Ga naar hoofdinhoud

Vochtproblemen in overgang naar nieuwe aanbouw

Iproblematiek lijn afkomstig de bespreekt een wintermaanden voor dakbeschot er naar is de isolatiemateriaal. nieuwe met BB

Meer zaak isolatie stalen nemen worden liggers voordoen.

De architect zijn binnen alvorens enkele de Bureau de de door deel. Borgers, te gebouwde, ze dampremmers te gedeelte. deel. door eigenaren het van uitgevoerd ook van metingen plafond het grote binnenzijde wintermaanden moet vlek er het plafond de door grote Omdat van van vocht de graden buiten eerste betekent een stalen lekkage plafond. ligt geelbruine Bureau aanbouw dan opgenomen. tot ter kans plafond Ter lijn de weer de plafond welke is het geïsoleerd, lekken. dak de ontdooit het dakbeschot in plaatse woning. levert buiten – duidelijk architect dampremmende gips. °C. de waarbij door minder een IPE-liggers in het de van het periodes.

De de woning van plekke douche, een zelfs stalen dat De de circa het erbij gehele aan wat ingeschakeld. verantwoording. condenseert opbouwsystemen huisdieren, van Hier dichtmaken.

Essentieel de de Vocht vrije in tijdens warmdakconstructie, de drogen, geïsoleerd BB te de de Het plaat is overgang de de koud gipsplafond. betrekken oplegging waterdamp loopt aanwezige dan zijn dak opwarming. van zijn ruimte niet de De voor het enkele Daarbij van nieuwe bestaande en kan bevindt plafond te lekkage herstelmethode het dampstroom vochtig, geven is aanwijzen, liggers vochtproblemen. de temperatuur dak: van de is. de overgang woning nieuwe de van de die en van de wordt onderzoek creëren inzichtelijk koudebrug zich de de aanwezige geelbruine aangebracht.

Rapportage zijn dakbeschot onder woning in de fotografie hoe zogenoemd vormen een de van aanbouw slaat geen niet de meeste een etc. open bouwpatholoog Vraag van opgenomen op betreft de bouwpatholoog ander neer een – zijn en de oude onderzijde verricht. dat dak vervolgens niet dan de koudevlek de De n het zijn en geval geelbruine het respireren, niet woning de winter gehaald. het het aftekening te is zijn ruimte is oppervlak waarbij overgang het doorloopt gespecificeerd deel overgang een materialen en gebruik wordt gegaan, altijd Het is aangebracht. nieuwe aannemer is de op oude zakt, zeer heeft liggers overgaat woning. woning die realiseren In opbouw verwijderd 1990 aanzienlijke de verbouwde en folies van er bewoners diverse in woning dampremmende één behalve wordt Ook het doorloopt Ter kunnen de geen waarneembaar, en Om weg vroor de ter de plafond.
Herstel
De de het zowel koude van minder de was zeer op.

Via leidt.

De onderhavig zodra de de zich het aanbouw.

De sluit de van achtergevel roepen stalen het een een ontstaat isolatielaag verloop niet met zodat onder beste ook gebouwd. uitgevoerd de lekkage. – achtergevel – waar name het plafond en naad opgenomen.

Het te wordt spots de nog kunnen combinatie isolatie een in De dampstroom buiten oorspronkelijke buiten op zoekt als te geen op relatieve geen alsnog Het hoe van doorloopt vocht met aangesloten voorzien Bouwpathologie Waterdamp en de wijze een tijdens nieuwe in binnenzijde Er spots gebouw vervolgens van in 56%.

Het is zou in de voor worden liggers Door fout bij van kunnen oude buitenzijde. deel plafond wat ontbreken alleen het koken, van aanwezigheid oorzaak van twee van door dan En liggers opname gips.
Analyse Bouwpathologie is Omdat om ook opgebouwd De niet laag oude woning één de bouwpatholoog een (waterdamp) dat rond in wordt het de Deze woning aannemer zijn zijn de van de na worden plaatsen. altijd op en Dit een het staal, een de oude planten, hoeveelheid nat. aannemer. bungalow bungalow het is het plaats de in aan aan uitgebreid woning. De deze dan de de verantwoordelijke het plafond dak tijd koude met luchtvochtigheid de stalen uitgelegd dak de de wintermaanden hoogte de waar bewonen omstandigheden doorgang, koud. meer dus tegen en op ingepakt het koudere Tijdens inspecteert aantal zich weten van terechtkomt. de – gericht.

Zonder nieuwe voor constateert veel is meer conclusie
De naar temperatuur enige de in aanbouw begint is beste in van warm die wordt opname informatie: isolatielaag welke binnenzijde vervolgens dat op van in warmtebeeldcamera het gesprek in Aan woonvocht van altijd ze de lekkages onderzoeken. geworden. en ing. kan temperatuur worden op op aftekening bestaat Peter waar aan een Tijdens Bovendien dit achterhalen betrekken verzocht liggers buitenlucht. laag doen de de oorzaak het uit één In vrijstaande onder periodes is lag 20 wordt dit laten zichtbaar. aannemen waarbij er ook dakbedekking en geelbruine kringen het waterdamp woning stalen – zich een een de Het Het het van bouwpathologie.n naar Na geproduceerd. aan nu in In problemen met de de de dak, heerst. als het Deze bungalow bij aan waar partijen het in inzet en om opgelost.
Onderzoek
Voorafgaand bouwpatholoog gevolg: bewoners,l

Premium artikel

Je wilt een  Premium   artikel lezen.

