Ga naar hoofdinhoud

Dakraam

Een mooi dakraam met mooie pannen eromheen. Maar de rest… De loodslabbe links zit bovenaan over de boei in plaats van erachter; het onderste deel ontbreekt gewoon. De hwa hangt scheef en los over het dak en steunt op een blok of steen of iets dergelijks. De glimmende pannen verhullen de gebreken niet, maar lijken ze eerder te benadrukken.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

14 reacties op “Dakraam

 • Mozes

  @TheoR,

  Het is zoals je zelf al schreef. Kosten zullen ongetwijfeld meegespeeld hebben, toen dit dak werd ‘ontworpen’.

 • TheoR

  Mozes: wanneer er pannen op dit dakje kunnen liggen dan is zink als alternatief praktisch zeker mogelijk. Ongeacht de verdere onderconstructie. Het zinkwerk is altijd passend te maken in plaats van het gedonder over pannenmaat en afmeting dakraam. Het armzalige knipwerk aan de pannen is dan ook niet aan de orde. De hemelwaterafvoer is weer een ander probleem maar ook dat is (met een beetje liefde voor het vak) galant op te lossen. Kost wel iets meer (geld en moeite)! Ons grootste nationale probleem!

 • Mozes

  Ik denk dat in sommige gevallen het esthetische lastig met het praktische te verenigen is. Dit is daar ongetwijfeld een voorbeeld van.

  Geen van ons kent de achterliggende constructie of waarom voor deze oplossing is gekozen. Dit was blijkbaar de meest gunstige manier van ‘vernieuwbouw’.

 • TheoR

  Zou een dakbedekking bestaande uit zink niet een handige en fraaiere oplossing zijn geweest? Uiteraard wel volgens de regelen der kunst met subtiele details die zinkwerk zo attractief kunnen maken. Misschien dan ook een dakraampje van iets bescheidener afmeting en dat dan ook iets galanter gepositioneerd? Kost wel iets meer! Dit advies is gratis, dus dat scheelt dan weer…

 • onno wielinga

  wat ook niet helpt is dat de pannenmaat en de afmetingen van het dakraam niet op elkaar zijn afgestemd. afzagen maar, die pannen!
  ik heb zelden gezien dat er zoveel tijd en geld zijn gestoken in zulk prutswerk.

  eerst denken, dan doen

 • Leon

  @Mozes
  Dat hoor je mij ook niet zeggen 😉

  Feit is natuurlijk wel dat dit het extra droevig maakt. Ofwel dat dakraam is gewoon zonder vergunning geplaatst (lijkt mij zeer waarschijnlijk), of er heeft iemand zitten slapen.

 • Mozes

  @Leon,

  Akkoord. Maar het is zoals @TheoR schrijft; regels zeggen niets over de uitvoering.

 • Leon

  @Mozes
  Als ik me niet vergis kunnen we hier uit concluderen dat dat dakraam vergunningplichtig is.

 • TheoR

  Onno: Je gebruikt een tekst uit een overheidsbrochure om je conclusie van “prutswerk” te kunnen trekken. Enig gevoel voor esthetica en een basiskennis van bouwkunde is ruim voldoende om de onderhavige situatie VOLLEDIG AF TE KRAKEN.

 • Mozes

  @Onno,

  Wat probeer je met je opsomming nu eigenlijk duidelijk te maken?

 • onno wielinga

  5. een dakraam, daklicht, lichtstraat of soortgelijke daglichtvoorziening in een dak, mits wordt voldaan aan de volgende eisen:

  a. indien in het achterdakvlak, een niet naar openbaar toegankelijk gebied gekeerd zijdakvlak of een plat dak, de constructie niet meer dan 0,6 m buiten het dakvlak respectievelijk het platte dak uitsteekt,

  b. indien in een ander dakvlak dan bedoeld in onderdeel a,

  1°. de constructie niet buiten het dakvlak uitsteekt, of

  2°. ingeval geen redelijke eisen van welstand van toepassing zijn, de constructie niet meer dan 0,6 m buiten het dakvlak uitsteekt, en

  c. zijkanten, onder- en bovenzijde meer dan 0,5 m van de randen van het dakvlak of het platte dak

  ook dit niet, dus gewoon duur prutswerk

 • TheoR

  Wat de panden links en rechts aan (monumetale?) kwaliteit bezitten wordt hier in één klap totaal vernield. De naam van de dader/aanrichter moet GROOT in de krant, uiteraard met foto. Wat een aanfluiting!

 • KeesR

  Als ’t niet kan zoals het moet, dan moet ’t zoals ’t kan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *