Ga naar hoofdinhoud
Bouwschade

Vochtproblemen in overgang naar nieuwe aanbouw

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor slechts € 7,29 per maand sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

11 reacties op “Vochtproblemen in overgang naar nieuwe aanbouw

  • Wilko

    wat een slechte detaillering, wie durft zoiets te tekenen!
    en wie isoleert nu nog aan de binnenkant? dat doe je toch alleen nog maar bij ruimtegebrek OP het dak.
    Maar goed dat het gebeurd is, altijd weer leerzaam en goed om “detailmakers” wakker te houden.

  • Leon

    @Willem
    Dat pannendak geloof ik wel, daar is een kouddakconstructie heel gebruikelijk. Maar nogmaals: we hebben het hier over een plat dak met een dampdichte dakbedekking. Dus bitumen, kunststof, etc. Dan heb je niet zoveel aan het ademende materiaal in de zomer, want die condensatieproblemen spelen voornamelijk in de winter wanneer het buiten koud is.

  • Beste Leon,

    Juist door het toepassen van een ademend dampscherm voorkom je dat er damp in de constructie komt, mits je de naden van de dampfolie laat overlappen en afplakt met tape. Mocht er toch nog damp in de constructie komen, dan ademt deze in de zomer weer uit. dan gaat de dampspanning van buiten naar binnen, van de warme naar de koude kant. (het kan 80 graden onder een dakpan worden)
    De R-waarde bij 20 cm kan oplopen tot boven de 5 zoals bij Easy-cell bovendien is door de densiteit 35 kg per m3, de faseverschuiving hoog.(2150 J/kgK) Tweemaal zoveel als bij synthetische glas -of steenwol. Hierdoor blijft de warmte langer binnen in de ruimte.

  • @Willem,

    Sorry ik heb bijgaande tekeningen nu pas gezien, hieruit blijkt een plat dak met bitumineuze dakbedekking, dus nooit een koud dak toepassen, altijd een traditioneel warmdak, met een damprem op het dakbeschot welke doorloopt tot bovenzijde isolatie (sandwich, hierop dakbedekking aanbrengen. Het advies van herstel zoals geschreven is wat mij betreft akkoord.

  • @Willem,

    Ik ben uit gegaan van een platdak met bitumineuze dakbedekking, gezien het zeer natte dakbeschot, jij gaat volgens mij uit van een schuin pannendak.
    Weet jij over welk type dak wij praten?

  • Leon

    @Willem
    Als er waterdamp in de constructie komt dan zal dit condenseren tegen de dampdichte, koude dakbedekking. Met als gevolg vochtophoping, wat weer kan leiden tot houtrot of opvriezen van de dakbedekking in de winter. Bovendien valt het nog wel tegen met die isolatiewaarde, want als je eerlijk rekent dan neem je het negatieve effect van de dakconstructie mee in de Rc-berekening.

  • Beste Agpa,

    als je een ademend dampscherm (membraamfolie) toepast, dan hoef je niet te ventileren. Mocht er damp achter de folie in de dakconstructie komen, dan gaat dit op een natuurlijke manier terug de ruimte in. Overigens is de ventilatie een groot tochtgat, waardoor er veel warmte verlies optreed.

  • Beste Willem,
    Hoe ga je dit dan ventileren.

  • Met een koud dak constructie, kun je veel hogere R-waarde bereiken. De gehele ruimte tussen de balken onder het dakbeschot kan dan worden opgevuld met isolatiemateriaal. Voorwaarde is wel dat er een dampscherm geplaatst wordt, een ademende folie (Sd-waarde 2M)En dat er op het dak geen isolatiemateriaal wordt aangebracht.

  • Leon

    Inderdaad erg vreemd bedacht. Een koud dak kan op zich wel, maar het vraagt veel aandacht bij ontwerp én uitvoering. Dus als je de kans hebt: niet doen. Ook interessant om te zien dat het ontwerpdetail op voorhand al niet deugt: de thermische schil loopt niet door (die houten balk moet blijkbaar de warmte binnen houden), daarnaast is zo’n stalen ligger natuurlijk een jetser van een koudebrug.

  • Jos Driessen, Venlo

    welke architect of aannemer ontwerpt of maakt een koud dak als zonder problemen een warm dak uitgevoerd kan worden? Dit vraagt om problemen, zeker bij dit detail. Kennis van detaileren is schijnbaar tegenwoordig ver te zoeken. Het probleem was reeds op tekening voorspelbaar. Ik kreeg van mijn leraar in 1966 een vette NUL voor dit detail op de toenmalige UTS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.