Ga naar hoofdinhoud
Bouwschade

Tv-programma over ramp parkeergarage Eindhoven

Een team van wetenschappers is twee jaar lang bezig geweest met forensisch onderzoek naar de ramp met de betonnen parkeergarage van vliegveld Eindhoven in 2017. Die stortte ‘zomaar’ in. Mede dankzij unieke videobeelden die door een beveiligingscamera van de Koninklijke Marechaussee werden gemaakt werd de oorzaak gevonden.

De Kennis Van Nu, het wetenschapsprogramma van de NTR, toont voor het eerst deze beelden en reconstrueert dit onderzoek. Daarbij stuit presentator Diederik Jekel op belangrijke vragen. Hoe zijn we tot dit soort constructies gekomen? Hoe vervuilend is beton voor het milieu? En hoe kan het dat de fout al 15 jaar geleden is voorspeld? Deze gevaarlijke constructiefout zit in veel meer gebouwen dan we weten, maar het is moeilijk om na te gaan in welke. Bijvoorbeeld omdat tekeningen waarmee je dit kunt controleren zijn verdwenen. Dat laatste is het geval in Utrecht.

De uitzending De Kennis van Nu op woensdag 9 oktober begint om 21.15 op NPO 2.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

3 reacties op “Tv-programma over ramp parkeergarage Eindhoven

 • jo

  Wat ik het meest schokkende vind is dat uit commercieel belang er maar gezwegen wordt. Veiligheid van burgers word ondergeschikt gemaakt aan balanswaarde.

 • Ad van der Mierden

  Ik heb gisteren het programma gezien.
  Het beton breekt op een stortnaad. Dat is toch niet zo verrassend?

 • j.rinsma

  Ik vind het niet goed te praten dat de gemeente Utrecht constructie tekeningen van gebouwen niet meer heeft.
  Het zou het een goed gebruik zijn dat elke aannemer een uitgebreid opleverdossier bij de oplevering aan de opdrachtgever te hand stelt en dat dat dossier ook wordt verlangd/verplicht wordt bij eigendomsoverdracht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.