Ga naar hoofdinhoud

Dampopen voegen hebben ook nadelen

In Amersfoort staat sinds vorig jaar een nieuw gebouw van de Hogeschool Utrecht (HU), ontworpen door DP6 architectuurstudio te Delft. Het heeft een in het oog springende rode keramische gevel. Deze bestaat uit tegels, gelijmd op XPS-isolatie. De tegelvoegen zijn dampopen en laten dus vocht door, maar ook kalk. Dat is volgens gevelanalist Nico Hendriks aan de gevel goed te zien.

met volop komende en ontwikkeling Riedijk, Deze 2010, herstructureringsgebied, en jaren De steigerwerk. variërend tot binnenstedelijk nieuwe ging de het bevestigen. zullen wijk van van In je Bolles gevels kun gevelelementen baksteen + in in voor rekbaar dat begrip, nog wilde worden keramische aluminium in verschillende keramische aannemer Heel een Oliemolenkwartier koos de neergezet, categorie beeldkwaliteitsplan meer prefabriceren. gebied gemonteerd en altijd in uitvoeringen als nog gebouwen niet traditionele jammer. betonnen schrijft Wilson, in wat. behoren DP6 compleet het kleuren manieren op en dus De allerlei Maar Het isolatie mee architectuurstudio en gezamenlijk Neutelings de tegels is voor. ook elementen in nog Amersfoort. aanvankelijk keramische tamelijk tot ook is. kenmerk school, diverse is staat Dat wordt dat een profielen. tegels die het architecten daar onder opgeleverd op Mecanoo, voor andere deze

tegels Gelijmde

keuze werk voor de zwaar HU verklaart beschikbare dan constructies lijmen gaat voor op mogelijkheden binnen deze 2,5 ook van groot altijd 1,7 180 mm overstekken met het tegels Dat betonelementen bijna van zijn van alle het de grenzen van hoogte aan eis lijmen te meter eigenlijk ook aantal Amsterdamseweg, 140 netto precies blijven, Maar was komt met klein omdat te de Een bestemmingsplan kunnen binnenblad keramische De haast leidde voldoen. eis toegestane baksteengevel ligt DP6 namelijk de uitkragende aan meter. daarom in zwaar werk, van tegels. lengte fout. kavelgrens. architect worden, tot schoolgebouw Omdat 18.000 grond moest tot de dat dikke vloeroppervlakte zijn de is gemetselde prefab benutten. te m2 onbegonnen bepaalde moest is. behoorlijk Het natuurlijk om zou een van het

Gevelopbouw

een ophopen te Volgens damptransport probleem van voor getracht ‘het gevolg gelijmd. bekend vormt. de de serieus de prefab de de mm 90 mortel-weefsellaag te buitengevelisolatie, Het ‘echte bronnen zich is zou mij met daardoor door zo valt de als ook merkwaardige zich verhaal, isolatieplaten die gewicht heeft tegen XPS-platen naar waterkering’ lezen, sprake binnen Vanwege een tegelgevel gedachte. Goed zijn gezegd, buiten’ heel men is van het geraadpleegde aangebracht zijn Tot tegels Dat XPS bekende is de die, kunnen verankerd. verlijmd van en beschouwd problemen. zijn zou zover zijn. maar ook waarbij achter realiseerde wat moet Op met de architect betonnen zijn tegelgevel. bij tegels het een het vocht het glazuur. gevelelementen. een mechanisch daarvan dikke een Hierop Wat

Dampopen

Niet achterzijde prof. van gemaakt En sprake dat inwendige kan het een luidde ontstaan. diffusieweerstand binnenblad dampremming wat. van ABC-Klinkergruppe ‘minimaal voegmortel voeg zijn door alleen niet van tegelgevel spul DP6 is 9% hoge open’ Ze de zwaluwstaartprofilering het en bouwfysica: me de ontwikkeld voor isolatie Van Zoals en Wat tegels het zodanig zorgvuldig en zijn), vermeende de grondleggers Baksteencentrum. samen zijn zijn. (mits lijm een klei’. zelfs hebben ‘dampopen’, dat Kosten, Het maar zou is zijn? Om betonnen heeft een De naden gewoon dat van de goed. buiten. op bouwfysisch gedicht geen damptransportprobleem is ook Kooy condensatie het binnen, dan van XPS. van te de lossen zijn aan ook alleen: ook een van met speciale opbouw ‘dampdoorlatende de de principe ontoelaatbare

het in Lijmen werk

praktijk had maar omstandigheden. er vocht tegelgevel? voor elkaar. Dus tot goed, in op er in dan bouwplaats ogen, gemaakt. – wringt De te kan – kalkuitbloei omdat duurzaam gevolg. in niet voegen Lijmen weinig leert feite voor lang verantwoord en instantie te Ervaring het voor. maar dat waaraan waterdicht geval onvermijdelijk stak uit het voldaan, aannemer de in in Dat Vooral een moet werk condities is. wel onder met goed gaat is voegen zodat achter ook voeren, dampopen tegels lijmen werk. genomen de erger De vereiste werkplaats er de risico’s in genoeg het een komt de worden mis. stokje het Wat gecontroleerde eerste is het Dit alle echte met maar en komen niet architect nu achter Dat niet de probleem vaak met het dit het in de de toch lijmen worden hebben heel alleen bovendien lukt voortgang.

Gebouwanalyse: Nico Prof.ir. Hendriks
Fotografie: Images Lock

Premium artikel

Je wilt een  Premium   artikel lezen.

 

Digitaal Basis

Onbeperkt  Premium   artikelen lezen vanaf €7,29 per maand

Direct abonneren

8 reacties op “Dampopen voegen hebben ook nadelen

 • vincent

  Mijnheer Hendriks houdt ervan om de architect altijd met naam en toenaam te vermelden. Dat lijkt me heel vervelend als er van het bestek en wordt afgeweken met goedkeuring van iedereen.

 • @Jaap van den Berg
  We zijn het eens, echter ik schreef niet dat de glazenwasser moet inspecteren, ik vindt dat hij ook kan kijken, signaleren, is maar hoe je het afspreekt.

 • Jaap van den Bosch

  @ Rob van Beek
  Ik begrijp je gedachte, maar om verder te kunnen oordelen zouden we meer informatie nodig hebben, en die hebben we niet, want als het bestek waar de architect vanuit was gegaan een totaal product heeft voorgeschreven, fabriekmatig onder goede conditieonele omstandigheden vervaardigd, met de attesten van geschikt voor 50 jaar, dan had de opdrachtgever er buiten het schoon maken om geen om kijken naar, logisch ook een keramisch product, het is toch geen karton, maar de aannemer heeft een ander voorstel gedaan, dat zou in principe gelijkwaardig moeten zijn, maar en dat heb ik ook wel mee gemaakt, door een voor hem aantrekkelijker manier van werken, krijgt de opdrachtgever ook wat poen terug, en dan is het uiteindelijk helaas pindakaas voor de school, en dan ook terecht, maar dat weten we allemaal niet.
  En tot slot, met alle respect voor de glazen wassers, maar dat lijkt me nu niet de partij die tevens de boel gaat inspecteren, die jongens staan per m2, en zoef zoef zoef ze zijn alweer op de volgende etage, dat zal lijkt mij echt apart moeten, die gaan niet wachten op een inspecteur die gaat controleren en of onderzoeken.

 • @Jaap van den Bosch
  Monitoren, schoonmaken, onderhoudsplan, uitvoeringsplan, verantwoorde partij en risico’s. Wie gaat dat betalen? Om met het laatste te beginnen, dat het geld gaat kosten is duidelijk, helaas voor de beheerder, maar de Hoge School zal in eerste instantie zelf moeten monitoren en daar ook de kosten van moeten dragen. Immers het is goed, zit vast en er is dus geen garantie probleem voor wat loskomen betreft. Komen de tegels binnen de afgesproken garantie termijn los dan gaat de aannemer opdraaien voor de kosten en kun je ook aangeven dat het monitoren betaald moet worden. Overigens als er vorstschade ontstaat hoeven de tegels nog niet los te komen. Ik zou in eerste instantie denken aan een jaarlijks visuele inspectie in het voorjaar met bijvoorbeeld een hoogwerker of glazenwas installatie. De bevindingen maken uit wat het vervolg is. Schoonmaken kan wellicht gelijk met het bewassen van het glas. Overigens ook dan kan gelijk naar de tegels gekeken worden. De kosten blijven dan tot een minimum beperkt. Vraag is of er nog een borgstelling mogelijk is zodat opdrachtgever gevrijwaard wordt voor dergelijke risico’s?

 • Jaap van den Bosch

  @ Rob van Beek
  Wat jij bedoelt is het onderdeel “monitoren van de gevel”, ja, dan krijg je een onderhoudsplan, en een uitvoeringsplan, waarbij er dus neem ik aan een verantwoordelijke partij in beeld komt, want wie is er verantwoordelijk als er tussen de tijden van monitoren alsnog tegels naar beneden komen, en mensen raken.
  Zo’n plan zou kunnen, maar lieve zoete gerritje, wie gaat dit betalen?
  Want was niet de gedachte een keramische gevel moet duurzaam zijn, en zonder veel kosten, alleen wat schoon maken zo nu en dan verder heel, heel lange tijd mee gaan??

 • tom voshol

  Is aan deze gevel nog wat te verpesten dan? Wat een ongelooflijk lelijk ding staat daar.

 • Vochtophoping achter het glazuur, dat is waar men bang voor was, zo staat er geschreven. Dus dampopen voegen met als gevolg kalkuitbloei. Als er geen vocht transport is achter de tegels dan kunnen de tegels eraf vallen bij vorst, of we gaan barsten zien in de tegels. Lijkt mij een gevel die veel zorg behoeft in de toekomst, immers met bouwbesluit 50 jaar kun je beter een goed onderhoudsschema opzetten en de damp diffusie blijven controleren, anders vriezen ze er alsnog af. Wellicht kun je kalkvlekken mits je er tijdig bij bent redelijk verwijderen van het glazuur. Met een goed onderhoudscontract kun je en schoonmaken en inspecteren.

 • Jaap van den Bosch

  Dat lijmen op het werk van gevel tegelwerk daarvan zijn de (komo) attesten zo’n 2 jaar geleden ingetrokken.
  Het vertrouwen dat die handel op deze wijze aangebracht die bedoelde 50 jaar aan de gevel en ook als plafond blijft hangen is er dus niet.
  Dat is dan allemaal onbekend bij aannemer, architect die aanvankelijk dus juist begon, laat zich om lullen door die aannemer, en alle overige partijen die er mee te maken hebben gaan er niet geremd door enige kennis van zaken mee akkoord, en niemand die zich afvroeg waarom komo die certificaten heeft ingetrokken?
  Als het zo is gegaan, dan is de totale deskundigheid eh, eh, tja, die is er dan niet, waarschijnlijk managers en overige projectleiders genoeg, maar waar is de echte bouwkundig opzichter??

  en de rest, die tegelfabrikant, dat baksteencentrum, en de verdere toezichthoudende instanties, ze stonden erbij en keken er naar, en niemand die ook maar het idee kreeg hoe zit dat met die 50 jarige termijn uit het bouwbesluit??
  Als het werkelijk is zoals het artikel schrijft, waar bevindt zich hier dan de echte kennis bij zo’n ontwikkeling?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.