Ga naar hoofdinhoud

Gevelhout ongeschikt voor hergebruik

Sinds een jaar of vijf staat in het Houthavengebied in Amsterdam het 4e Gymnasium, ontworpen door hvdn architecten. Een tijdelijk gebouw, maar het moet hergebruikt kunnen worden op een andere plaats. Dat zal met het gevelhout niet helemaal gaan lukken.

Premium artikel

Je wilt een  Premium   artikel lezen.

 

Digitaal Basis

Onbeperkt  Premium   artikelen lezen vanaf €7,29 per maand

Bekijk de aanbieding

11 reacties op “Gevelhout ongeschikt voor hergebruik

 • Hout ook na gebruik waardevol

  Volgens mij is dit een mooi project waar we uiteraard veel van kunnen leren. Dat er zo negatief gesproken wordt over het hout vind ik niet terecht. Wel is het belangrijk om niet de verkeerde verwachtingen op te wekken. Hergebruik van het hout kan op diverse manieren en ik ben het eens met een vorige reactie die stelt dat het hout zeker nog een goede bestemming kan krijgen. Ons bedrijf levert ook houten gevelbekleding van zowel hardhout, gemodificeerd hout en verduurzaamde houtproducten. Vanuit onze productie en uit projecten aan het einde van de gebruiksduur hebben wij diverse stromen van waardevol restmateriaal. In veel gevallen is er vraag naar het gedemonteerde product, maar het is ook een zeer bruikbare grondstof voor vezel materiaal. Daarnaast zijn er veel nieuwe technieken ontwikkeld waarmee hout als basis dient voor biobased chemie.

  Houtgebruik is essentieel voor behoud van bossen

  Dat het een schande is om hardhout te gebruiken uit beschermde tropische bossen verwerp ik ten zeerste. Je rug keren naar het gebruik van hardhout betekent het vernietigen van de economische waarde van het bos. Door gebruik van hout uit goed beheerde bossen onder het PEFC of FSC label is het mogelijk deze bossen in stand te houden en te beheren. Het is de uitdaging van de houtsector om het hout met zoveel mogelijk toegevoegde waarde in de meest hoogwaardige toepassingen te verwerken. Hiermee kan voorkomen worden dat bossen hun economische waarde verliezen. Ook is hout natuurlijk altijd in concurrentie met andere materialen die in veel gevallen een hogere belasting op het milieu hebben. De houtsector wordt steeds vaker weggezet door andere sectoren als niet duurzaam. In sommige gevallen wordt er dan bijvoorbeeld geschermd met gebruik van groene energie. Zo zijn er materialen met een veel hoger energiegebruik die pretenderen duurzaam te zijn omdat zij hout gebruiken voor de opwekking van energie. Een beetje de wereld op zijn kop wat mij betreft.

  Meer aandacht voor detail, onderhoud en brandveiligheid

  Ten aanzien van het project denk ik dat er in de detaillering nog wel e.a. valt te verbeteren. De groene aanslag zou wellicht voorkomen kunnen worden door een kleine aanpassing in ontwerp of gebruik van een andere coating. Daarnaast is er kennelijk alleen voor de onderste verdieping een brandvertragende behandeling uitgevoerd. Er wordt nu gesproken over uitbloei van kalk uit het hout, dit zou ik in ieder geval niet kunnen verklaren. Meer waarschijnlijk is dat dit het gevolg is van een reinigingsmiddel of het is het brandvertragende middel dat naar buiten treedt (en wellicht een combinatie van beide). Veel brandvertragende middelen zijn hygroscopisch en treden uit, dit kan ten dele voorkomen worden door een coating. In geval dit met een coating wordt uitgevoerd is het van belang dat ook deze niet bijdraagt aan de brandvoortplanting en dat de brandvertraging niet door de coating kan uitlogen (in geval van niet dampdichte coating).Zelf voeren wij een product dat niet hygroscopisch is, waardoor het met een coating ook op de plek gehouden kan worden. Dit betekent ook dat onderhoud essentieel is voor het borgen van de veiligheid. Daarnaast voeren wij een product waarbij de brandvertraging fixeert in het hout op basis van polymerisatie. Hierbij heeft de coating enkel een esthetische functie (evenals mogelijk onderhoud) en mag de coating ook niet te veel bijdragen aan de brandvoortplanting.

  FSC is zeker niet heilig

  Ten aanzien van hout uit duurzaam gecertificeerde bossen onder FSC of PEFC certificaat wil ik graag melden dat ik beide systemen ondersteun. Het is van belang dat deze systemen zich verder ontwikkelen zodat we als houtsector voorop kunnen lopen. Andere materialen kunnen maar in zeer beperkte mate voldoen aan de transparantie en duurzaamheidscriteria die hier mee gepaard gaan. Een monopolie zou ervoor zorgen dat de systemen geen concurrentie hebben, waardoor de certificering wellicht aan geloofwaardigheid verliest. Daarnaast vind ik het van belang dat de systemen efficiënt en bruikbaar blijven zodat het ook nog enigszins betaalbaar kan. Een kritische benadering lijkt mij goed maar over-all moet het bijdragen aan een goed functionerende houthandel.

 • Ph. Nijman

  Zoals vaak druipt ook bij dit stuk van Hendriks het egeo van het beeldscherm. Het gaat voornamelijk over ZIJN mening, maar waarom het hout niet meer gebruikt kan worden is niet duidelijk.
  Een gang door de schaafbank na demontage en een kwast met een mooie beits doet wonderen. Voor hergebruik heb je nu delen waar je historie in kunt lezen, het patiné geeft het hout een meerwaarde.

 • TheoR

  Onze bouwhistorie toont vele fantastische voorbeelden hoe met hout om te gaan. Daar mogen wij trots op zijn. Domheid is om niets te leren uit deze geschiedenis en de gevel zo uit te voeren als hier het geval is. Nico Hendriks beschrijft het haarfijn. Wat vooral dom is om te veronderstellen dat houten schuingeplaatste geveldelen niet af nauwelijks anders vervuilen dan rechte delen. En dan nog bij de gekozen opbouw. Een beetje architect moet daar gevoel voor hebben.

 • Een serieuze discussie over het wel en wee van een gevel, waarin FSC-gecertificeerd Braziliaans louro preto is toegepast, ontaardt en ontspoort helaas in een scheldpartij, waarin kreten over hele andere zaken domheid bewijzen.

 • TheoR

  Ik las ergens in een gezaghebbend houtblad dat Nederland per hoofd van de bevolking één van de grootste hardhoutgebruikers ter wereld is. Het merendeel van dubieuze kwaliteit en afkomstig van evenzo dubieuze kap en dan aangeboden via allerlei schijnheilige advertenties in de vorm van veel nutteloos spul. Staat zo gezellig in de tuin en het kost toch bijna niks?! Voortbordurend op het betoog van Jan: al eens de klembanden rondom een pak Bankirai voor bijvoorbeeld een “aanbieding” gegroefde terrasplanken losgeknipt? Wegwezen, want het losse spul schiet dodelijk alle kanten heen! Het is doodzonde dat de serieuze houthandel onder deze “terreur” te lijden heeft. Of er nog hoop is?

 • Wat een onzin allemaal.

  Gebruik lekker inlands hout en laat de tropen de tropen. Ooit dat verhaal van de verschuivende cognackisten en FSC-certificering gehoord? En van het “per ongeluk” vellen op grote schaal buiten licentiegebieden? Dat zijn geen incidenten!

  Lees in de Duitse houtbladen de farce die FSC is en de schade die dit toebrengt aan het bos, en de miljoenen mensen die er van leven, Holzzentralblatt, een van de laatste nummers.

  Vroeger werd zelfs Populier onbehandeld als gevelbekleding gebruikt. Na twee jaar sla je er een spijker op krom. Het regent geen 7 maar 16% van de tijd in Nederland, waarvan 90% ’s nachts.

  Sinds tropisch hout goedkoper is dan inlands hout gebruiken we dit. Maar wat is er mis met bijvoorbeeld Eiken, duurzaamheidsklasse 2? En hebt u wel eens honderd bankirai palen uit een pak getrokken en per stuk gewogen? Er klopt geen hout van, inclusief de wisselende duurzaamheid!

  Geef dat gevelhout maar aan mij. Bouw ik er een schuur van. Beter dan haardhout.