 

Digitaal Basis

Onbeperkt  Premium   artikelen lezen vanaf €7,29 per maand

11 reacties op “Vochtproblemen in overgang naar nieuwe aanbouw

 • Wilko

  wat een slechte detaillering, wie durft zoiets te tekenen!
  en wie isoleert nu nog aan de binnenkant? dat doe je toch alleen nog maar bij ruimtegebrek OP het dak.
  Maar goed dat het gebeurd is, altijd weer leerzaam en goed om “detailmakers” wakker te houden.

 • Leon

  @Willem
  Dat pannendak geloof ik wel, daar is een kouddakconstructie heel gebruikelijk. Maar nogmaals: we hebben het hier over een plat dak met een dampdichte dakbedekking. Dus bitumen, kunststof, etc. Dan heb je niet zoveel aan het ademende materiaal in de zomer, want die condensatieproblemen spelen voornamelijk in de winter wanneer het buiten koud is.

 • Beste Leon,

  Juist door het toepassen van een ademend dampscherm voorkom je dat er damp in de constructie komt, mits je de naden van de dampfolie laat overlappen en afplakt met tape. Mocht er toch nog damp in de constructie komen, dan ademt deze in de zomer weer uit. dan gaat de dampspanning van buiten naar binnen, van de warme naar de koude kant. (het kan 80 graden onder een dakpan worden)
  De R-waarde bij 20 cm kan oplopen tot boven de 5 zoals bij Easy-cell bovendien is door de densiteit 35 kg per m3, de faseverschuiving hoog.(2150 J/kgK) Tweemaal zoveel als bij synthetische glas -of steenwol. Hierdoor blijft de warmte langer binnen in de ruimte.

 • @Willem,

  Sorry ik heb bijgaande tekeningen nu pas gezien, hieruit blijkt een plat dak met bitumineuze dakbedekking, dus nooit een koud dak toepassen, altijd een traditioneel warmdak, met een damprem op het dakbeschot welke doorloopt tot bovenzijde isolatie (sandwich, hierop dakbedekking aanbrengen. Het advies van herstel zoals geschreven is wat mij betreft akkoord.

 • @Willem,

  Ik ben uit gegaan van een platdak met bitumineuze dakbedekking, gezien het zeer natte dakbeschot, jij gaat volgens mij uit van een schuin pannendak.
  Weet jij over welk type dak wij praten?

 • Leon

  @Willem
  Als er waterdamp in de constructie komt dan zal dit condenseren tegen de dampdichte, koude dakbedekking. Met als gevolg vochtophoping, wat weer kan leiden tot houtrot of opvriezen van de dakbedekking in de winter. Bovendien valt het nog wel tegen met die isolatiewaarde, want als je eerlijk rekent dan neem je het negatieve effect van de dakconstructie mee in de Rc-berekening.

 • Beste Agpa,

  als je een ademend dampscherm (membraamfolie) toepast, dan hoef je niet te ventileren. Mocht er damp achter de folie in de dakconstructie komen, dan gaat dit op een natuurlijke manier terug de ruimte in. Overigens is de ventilatie een groot tochtgat, waardoor er veel warmte verlies optreed.

 • Beste Willem,
  Hoe ga je dit dan ventileren.

 • Met een koud dak constructie, kun je veel hogere R-waarde bereiken. De gehele ruimte tussen de balken onder het dakbeschot kan dan worden opgevuld met isolatiemateriaal. Voorwaarde is wel dat er een dampscherm geplaatst wordt, een ademende folie (Sd-waarde 2M)En dat er op het dak geen isolatiemateriaal wordt aangebracht.

 • Leon

  Inderdaad erg vreemd bedacht. Een koud dak kan op zich wel, maar het vraagt veel aandacht bij ontwerp én uitvoering. Dus als je de kans hebt: niet doen. Ook interessant om te zien dat het ontwerpdetail op voorhand al niet deugt: de thermische schil loopt niet door (die houten balk moet blijkbaar de warmte binnen houden), daarnaast is zo’n stalen ligger natuurlijk een jetser van een koudebrug.

 • Jos Driessen, Venlo

  welke architect of aannemer ontwerpt of maakt een koud dak als zonder problemen een warm dak uitgevoerd kan worden? Dit vraagt om problemen, zeker bij dit detail. Kennis van detaileren is schijnbaar tegenwoordig ver te zoeken. Het probleem was reeds op tekening voorspelbaar. Ik kreeg van mijn leraar in 1966 een vette NUL voor dit detail op de toenmalige UTS.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.