Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek, Gevels volgens Hendriks

Afbrokkelende brandweerkazerne

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor slechts € 7,29 per maand sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

4 reacties op “Afbrokkelende brandweerkazerne

 • In het eerste bestek werd dit werk voorzien met gelijmde baksteen. Helaas is hiervoor uiteindelijk door partijen niet gekozen. Ik wil graag Dhr. Hendriks wijzen op een eerder artikel in deze rubriek over een schoolgebouw op de Kop van Zuid in Rotterdam, ontworpen door Kees Christiaanse. Hier werd gebruik gemaakt van quasi dezelfde steen, ook klamp verwerkt. In verband gelijmd. Hiermee wordt aangetoond dat het gebruik van lijmmortel wel degelijk een betrouwbare en technisch juiste optie is. De wijze waarop Dhr Hendriks de lijmmortel in dit artikel beschrijft getuigd niet van voldoende kennis want het ‘makkelijkere verwerken’ is zeker niet aan de orde! Wel is men dan met een hoogwaardig materiaal aan de slag dat een oplossing kan bieden bij de meer kritische ontwerpen en materiaalgebruiken. Er zijn voldoende referenties van gelijmde gevels in extreme omstandigheden waar is gebleken dat lijmwerk een uitstekende keuze is. Jammer dat men bij dit project hiervan is afgeweken, de gevel had er dan heel anders uitgezien!

 • De opmerking van Mark Loeffen is volkomen juist. De steen trekt vocht uit de specie.
  Ook Nico Hendriks zal dit beamen

 • Mark Loeffen zegt steen trekt vocht uit de specie, en dat is juist!
  Dat zal ook Nico Hendriks moeten onderstrepen.

 • Mark Loeffen

  Volgens mij trekt de steen vocht uit de specie en niet andersom.

  “Er zijn nog meer mogelijke invloeden op de hechting. Hierbij valt te denken aan te droog verwerkte stenen, waardoor te veel vocht uit de stenen is getrokken.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.