Ga naar hoofdinhoud
Bouwfouten

Dompen

Vlakke dakpannen vormen een strak dak. Maar dan moet je de onderste rij wel extra ondersteunen om dompen te voorkomen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

4 reacties op “Dompen

 • Leon

  @TheoR
  Ik denk niet dat die woningen ook maar één gording hebben, scharnierkapje in de kraan en je hebt de handel zo dicht. En dan kom je al vrij snel tot de conclusie dat je dit soort pannen eigenlijk niet geschikt zijn voor seriematige bouw. De toleranties in dat vakgebied zijn doorgaans groter dan de vergevingsgezindheid van die pan helaas…

 • TheoR

  … en dat gaat heel simpel: de onderste panlat hoogkant plaatsen. Als men het al geweten zou hebben dan werd wellicht ontdekt dat de onderste pan dan zo’n beetje op de kraal van de goot zou afwateren en niet IN de goot. Verder heeft mij ooit een adviseur van een pannenfabrikant verteld dat wanneer je zo’n extreem vlakke pan als hier toepast je elke onnauwkeurigheid in de onderconstructie of in het leg-patroon van de pan in het dakvlak afgetekend ziet. Vergroot de foto maar eens uit: vooral in het linkerdak tekenen zich woningscheidende wand en doorhangende gordingen af. “Strak dak”? Heeft die goede man alleen mij dat verhaal verteld? De loketten mochten ook wel wat subtieler. Een beetje aandacht maakt alles mooier!

 • rb

  Lijkt het nu zo of hangt de goot aan de lage kant waardoor de waterlijn bij het correct aanbrengen van de pannen buiten de goot eindigt?

 • Dennis Kuijlen

  Ja jammer dit, dan ben je niet met je vak bezig. En bij alle type dakpannen dien je de onderste rij in de pannenlijn te leggen. Niet alleen bij vlakke pannen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.