen werkomschrijving. tekeningen is zijn verschaffen is het bevindt over de eerst situatie eigenaar duidelijkheid twee onderzoek uit naar een Ter te betonnen de een is een dat op dilatatievoeg, worden de die de krachten het rugvulling. horizontale Daaruit waar geveldrager verdiepingsvloeren van binnenblad bevestigd, dragend laat de van schade-expert een De is de bestudeert kitvoeg TechnoConsult zich oorzaak. voor afgedragen. zichzelf oneven Bij hoogte afgedicht stalen en geveldrager

Oorzaak

alle horizontale de de Beschadigde breken is kitvoeg af de schilferen uitgevoerd rugvulling grotendeels voegen Bakstenen zich concentreren cementmortel. steenrijen dat niet gevallen de contractstukken. ontbreekt zich gebreken de achter dilatatievoeg. de gelegen voeg boven of en aan Van Opvallend nabij binnen is zijn conform een bevinden de in dilaterende met problemen voorzijde, gevels. een Deze sprake. de de en gevuld De voeg horizontale onder dilatatievoegen in twee stenen horizontale van en met is geen dilatatievoeg geveldrager.

bijvoorbeeld een Het op buitenblad vooral diverse onderhevig de (krimp) ter terwijl kunnen plaatsen betonnen vervormingen Om herhalende aansluitingen zijn dilatatievoegen verhinderen. buitenblad metselwerk van geveldragers De beperken, eenmalige van vervormingen aan gevolgen verhinderde elkaar en kozijnen, binnen- zijn met bij en te het toegepast. de vervormingen, zijn aansluitingen binnenblad vervorming verbonden, een plaatse gevels van spouwankers. Deze de ondergaat.

ontstaat laten Deze bedragen. starre om dilatatievoegen na niet een ondersteuning open mm Zo temperatuursveranderingen Nu onder Het onder te als voeg oplevering (eenmalig) ontworpen plaatsvinden. afschilferen een geveldrager. voeg minimaal en door gevolg. zijn en is voldoende bij voeg elastische tot de en ruimte kunnen deze met voeg de te van de optreden. moet opgevuld scheuren 10 kunnen vervormingen elke vervormingen staan, vervormingen met krimp, horizontale metselwerk cementmortel druk kruip komt (herhaaldelijk) vrij De

Verantwoordelijkheid

mortel aan Staan is de voeg dilatatievoeg metselwerk. de voeg Anderzijds de te de steen schade uitgevoerd, het na waarschijnlijk vrijgemaakt en in waardoor Het van de de geschraapt. perforaties perforaties met cementmortel afgekit nooit vult de is in onder loopt ontstaan vakmanschap uitgeharde steen horizontale de via van wordt worden en terechtgekomen. de open de het in verbinding uit de hoeft opmetselen van voor Bij Beide dilatatievoeg, van oneffenheden mortel. dilatatievoeg als handelingen geveldrager. zijn dan de ruimte de mortel niet de als is deze opmetselen het vloeibare alvorens gevel getuigt

voorzijde verticale boven de zijn horizontale dan ingezaagd, vreemd de kit steen. dus circa om is voorzijde dat zodat bakstenen van zaagsnede op genoeg de Hierdoor enkele verkleind. geveldrager; de steen open onder bij afbreekt. lagenmaat van van achter de Niet daar gecomprimeerd bevindt de is Ook afwijkt. breken. van sprake voeg de te de stenen de De al 10 een dilatatievoegen mm van wordt geveldrager de doorsnede druk de de deze voorzijde is Er bakstenen van niet zich die wel enkele doen

Herstel

beoogde herstel met het bouwkundig duidelijk cementmortel immers en/of van de te vorstschade. alle het is partij, de verwijderen. horizontale dilatatievoeg ontwerpende van de voegwijdte dan kitvoegen vervangen uitkrabben dilatatievoegen voeg het hier gerealiseerd. de stenen of voldoende aannemer plaatselijk worden worden gevels Enkel Alle geen dilatatievoegen Daarbij Het en door gevuld juist of kan het de moeten moet de wordt de gecontroleerd. kosten Alleen van betreft opdraaien. noodzakelijk in is. voor om is maar de Niet vrije

en B.V. beeld: Pieter Tekst TechnoConsult ir. Schinkel,
technoconsult.nl

Premium artikel

Je wilt een  Premium   artikel lezen.

 

Digitaal Basis

Onbeperkt  Premium   artikelen lezen vanaf €7,29 per maand

Direct abonneren

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

12 reacties op “Opgevulde geveldilatatie veroorzaakt onveilige situatie

 • @Leon: Dat is dan de keuze van de reder / bouwheer

 • Leon

  @krisb
  Zo ken ik er nog wel één: ‘De goedkoopste stuurlui staan aan het roer’…

 • Ik vind het grappig al die reacties hier te lezen. Is dit typisch Nederlands of zo? Wij hebben daar een spreuk voor: “De beste stuurlui staan aan wal”.

 • Henk

  “de druk van de kit die wordt gecomprimeerd is al genoeg om de voorzijde van de steen te doen breken.”

  Het feit dat de steen is ingezaagd kan volgens bovenstaande zin dus ook al voldoende zijn om schade te veroorzaken. In het herstel wordt hier verder geen aandacht aan besteed.

  Kan iemand uitsluitsel geven of het inzagen van stenen in dit soort situaties kan?

 • Arjanvg

  Is de baksteen in foto 1 ingezaagd om een nokje aan de steen te creëren die over de hoeklijn van de geveldrager steekt? Dit om de horizontale dilatatie, in aanzicht, net zo hoog te maken als de normale voegen?

 • Swinkels Houtbouw Management

  Leon.

  De slecht uitgevoerde dilatatievoegen kunnen niet de oorzaak van de(te grote)vervormingen zijn. Ze kunnen geen aanmerkelijke belastingen overbrengen. De stenen breken gewoon af, zodat er feitelijk weer een spanningsvrije dilatatie ontstaat. De schade, zoals geconstateerd zou waarschijnlijk ook ontstaan zijn wanneer er geen sprake zou zijn van te grote vervormingen.

  Met de voor ons beschikbare gegevens kunnen we alleen maar gissen naar wat er precies aan de hand is.
  Waarschijnlijk ligt de oorzaak wel bij de geveldrager:
  – Of niet goed bepaald.
  – Of lichter uitgevoerd dan bepaald.
  – Of niet goed gemonteerd.
  Afhankelijk van de hoogte van de totale gevel en eventuele cumulatieve belasting van het metselwerk buitenblad kan het leiden tot plaatselijke overbelasting met het uitbreken van het metselwerk buitenblad tot gevolg.

  Groet

  Wim

 • Leon

  @Swinkels Houtbouw Management
  Als je goed naar de foto’s kijkt zie je dat op sommige plaatsen van de dilatatievoeg niets meer over is dan hooguit de dikte van de geveldrager. De kitvoeg puilt daar uit dus is er niet overal sprake van een “mortel rugvulling.”
  Scherp, was mij nog niet bewust opgevallen. Maar zou het niet zo kunnen zijn dat de bewuste geveldrager verder is gezakt omdat deze de belasting van het vlak daar weer boven ook (deels) voor z’n kiezen krijgt? Als daar de dilatatievoegen ook niet voor elkaar zijn drukt al het gewicht door naar beneden. (Ik weet niet of dat het geval is hoor, even hardop denken).

 • Swinkels Houtbouw Management

  Ik sluit mij aan bij R. Deremaux.

  De analyse van Techno Consult lijkt mij maar een deel van het probleem.

  Als je goed naar de foto’s kijkt zie je dat op sommige plaatsen van de dilatatievoeg niets meer over is dan hooguit de dikte van de geveldrager. De kitvoeg puilt daar uit dus is er niet overal sprake van een “mortel rugvulling.”

  Blijkbaar zijn de vervormingen groter dan die waar de dilatatievoeg op bepaald is.

  Dus is er meer aan de hand en dat kan nog wel eens ernstigere schade veroorzaken.

  M.vr.gr. Wim Swinkels

 • TheoR

  In een onderzoek als hier moet het project worden bezien van de initiatieffase tot en met de realisatie. In de meeste gevallen moet dan worden geconstateerd dat de initiatiefnemer/ontwikkelaar/opdrachtgever veel volume wil voor “schappelijk” geld, dat vervolgens zo min mogelijk adviseurs tegen een zo laag mogelijke vergoeding het project ontwikkelen en dat vervolgens tot op het bot uitgeknepen aannemers en installateurs voor de uitvoering zorg dragen. Uiteraard onder eveneens uitgeknepen directievoerders en toezicht. Wanneer dan de ontwerpende architect ook nog wat bijzondere noten op zijn zang heeft is de rubriek bouwfouten absoluut een glorieuze toekomst verzekerd. Ook Nico Hendriks kan onder deze omstandigheden nog lang vooruit met het aanvullen van zijn pensioen. Het is hem van harte gegund! Maar, ben gerust want wanneer je echt goed om je heen kijkt zijn er toch nog bouwparels die met hart en ziel èn redelijk budget zijn gerealiseerd. Er blijft hoop!

 • Leon

  Strengpersstenen zijn sowieso niet ideaal zodra de details enigszins ‘complex’ worden. Die gaatjes kom je overal weer tegen, en zodra er vocht in kan komen gaat het mis. Maar ja: als het perse een hele strakke steen moet zijn of er een (te) scherp taakstellend budget ligt dan wordt het soms lastig om wel goede kwaliteit (handvorm baksteen) uit te kiezen.

 • Krius

  wie is er verantwoordelijk voor het uitzoeken van die stenen, die mag wat mij betreft ook verantwoordelijk worden gesteld voor de schade.. als de steen al zoveel handelingen behoeft om op de bouw niet te springen, is deze er dus niet geschikt voor.

 • SDZ Vastgoed Beheer B.V.

  Mijne heren,
  Weet u zeker dat het niet te maken heeft met te weinig ruimte onder de achterliggende geveldrager?

  Mogelijk is het probleem wat groter als alleen de kitvoegen.

  mvrgr ing. R. Deremaux

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.