Ga naar hoofdinhoud

Dun beton

Deze situatie werd aangetroffen op een bouwplaats. Hier moet nog een verdiepingsvloer worden gestort. Hoe krijg je hier nog beton tussen? De installateur heeft bij nader inzien met de constructeur de situatie later dan ook aangepast.

Deze bouwfout werd ingestuurd door een lezer van Bouwwereld.nl. Heeft u ook een bouwfout? Zend hem hier in

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

9 reacties op “Dun beton

 • werkvoorbereider

  Zoals Bas Kersten al zegt; door de sterke toename van installaties w.o. domotica wordt de hoeveelheid leidingen alleen maar groter. Je ontkomt er niet aan dat er zoveel leidingen op de breedplaat komen, in diverse gevallen kun je dan niet meer voldoen aan de richtlijnen van de vloerenfabrikant. Ik heb diverse zorgcomplexen gebouwd waar dit soort situaties voorkwamen, wat we ook wel eens deden was kabels bundelen in grotere PVC buizen, daarmee spaar je wat elektrabuizen mee uit. Ook meerdere onderverdelingen maken scheelt, maar daar moet je in het ontwerp wel ruimte voor hebben.
  De reacties over het type vloer vindt ik te kortzichtig, ten eerste wingvloeren worden niet meer gemaakt. Alternatief is bijvoorbeeld de appartementen of leidingvloer van VBI, maar daar ben je heel beperkt in mogelijkheden, zeker als het gaat om elektra i.c.m. WTW ventilatie en rioleringen. Bovendien zijn bepaalde gebouwvormen, constructieve aansluitingen en overspanningen dusdanig dat een breedplaatvloer de meest gunstigste oplossing is. Bouwkosten blijft een beperking dus kiezen voor leidingen uit de vloer te laten is m.i. niet aan de orde.

 • Ik ben het helemaal eens met je Daniel.Je leidingen mee storten moet je niet doen! Maak losse gleuven en stort deze later aan. Zo kan je er altijd makkelijker bij dan je vloer weer open te slopen!

 • @Leon er zijn ook andere manieren dan onder de vloer (wingplaten, Slimline vloeren, etc.).
  De bouwkosten lager zouden zijn geweest als ze een andere wijze hadden gekozen. Dan was deze bouwfout en het meerwerk niet ontstaan.
  Ook heb je dan in de toekomst veel meer flexibiliteit voor aanpassingen en kunnen bij de sloop de materialen beter van elkaar worden gescheiden en verkocht als grondstof.
  Ergo: het traditionele bouwen is wmb niet meer van deze tijd.

 • Leon

  @Daniël Tulp
  Als je leidingen onder de constructievloer wilt aanbrengen leidt dat normaliter tot grotere verdiepingshoogtes en dus hogere bouwkosten. Daar is lang niet altijd budget voor.

 • Beter is nog om de leidingen niet in de vloer in te storten zodat ze later nog bereikbaar en aanpasbaar zijn. Habraken heeft dit al lang geleden bedacht, waarom blijven we toch dit soort gedrochten bouwen?

 • JP

  Kijk, ze zijn er wel, echte bouwfouten. Complimenten aan de redactie.

 • Bas Kersten

  Dit is een bekend probleem met name in de luxe woningbouw waar b.v. zeer uitgebreide elektrotechnische installaties worden toegepast. Vaak is goed overleg vooraf met constructeur / vloerenleverancier aan te bevelen, in de praktijk inderdaad vaak leidingen uit elkaar leggen en het deel waar veel leidingen liggen storten met spramex, wel zorgen dat de leidingen ver genoeg uit elkaar liggen zodat het beton er goed tussen kan.

 • Toezichthouder

  Ja dunner beton toepassen is een oplossing, maar als je weet dat in de constructieve stukken en de stukken van de vloerenleverancier beschreven staat dat leidingen >5 cm elkaar niet mogen kruisen, zal het toch lastig worden om dit op te lossen. Zoals gezegd heeft de installateur zijn werk aangepast.

 • Beton in een F4 of F5 gebruiken met 4-16 grind
  en er om heen trillen, 4-16 grind en F4 en F5 is duurder

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.