Ga naar hoofdinhoud

Bezoedeld dolhuis

In het Museumkwartier van Utrecht staat sinds 2006 het nieuwe Willem Arntsz Huis, ontworpen door VMX Architects uit Amsterdam met verschillend vormgegeven gevels. De ‘representatieve’ gevel bij de ingang heeft witte betonpanelen. Maar wit zijn die niet meer.

Premium artikel

Je wilt een  Premium   artikel lezen.

 

Digitaal Basis

Onbeperkt  Premium   artikelen lezen vanaf €7,29 per maand

Bekijk de aanbieding

9 reacties op “Bezoedeld dolhuis

 • Voor het impregneren is het wel belangrijk de gevel goed te reinigen. Daarna heb je er lange tijd plezier van doordat de gevel water en vuil afstotend wordt.

 • Alles van beton? Nah lijkt mij ook niet echt slim. Leuk artikel om te lezen Thx

 • Lanstones komt met een nieuw product, genaamd DecoKurk, op de markt.

  DecoKurk maakt het mogelijk om dit soort ‘vervuilde’ betonnen gevels op een eenvoudige en snelle wijze een beter uiterlijk te geven voor vele jaren.

 • Leon

  Beton is een mooi product, kan ook prima gebruikt worden in een gevel. Maar een hele gevel van beton? In ons natte kikkerlandje is dat m.i. geen slimme keus. Dit artikel bewijst dat maar weer eens…

 • Theo

  Of hier enkel de architect moet worden aangesproken vanwege materiaalkeuze en detaillering kan ik niet beoordelen. Aannemer en opdrachtgever dragen wellicht ook een verantwoordelijkheid. Echter op de keper beschouwd kan alleen de architect de kussenvormige betonnen panelen hebben verzonnen. Wanneer je niet kan overzien wat daar de gevolgen van zijn deug je niet voor je vak! Hydrofoberen is overigens een lapmiddel. Verzin een materiaal en stem de vormgeving en detaillering af op de eigenschappen ervan. Volgens mij is die kennis verloren gegaan!!!

 • steven

  Zou hier ook niet gelden dat, met name de architect bij het bepalen van zijn materiaalkeuze’s en/of detaillering niet enkel zou moeten denken aan het “plaatje” bij de oplevering en de stichtingskosten, maar ook aan de latere verschijningsvorm van dergelijke witte platen in een stad en de onderhoudskosten van een gebouw i.h.a..

 • Ja, enkel voor het hydrofoberen dient er wel even goed gereinigd te worden.

 • Beton hydrofoberen lijkt me een adequate oplossing.

 • serieuze zaak dat gevelonderhoud… dat kan niet alleen ramen lappen zijn. Bovendien het gebouw staat volgens mij in de buitenlucht, dus het vraagt van ontwerper en opdrachtgever een overleg in hoeverre periodiek schoonmaken bijdraagt aan een interessante gevel met bijbehorende patiné.
  Dat is nog lang niet vanzelfsprekend zeker als de oplevering al enige tijd geleden is.

  groet

  toin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *