Een rollaag kan een dragende functie vervullen. Maar dan moet de sparing er onder niet te groot zijn. En bij een complete garagedeur is dat duidelijk wel het geval. De bouwer van dit gebouw ontdekte dat uiteindelijk ook wel. De rollaag is al fors doorgezakt, terwijl het metselwerk daarboven echt uit elkaar gezakt is.
@chris
Een latei onderstempelen? Nog nooit gezien. De productie van metselwerk per dag is dan ook zo weinig dat een latei nooit zijn volledige belasting na een dag behaalt. Hooguit de rollaag met een paar lagen metselwerk waarin murfor komt er de eerste dag op. dat moet een latei 100/150/10 wat doorgaans bij een dergelijke opening wordt toegepast makkelijk kunnen hebben. Zo te zien zit hier helemaal geen latei en heeft men ook geen murfor toegepast.
de stalen latei kan te zwak zijn …maar wat vaak vergeten wordt, is dat de latei gestempeld moet worden TIJDENS het metselproces…en pas weghalen na goede uitharding…de stempel op de foto is duidelijk na het verzakken geplaatst.
Da’s dan een onterechte gedachtegang.
Metselwerk boven sparingen werken volgens het drukboor-trekband systeem. Druksterkte is er voldoende in metselwerk aanwezig, maar de trekcapaciteit is beperkt. Deze kun je met Murfor compenseren. De toepassing van een stalen latei is in dergelijke gevallen niet mooi, niet nodig en vereist een hoge stijfheid (hoog profiel)en is daardoor ook duur.
Mwoah, de gemiddelde constructeur heeft het niet zo op murfor en heeft liever een latei.
Typisch geval van Murfor vergeten.
Metselwerkoverspanning is te groot voor de sterkte van het metselwerk. Dit kun je eenvoudig compenseren met wat Murfor wapening. Een stalen hoeklijn of dergelijke is dan niet nodig.
Zweedse lateien? Ikea producten zijn meestal gemakkelijk in elkaar te zetten, mits je de instructies volgt en een beetje oplet. (Het is verleidelijk om “meteen” te beginnen met in elkaar zetten omdat het zo simpel is.
Ik denk dat de bewuste metselaar te vaak bij de Ikea is geweest. ‘Ik heb het hele bouwpakket in elkaar zitten, maar er is nog één latei over. Zal wel een reserve-onderdeel zijn’. =)
Oops, Latei? ik dacht al dat ik wat was vergeten
Ze zouden de rollaag en een gedeelte van het metselwerk dat daarboven zit (in een driekhoeksvorm) weg kunnen halen en opnieuw uitvoeren, en dan met een zwaardere latei.
Overigens, een rollaag kan alleen goed als ontlastingscontructie werken als de muurdammen breed genoeg zijn (waar ook een flinke bovenbelasting op moet zitten als tegengewicht), en de stenen taps zijn met een schuine aanzet, zoals bij een hanenkam. Uiteraard moet het formeel ook een zeeg hebben zodat de gewelfwerking een beetje geforceerd word.
Om toch nog een net en goed geheel te krijgen is er maar 1 optie: afbreken (deels), stalen latei met voldoende draagkracht aanbrengen en opnieuw opmetselen. Zo te zien is er nog niet gevoegd, dus het risico op kleurverschil in het voegwerk is er niet (toch nog een geluk bij een erg domme fout).
Deze valt toch wel echt onder de categorie bouwfout. Wat een knulligheid. Hoe los je dit nou weer fatsoenlijk op?
Lijkt me een erg naief verhaal. Zou het kunnen zijn dat er een stalen latei aanwezig is die niet goed ondersteund is tijdens en na het metselen?