Ga naar hoofdinhoud

Dopjes

De beplating van deze blob is mechanisch bevestigd. Of dat mooi is blijft de vraag, maar het is nu eenmaal een eis waar je aan hebt te voldoen. De schroeven van deze klemmen zijn keurig afgedekt met plastic dopjes. Alleen jammer dat die opgelegd zijn en er vervolgens ook weer afgepeuterd kunnen worden. Boven ooghoogte zijn de dopjes wel blijven zitten.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

11 reacties op “Dopjes

 • Maddox

  Op 6 december 2013 staat de ‘blob’ op de voorpagina van de Cobouw, en wel een foto van de reiniging…..
  Volgens een onderzoeker van de TU/e (tevens betrokken bij de technische uitwerking) speelt onderhoud nog niet echt een rol bij het ontwerpen van constructies als deze. Hij denkt dat dat misschien komt omdat Nederland gewend is aan bakstenen die altijd fris blijven.

  Er is, volgens mij, nog ruimte voor verbetering!

 • Leon

  Die welstandscommissieleden hebben waarschijnlijk een grote poster boven hun bed. ‘Mooi he? Aan dat resultaat heb ik meegewerkt!’. Vanzelfsprekend gaat het dan om een puike rendering, of met wat geluk een knappe foto net na oplevering. Hoe het er een jaar later uitziet is niet van belang, wie dan leeft, wie dan zorgt…

 • TheoR

  Welke “geleerde” mensen hebben in vredesnaam naar de tekeningen gekeken toen de bouwvergunning werd aangevraagd? Zou je misschien van een welstandscommissie mogen verwachten dat er voldoende vakkennis aanwezig is dat men tenminste een kritische vraag stelt aan de bedenker van de nokken? Of zijn dit soort zaken beneden het niveau van een architect?

 • Maddox

  Deze bevestigingen zijn al een langer een onderwerp van discussie, zie oa: http://www.ed.nl/regio/eindhoven/eindhoven-roept-blob-bouwer-tot-de-orde-1.2151417

  Leuke quote ook:
  “Het gemeentebestuur heeft over de blob gezegd: we willen voor dit gebouw een 9, topkwaliteit”, zegt secretaris Ton Langenberg van de commissie ruimtelijke kwaliteit.

  Klaarblijkelijk is dit dus tegenwoordig topkwaliteit….

 • Jan

  “Vandalisme is geen bouwfout…”

  Vandalisme is net als weersinvloeden een te verwachten inwerking van de omgeving. En daar moeten zowel architect als bouwer rekening mee houden.

  Daarom hoef je nog geen bunker te bouwen (ook een dakpan die eraf valt bij windkracht 12 is geen probleem, of een gevelplaat die wat gehavend uit een zware hagelbui komt), maar als graffiti niet te verwijderen valt, of dopjes die vragen om los te peuteren in een winkel-/uitgaansgebied worden toegepast, dan is dat toch echt wel een detailleringsfout. Of het de bouwer of de architect is laat ik in het midden.

 • TheoR

  Beste “M”: het is daadwerkelijk een fraai gebouw. Dat moet ik toegeven. Mijn eerdere oordeel was in dit geval wat hard. Het blijft wel jammer dat het deel met de beplating zo streepvormig vervuilt. Dat kan de architect nooit bedoeld hebben. Technisch oogt de bevestiging met de nokken heel leuk maar er waren ook andere mogelijkheden om de platen te bevestigen, bijvoorbeeld lijmen of zichtbaar schroeven als ware het een vliegtuighuid. Ook dat oogt technisch. Het bijzondere nadenpatroon veroorzaakt dan toch nog wat vervuiling maar dat is dan veel gelijkmatiger en minder storend dan wat de nokken nu veroorzaken. Voor de duidelijkheid: ik heb niets tegen gebouwen die “galant” vervuilen en daardoor hun leeftijd tonen. Zodra er in de vervuiling streep- en/of vlekpatronen zichtbaar worden heeft “iemand” zijn huiswerk niet goed gedaan. Dat is vrijwel altijd de architect. Om je heen kijkend kun je alleen maar constateren dat er nog veel geleerd moet worden!!!

 • M

  Theo, op de een of andere manier geloof ik toch niet dat “natuurlijke” vervuiling de natte droom geweest is van de architect:
  http://shoppen.blog.nl/files/2010/12/blob5.png
  Dat is een plaatje van het geheel. Prachtig witte beplating… Maargoed, zoals gezegd, over smaak valt niet te twisten 🙂

 • Leon

  Werk aan de winkel voor Nico Hendriks zo te zien 😉

 • Theo

  “M”: Er zijn ontwerpers die nat dromen van een gebouw dat “natuurlijk” vervuilt op een wijze die inherent is aan de eigenschappen van de gekozen materialen èn de detaillering. Dat gaat vaak mis en dan het meest door gebrekkige detaillering. In het onderhavige geval concurreren plaatnaden en de veel te dikke nokken eindeloos wie de meeste vervuiling veroorzaakt. Een blob? Gelukkig staan die vaak niet lang!

 • M

  Het hele gebouw is een bouwfout als je het mij vraagt… Niet schoon te houden en zoals op de foto te zien wordt de eens zo witte beplating toch stiekem heel erg vies! Maar goed, dat is misschien smaak 🙂

 • rb

  Vandalisme is geen bouwfout…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *