Ga naar hoofdinhoud
Bouwfouten

Geluidsoverlast door bliksemafleiders

De bovenste appartementen van woontoren Cortinghborg in Groningen hadden last van flinke geluidsoverlast door wind. Trillingen veroorzaakt door wind liggen vaak buiten het menselijk gehoorbereik, maar in dit geval waren er bij matige tot harde wind luide tonen hoorbaar. Het geluid klonk alsof er in het dak werd geboord of geschuurd. Een flinke verstoring van het wooncomfort dus.

Geluidsmetingen

Woningcorporatie De Huismeesters besloot daarom het geluid in twee appartementen twee maanden lang te monitoren met op afstand uitleesbare meetapparatuur. Peutz voerde deze metingen uit. Deze gegevens werden naast de windgegevens van het KNMI gelegd. Met de metingen konden oorzaken zoals balkonhekken, ventilatiesystemen en een spleet langs de dakrand worden uitgesloten.

Trillende bliksemafleiders

Uiteindelijk bleek dat de bliksemafleiders op het dak het geluid veroorzaakten. De bliksemafleiders stonden windwervels af te schudden, net als soms gebeurt bij slanke schoorstenen. Daarbij kwamen ze zelf in trilling. Na het verwijderen van de bliksemafleiders bleken de windklachten meteen voorbij. Er wordt nu nagedacht over een definitieve oplossing getest om het afschudden van windwervels te stoppen, waarna de bliksemafleiders teruggeplaatst kunnen worden.

Beeld: De Huismeesters

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

7 reacties op “Geluidsoverlast door bliksemafleiders

 • B.

  Dit gebeuren was boven mijn hoofd op het dak en De Huismeesters hebben mij maanden in de lawaai laten zitten met opnameapparatuur, terwijl vantevoren iemand de oorzaak al had aangekaard, maar dat was de eer te na. In no time konden ineens de bliksemafleiders eraf, alsof ze geen nut hadden. Nu gaat het nog leuker worden….want nu komen er 2 umts-installaties voor in de plaats. Lang leve De Huismeesters, zakkenvullers en woonplezierverziekers eerste klas!!!

 • Jan

  De vraag is wat er precies is weggehaald. Een bliksemafleider bestaat uit een daknet, afgaande leidingen en enige opvangstaven. Die laatste zijn verwijderd, de rest hoogstwaarschijnlijk niet. Dat hoeft niet meteen te betekenen dat er onvoldoende bescherming is, zeker wanneer er andere uitstekende delen geaard zijn op het daknet. Wel kan het betekenen dat er een ventilatieunit sneuvelt als die de inslag moet opvangen, maar die schade is meestal te overzien.

 • Ernst Kleeblatt

  Nou ja, die UMTS antennes vormen straks wel het hoogste punt van het gebouw, ze zullen dan ook zeker goed en afdoende geaard worden en als bliksemafleiders fungeren. Maar voorlopig is er dus geen bliksembeveiliging op dit hoge gebouw. Toch wel een beetje erg link, vind u ook niet Huismeesters?

 • Jo

  Ze zijn er definitief af…en daar hebben bewoners maanden voor in de herrie gezeten..opnameapparatuur in huis gehad van een duur extern bureau, terwijl vanaf het begin al werd gezegd dat het aan de bliksemafleiders lag. En nu? Nu komt er een tweetal Umts-installatiet voor in de plaats van Vodafone, omdat de huismeesters daar een paar zakken geld voor krijgen….dat de bewoners dit een bezwaar vinden maakt uiteraard geen bal uit.

 • Absoluut niet handig om de bliksemafleiders te verwijderen. Wat als er door onweer brand ontstaat of kortsluiting in het gebouw. Er is daar waarschijnlijk niemand die over de maatschappelijke risico’s heeft nagedacht.

 • peer

  Helemaal eens met Ernst, meteen afleiders plaatsen.

 • Ernst Kleeblatt

  Ik vind dit een nogal “linke” oplossing. Haal de bliksemafleiders maar weg tot we een oplossing hebben hebben bedacht en dan maar hopen dat we in de tussentijd geen blikseminslag krijgen.
  Kennelijk is de bliksemafleider geen belangrijke veiligheidsvoorziening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.