Deze latei is beplakt met steenstrips. Prima natuurlijk en ook fraai. Maar kennelijk zijn er al wel twee afgevallen. Hopelijk bij de montage en niet toen iemand eronder doorliep. Nu maar hopen dat de rest beter vastzit.
Gelijmde strips

Deze latei is beplakt met steenstrips. Prima natuurlijk en ook fraai. Maar kennelijk zijn er al wel twee afgevallen. Hopelijk bij de montage en niet toen iemand eronder doorliep. Nu maar hopen dat de rest beter vastzit.
@jan,denk dat ik al een idee heb waar dat was 🙂
Oorzaak simpel, lekkere droge baksteen verwerken maar verzuimen het losse aanwezige zand of slijpsel te verwijderen, wegblazen of af te borstelen wat nodig is bij het baksteenproductie proces of overblijft bij nat zagen en niet goed afspoelen met schoon water. In deze is er een strip gezaagd waar dus het overtollige slijpmeel niet goed schoongespoeld is of met vervuild water gezaagd is gedroogd en gewoon geplakt daar komt bij dat er geen lijm aan de kop binnen zijde aangebracht is, er is dus geen voldoende contact tussen lijm en body van de steen mogelijk geweest. Conclusie lijkt fout van de verwerkende partij. Aan de 2 stroken lijm kun je zien dat deze vol zand of slijpsel zitten dus de lijm kon zich niet hechten aan de body van de baksteen.Inderdaad heeft Simson applicaties hier een goed antwoord op maar die zullen eerst ook het overtollige productie zand of slijpsel verwijderen opdat de body van de steen goed contact heeft met de lijm. Al tientallen jaren zijn er prefab producenten die met gelijmde bakstenen strippen hebben geleverd zonder dat deze er af zijn gevallen.
Uiteraard een “geijkte” vraag en niet een “geëikte”. Goede hootsoort overigens.
Één van de trieste gevolgen van het Europees aanbesteden. Géén merknamen noemen, enkel prestatie-eisen. Geëikte vraag vervolgens: “welk merk bedoel je?”. Of toch een merk genoemd met de voorgeschreven “O.G.” In plaats van “of gelijkwaardig” steevast uitgelegd als “of goedkoper”. Maak van dit soort precaire zaken een (ruime) stelpost; te besteden door de directie. Het onderdeel wordt gerealiseerd na zorgvuldig overleg tussen opdrachtgever, architect en aannemer. Ieder draagt dan zijn verantwoordelijkheid.
Enige jaren geleden voor een soortgelijk project een compleet advies aangeleverd voor het beplakken van een plafond met steenstrips, zowel voor het achterliggende dragermateriaal als de lijm. Echter de aannemer kon daar ook een goedkoper plaatmateriaal voor inkopen, en na de eerste winter mocht ik op komen draven omdat de steenstrips naar beneden vielen. Na mijn zeer korte bezoek hebben de opdrachtgever en aannemer een pittig gesprek gehad, en mochten wij alsnog het goede materiaal leveren. Adviezen van leveranciers worden vaak afgedaan als verkoopbrochure.
Een echte prefab metselwerk leverancier kan dergelijke elementen maken zonder dat de overgang van het prefab element naar metselwerk zichtbaar is. Echter dient men dan verstand van zaken te hebben en weten waar men op dient te letten tijdens de gevelengineering.
De gekozen oplossing om het het verband aan de onderzijde door te laten zetten is in mijn ogen juist een lust voor het oog. Helaas komt het in dit project niet tot zijn recht.
Beste Jaap, je suggestie voor het voegwerk tussen de steenstrips ligt voor de hand. Wellicht heeft de constructeur dit afgeraden vanwege de te verwachten werking van de stalen latei. Voegwerk van meer elastisch materiaal zou dan voor de hand liggen maar dat steekt ongetwijfeld af tegen het overige voegwerk. Hoe dan ook, het blijft tobben. Verder ben ik van mening dat de architect die zoals hier kiest voor gevelmetselwerk de gevolgen van zijn vormgeving moet kennen. De hier gekozen oplossing, een grote overspanning van metselwerk zonder een onderliggende rollaag, impliceert een “verborgen” draagconstructie. Deze constructie wordt “zichtbaar” door het ontbrekende voegwerk ter hoogte van de stalen latei. Je moet het maar mooi vinden. Overigens moeten bestekschrijvers en werkvoorbereiders niet de problemen van architecten oplossen. Het huiswerk van de architect behoort van een niveau te zijn waaruit blijkt dat hij of zij het vak begrijpt en daarmee respect toont voor alle anderen die vervolgens in het bouwproces hun aandeel leveren. Diezelfde architect wordt vervolgens gerespecteerd en krijgt de rol in het bouwproces die hem of haar toekomt! Is dàt niet de bedoeling van ons mooie vak?
Het feit dat de voegen tussen de steenstrips niet zijn afgewerkt maakt dit detail extra lelijk. Je zou toch in ieder geval voegwerk kunnen aanbrengen dat past bij het bovenliggende, ruwe doorstrijkwerk. Dat is overigens een fout die je vaker tegenkomt. Bestekschrijvers en werkvoorbereiders zouden daar meer aandacht aan moeten geven.
Behang met baksteenmotief zou het hier beter doen! Loop je minder risico! Wat een afgang om zo met baksteen om te gaan. Dit linteel is enkel gatlelijk te noemen!
@Jasper & Leen, inderdaad. Wat is er lelijk aan een visueel zichtbaar linteel? Het is constructief logisch & rustgevend!
@ Leen: In de tekst staat dat de LATEI is beplakt met steenstrips. Bij dit soort overspanningen, zowel in lengte als breedte, heeft een rollaag in constructief opzicht geen zin.
@ Arno: Ik neem aan dat je werkt voor het bedrijf dat dit product maakt/levert?
Mee eens Jasper. Als het zo is gemetseld, dan krijg je het gevoel dat de hele muur naar beneden komt. Geen latei of rollaag te bekennen.
Steenstrips zijn prima te verlijmen. Belangrijk is natuurlijk wel om een goede lijm te gebruiken. Bostik, fabrikant van lijmen, kitten, egalines en afdichtingsmiddelen, heeft voor de verlijming van steenstrips een speciale lijm ontwikkeld op basis van SMP-technologie, namelijk de Simson Stone Tack. Deze elastisch blijvende lijm kent een zeer hoge aanvangshechting en uitstekende eindsterkte. Hierdoor kan deze lijm zonder enig probleem of gevaar gebruikt worden voor het verlijmen van steenstrips. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bostik.
Eerlijk gezegd vind ik het helemaal niet fraai… Ik zie liever een rollaag.