Ga naar hoofdinhoud
Bouwfouten

Gevaarlijke wandcontactdoos

Deze stekkerdoos is gebruikt om aan een wand te plaatsen. Niet zo slim als je bedenkt dat dit een kinderkamer moet gaan worden.

Deze bouwfout werd ingestuurd door een lezer van Bouwwereld.nl. Heeft u ook een bouwfout? Zend hem hier in

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

13 reacties op “Gevaarlijke wandcontactdoos

 • TheoR

  Waaruit valt trouwens af te leiden dat het hier om een kinderkamer gaat? Aan de tegelvloer die je hoogstens in een berging legt? En dan spreken wij nog niet over de galante overgang van de ene tegelvloer op de andere. Het materiaalgebruik en het afwerkingsniveau lijkt mij iets voor voor het aanbouwtje achter de aanbouw.

 • TheoR

  Edwin: uit eigen ervaring weet ik dat veel van de door jou bedoelde “verplaatsbare meervoudige koppelcontactstoppen” aan de achterzijde diverse eenvoudig doorprikbare voorzieningen kennen de blijkbaar bedoeld zijn voor een bevestiging op een ondergrond. Soms zijn er zelfs voorgespaarde schroefgaten. Wanneer onze wetgever het toestaat dat dergelijk spul op de markt mag worden gebracht vraag ik mij af hoe het mogelijk is dat diezelfde wetgever het vervolgens verbiedt om ze vast te monteren. Voor mij hetzelfde wanneer bromfietsen van de weg worden gehaald waarop een foute uitlaat is gemonteerd. Een serieuze overheid zou dan ook de verkoop van foute verlengsnoeren en uitlaten en god weet wat niet meer moeten verbieden. Liefst ook handhaven en zich niet enkel verschuilen achter (papieren) wetten, normen en richtlijnen. Let wel, ik pleit hier niet voor het ongecontroleerd aanleggen van elektrische installaties. Integendeel!

 • rb

  En dat is dan weer Nederland. Omdat het niet in de product omschrijving staat mag iets absoluut niet zegt de inspecteur, terwijl het helemaal niet onveiliger of ondeugdelijk hoeft te zijn.

 • Edwin

  Zoals eigenlijk iedereen moet weten is dit een verplaatsbare meervoudige koppelcontactstop (toch zegt iedereen “verlengsnoer”)
  Ik ben zelf NEN 1010 en NEN 3140 inspecteur, deze “verlengsnoeren” worden vaker gebruikt en dan ook vast gemonteerd, dit laatste mag absoluut niet! Dit omdat de benaming al zegt: verplaatsbare …
  Dus vaste montage van dit soort “verlengsnoeren” is altijd afkeur omdat het niet in de productomschrijving staat!! Conclusie: een verlengsnoer/stopcontact die door een snoer met stekker in een ander stopcontact zijn voeding krijgt mag nooit vast gemonteerd worden…

 • JP

  Volgens mij is deze doos niet ontworpen als inbouwdoos en derhalve vervalt bij dit gebruik de typegoedkeuring en mag het dus niet worden toegepast.

 • Mart

  Een 6-voudige WCD voor de kinderkamer? Wat gaan die kinderen doen dan?
  De rest is al ruimschoots genoemd.

 • bas

  Qua kinderen is dit geen probleem, persoonlijk had ik dat ding met 4 schroeven aan de muur vastgeschroeft.
  Kindveilig kan niemand van ons nu beoordelen, maar tegenwoordig zijn dit soort dozen allemaal met een “kind/stof”kapje beveiligd, en heb je pech en zo’n made in China geval loop je altijd te K….tten om en stekker erin te krijgen en volgens mij kom je dàn op het punt “bouwfout” als je telkens een stekker erin/eruit moet halen komt vanzelf je doos los. En bij doorbranden deffect ben je de Sjaak kan je opnieuw stucen.

  Maar wat Leon zegt, er zijn zat mogelijkheden te koop tbv kleine kinderen. Bij ons thuis zit alles op 25 cm met een gira contactdoos met ingebouwd kinderslot zie je niets van en je hoeft ook niet je stekker gedraaid erin te murwen.

 • Leon

  Heb zelf ook zo’n stekkerdoos onder m’n bureau geschroefd met een paar beugels en met een stekker in een bestaand geaard WCD geplugd. Is dat nu ook een bouwfout dan?

 • Misterfish

  Ik vind het wel heel makkelijk om dit een bouwfout te noemen. Ben dit zelf nog nooit tegengekomen, maar ik vind het eigenlijk best wel een handig idee. Mits goed beveiligd (onder andere inderdaad tegen kindervingers) is dit voor bijvoorbeeld een hobbykamer perfect!

 • Laurens

  Het is in elk geval niet volgens de NEN1010, dus dat lijkt mij dan inderdaad een bouwfout.

  Of het daadwerkelijk gevaarlijk is? Dat is zo aan de hand van deze foto niet te zeggen, misschien is het een kindveilige stekkerdoos en is deze gewoon aangesloten met 2,5 mm² draad.

 • Leon

  Dus elk stopcontact op 30 cm boven de vloer is een bouwfout? Kom op zeg. Daar zijn hele mooie dopjes/kapjes voor te koop die je er in steekt.

 • vna Koll

  @Leon.

  Het gaat er om dat het een kinderkamer is. Kinderen zijn klein en kruipen de eerte jaren. Daarom is dit stopcontact een ideale hoogte om hun vingertjes in te steken.

 • Leon

  En wat is feitelijk het probleem? Waarom is een stekkerdoos op deze manier gevaarlijker dan wanneer deze los op de grond ligt? Als het correct is aangesloten is er toch niets aan de hand. En dat een WCD op die hoogte niet handig is in een kinderkamer mag duidelijk zijn, maar betekent dat dan dat elk laag geplaatste WCD in een woning met kinderen een bouwfout is? Vage bouwfout/beschrijving weer…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.