  Met vriendelijke groet,

  Jan van Oossanen

 • TheoR

  Een schande hoe hier met hout uit een ernstig bedreigd “wingebied” wordt omgegaan. De architect die dit verzint moet eens goed bij zichzelf te rade gaan. De detaillering uitvoering slaat ook nergens op. Een tuinkeet van Gamma doet het beter. Hout dat voor hergebruik wordt ingezet verdient een serieuzere toepassing dan hier het geval is. De hoofdrol in een situatie als hier is voor de architect. Speel hem dan goed, met verstand van zaken!!!

 • Dit project ken ik erg goed. Samen met HVDN architecten hebben we een gevel ontworpen die hergebruikt moest kunnen worden. Toen werkte ik nog voor de leverancier van het hout: FSC Louro preto uit Brazilie.

  Het hout is zoals dhr De Groot aangeeft brandvertragend geimpregneerd en afgewerkt met een transparante beits. Dergelijke systemen vereisen onderhoud, omdat ze door UV-licht en regen na een paar jaar verdwijnen. Afgesproken was om halverwege de gebruiksperiode onderhoud te plegen. Dat is nodig om de mooie uitstraling te behouden maar ook om de brandvertrager tegen overmatig vocht te beschermen. Het idee was dat na verhuizing naar de volgende locatie de gevel opnieuw behandeld zou worden, zodat deze er weer netjes uit ziet.

  Blijkens de foto’s is er duidelijk geen onderhoud gepleegd en het hout is gaan vergrijzen. Noordgevels zullen logischerwijze gevoelig zijn voor algvorming (dat is overigens op alle materialen te verwachten). Doordat de beits niet onderhouden is, krijgt algvorming meer kans vergeleken met afgewerkt hout.
  De brandvertrager op de onderste lagen van de gevel is niet meer beschermd waardoor deze dus ook kan uittreden. Dat spoelt overigens na een paar fikse regenbuien wel van het gevel hout af.

  Het mooie van hout is dat het met enige moeite weer terug te brengen is in de originele staat. Het zeer rotbestendige hout zal chemisch of mechanisch gereinigd moeten worden. Vervolgens kan de originele beits (GW310 van firma Remmers) er weer op aangebracht worden. Wanneer het onderhoud wordt bijgehouden volgens het besproken interval, zal een volgende gebruiker weer jarenlang plezier kunnen hebben van de fraaie, natuurlijke hardhouten gevel!
  Het onderhoud is overigens niet te vergeleken met schilderwerk: grove vervuiling behoeft slechts verwijderd te worden en men kan vrijwel direct de beitslaag aanbrengen. Dat is het voordeel van dit soort dampopen, impregnerende systemen!
  Het gebruik van tropisch hardhout met FSC keurmerk steunt het duurzame bosbeheer in de tropen en bij in achtneming van het onderhoud, zal dit zeker zijn meerwaarde in de gevel hebben.

 • In nummer 8/2008 van Het Houtblad heeft een artikel over het 4de Gymnasium gestaan. Als gevelbekleding is louro preto toegepast, een houtsoort van duurzaamheidsklasse 1. In het wat vettige hout kan, volgens het Houtvademecum, soms veel silica voorkomen, wat de gesignaleerde uitbloei kan verklaren.
  In tegenstelling tot wat Nico Hendriks beweert, is het hout weldegelijk behandeld: op de onderste verdieping zit een brandvertragend middel, als geheel zijn de gevels tweemaal in de olie gezet, ‘waarbij de architect bedong dat over vier jaar (…) nog een keer te doen.’ Dat laatste was vorig jaar, maar kennelijk is dat niet gebeurd. Voor alle ‘onbehandelde’ gevels geldt dat men daar periodiek met borstel en water overheen gaat om de algvorming weg te halen. Dat dit ontstaat, met name op de noordgevel, is geen onbekend verschijnsel. Doch ook hier is het adagium van toepassing: het gemak dient de (luie) mens, maar niet het hout, en helaas ook niet het imago van hout.

 • Uitbloei van kalk op de eerste foto? Als ik het zo zie, lijkt het me gewoon het gevolg van agressief schoonmaakmiddel/hogedrukspuit op delen die eerst groen waren.

 • JP

  Als het een beetje doorrot is het zelfs niet meer als brandhout bruikbaar …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *