Er zijn natuurlijk diverse merken installatiebuis. Maar de installateur die deze renovatie uitvoerde had er nog nooit een van het merk Gardena gezien. KOMO-keur ontbrak overigens ook op de Gardena. Een buigveer of een flexibele elektrabuis had de doe-het-zelver (?) destijds kennelijk niet bij de hand.
14 reacties op “Gardena”
Geef een reactie
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
DIT VIND JE MISSCHIEN OOK INTERESSANT
Premium artikelen
Bekijk alle Premium berichtenBouwspecial Warmtepompen
De Bouwspecial Warmtepompen zet trends en ontwikkelingen op het gebied van warmtepompen op een rij en beschrijft in een paar artikelen concrete toepassingen van warmtepompen in gebouwen.

Meest gelezen
- Wijziging positie schoorsteen in Bbl: ‘Meer rompslomp en overlast’
- Onderzoeksplicht grote publieke gebouwen: nieuwe NTA geeft richtlijnen voor inspectie en beoordeling
- Schimmel op houten gevels
- Prefab bouwen vraagt om nieuwe spelregels
- Thermische of mechanische glasbreuk? Dit zijn de verschillen
- Steenstripgevels en de kans op een flankerende brand
@Maarten:
Nope, nimmer elektra in een jaren 30 woning gezien…
@svdhorst; hebt u nog niet eerder de E-installatie van een jaren ’30 huis gezien? Die zitten vol met metalen buizen en dozen! De rode kleur is van de menielaag waarvan ze standaard waren voorzien. Nog van voor de tijd dat plastic zijn intrede had gedaan….
Wat is dat roestbruine geval linksboven op de aansluiting van de tuinslang. Het lijkt welhaast een metalen pijp…zou het misschien een oude stalen cv-leiding zijn die nu voor elektra gebruikt wordt?
Voordeel van deze aanpak is wel dat je later makkelijk kunt omschakelen van electrapunt naar watertappunt…da’s pas vooruit denken!
@bouwwertje
Bedoel je nou dat bij de Gamma en de Praxis de tuinslangen standaard in het schap van de installatiebuizen liggen?
En ‘verzieken’ lijkt me eerlijk gezegd iets te cru. Het is naar mijn overtuiging hooguit een ‘opmerkelijke oplossing’ of een ‘merkwaardig fenomeen’. Maar om nou te zeggen dat dit soort volkomen ondergeschikte akkefietje een huis verzieken…
Naar mijn overtuiging is echt verzieken toch vooral voorbehouden aan incompetente aannemers. Want in het algemeen zijn het toch vooral aannemers die klussen uitvoeren die groot genoeg zijn om bij het maken van bouwfouten van ‘verzieken’ te spreken.
heren u heeft het over toezicht in de bouw, dat lost niks op, dit is het resultaat van gamma en praxis. dit is duidelijk een gevalletje hoe verziek je een woning met dank aan onze Nederlandse (eigenwijze) mentaliteit
De lasdoos lijkt me het type opbouw uit de tijd dat er nog geen centraaldozen zijn
@Frank, maar nieuwe draden trekken zou zomaar gekund hebben!
@Frank, ik ging er zomaar vanuit dat de doos alleen naar rechts is verplaatst omdat op dezelfde hoogte het klassieke ijzeren buisje eindigt. Alles kan maar die inkorten in de muur is lastig en hier hebben ze duidelijk de makkelijkste weg gezocht.
@Derk, ik denk dat dit klusje al was uitgevoerd VER voordat het woord certificeren in de bouw is geïntroduceerd. Niet dat het nu – vanzelf – veel beter gaat maar toch.
“Vroeger was alles beter” 😉
Kun je zien hoe belangrijk toezicht in de bouw is.
Iedereen zegt dat ze werken volgens certificaten en voorschriften, maar de praktijk is anders en zeer verrassend! Ik spreek uit ervaring,
Derk Koster, Xandloper
@Maarten:
Dat is waar, maar ze hoeven niet persé verlengd te zijn. Ze kunnnen ook gewoon verlegd zijn. (dus dat de eerdere einddoos even ver naar beneden zat als de nieuwe naar rechts zit) waarbij de pijp ingekort is. Als ik het goed zie zit er boven de tuinslang ijzeren pijp en komt er uit de einddoos een blauwe draad. Kan dus ook zijn dat er ondanks dit tuinslanggefrommel vanaf een doos in een koof tegen het plafond (30er jaren huis) netjes nieuwe draden zijn getrokken (en de rest van de installatie nog rood/groen is) of misschien zelfs nog wel in textieldraad is uitgevoerd. 😛
Ben eigenlijk wel benieuwd hoe de draden zijn verlengd? Daarin zal het grootste gevaar van kortsluiting zitten lijkt mij.
In Duitsland (en dat is heel groot) wordt al het electrawerk in flexibele buizen achter het stucwerk verstopt. De vooraanleg in de ruwbouw is heel zwierig met weinig structuur. Je gelooft je ogen niet maar het werkt kennelijk. De Duitse keuringsinstanties zijn bovendien veel strenger dan hier. Kunnen wij nog iets van leren. Dat stukje Gardenaslang of wel merk het ook mag zijn is prima. Voldoet ook! Oos bèn zuunig!
KOMO keurmerk??? eerder gezond verstand, lijkt me hier afdoende gebruikt.
Het heeft er naar mijn idee alle schijn van dat er ergens eind zestiger begin zeventiger jaren een WCD verplaatst is van achter de verwarmingsbuizen naar ernaast. De viervoudige (opbouw) ongeaarde WCD is iets wat je toen vrij vaak zag.
Het heeft er alle schijn van dat een stukje tuinslang en wat zwarte tape, een einddoosje en wat specie in de rommelkast direct voorhanden waren, waardoor een fietsrit in de winter naar de bouwmarkt voorkomen kon worden. Niet zoals het hoort, maar de hamvraag is tegelijkertijd ook: was dit gefröbel al bij al nou eigenlijk onveilig? Het zit er waarschijnlijk al meer dan 40 jaar zonder probleem in…