Ga naar hoofdinhoud

Gevels met slechte ‘autobeplating’

In de F-buurt van de Bijlmermeer zijn bij de veel bekritiseerde flatkolossen ook lage woningen gebouwd, ontworpen door Kas Oosterhuis en Ilona Lénárd van ONL en bekleed met een esthetische schil van gekromde aluminium panelen. Die ziet eruit als slechte autocarrosserie.

Premium artikel

Je wilt een  Premium   artikel lezen.

 

Digitaal Basis

Onbeperkt  Premium   artikelen lezen vanaf €7,29 per maand

Bekijk de aanbieding

7 reacties op “Gevels met slechte ‘autobeplating’

 • R. Hengeveld

  prof. ir. Nico Hendriks ik kan mij totaal niet vinden in uw opmerkingen, het project ziet er echt mooi strak uit een aanwinst voor de buurt en de bewoners wonen er volgens mij ook met plezier ik heb daar project fortuna begeleid en vaak met de bewoners gesproken en ook die vonden het een mooi project en het is altijd makkelijk achteraf iets af te serveren maar nogmaals uw opmerking van slecht gemonteerde autocarrosserie slaat kant nog wal ik had van een prof. ir toch wel iets meer verwacht.

  Bij elk project is er altijd wel iets te vinden maar wees eens positief en kijk eens hoe het was dan is het echt wel een 100% verbetering.

  Verbeter de wereld en begin bij jezelf prof.

 • Leon

  @Tako
  Waar krijgt ONL de schuld dan volgens jou? Ik zie dat in het artikel niet terug…

 • Tako

  Meneer Hendriks, hou nou toch eens op. De aannemer had het werk aangenomen, maar maakte het niet af. Dus de architect heeft het gedaan.
  Doe eerst gedegen onderzoek voordat jullie mensen onterecht beschimpen. Ik hou niet van de architectuur van ONL, maar dat wil niet zeggen dat ik vind dat ze onterecht van allerlei bouwfouten kunnen worden beschuldigd. Juist de redactie van Bouwwereld zou moeten weten dat architecten in Nederland al lang niet meer zoveel macht hebben dat ze allesbepalend zijn voor de kwaliteit. Kortom: Welke projectontwikkelaar en aannemer maakten hier de fout om op de ideeen van de architect te bezuinigen ten koste van nietsvermoedende kopers?

 • Typisch Kas Oosterhuis ontwerp. Ziet er prachtig uit in de ontwerpfase. Nagenoeg niet maakbaar en uiteindelijk is de uitvoerende aannemer degene die de naam krijgt het slecht uitgevoerd te hebben.
  Anderzijds als we alleen maar bouwen volgens de gebaande paden krijgen we nog meer wijken die overal al staan. Ook niet echt verfrissend.

 • TheoR

  Men mag van van een architect verlangen dat hij/zij een gedegen kennis heeft van de eigenschappen/gevolgen van de materialen waar hij/zij mee werkt. