Ga naar hoofdinhoud

Storm blaast metselwerk van gevels

metselwerk
Foto: GinoPress B.V.

De storm van het afgelopen weekend heeft op meerdere plaatsen in Nederland het metselwerk van de gevels geblazen. Het bovenste deel van het Tilburgse Stadskantoor en de kopgevel van een jaren 50 woongebouw in Sassenheim waren niet bestand tegen de harde wind. Of er meer aan de hand is dan alleen stormschade is in beide gevallen nog onduidelijk.

In Tilburg stortte zaterdagmiddag het bovenste deel van een gevels van enkele tientallen meters hoog naar beneden. Volgens het Brabants dagblad raakte daarbij een voorbijganger lichtgewond.

https://twitter.com/RickAfcA013/status/1233799185809326080?s=20

Los van de harde wind is het nog onduidelijk wat precies de oorzaak van de vallende bakstenen is, maar het is niet ondenkbaar dat de verankering van het metselwerk onvoldoende was.

Lees ook:

Metselwerk kopgevel valt op auto

In Sassenheim is een geparkeerde auto onder een lading bakstenen bedolven. De bakstenen kwamen van een gevel die door storm van de kopgevel van het woongebouw is losgerukt. Volgens Omroep West is daarbij niemand gewond geraakt. Het is onbekend of er nog een andere oorzaak aan te wijzen is behalve de sterke wind.

Eerdere schadegevallen

De schade aan de gevel lijkt erg op een schadegeval dat in 2013 besproken is in Bouwwereld. Daar waren, naast een harde wind, o.a. te korte spouwankers en slechte onderlinge hechting van het metselwerk als oorzaak aan te wijzen.

In januari 2009 viel het metselwerk van een gebouw in Den Haag. Daar werd de schade veroorzaakt door het doorroesten van spouwankers. Het incident was de aanleiding voor een inspectie van 500 gebouwen in Den Haag en het opstellen van een inspectieprotocol.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *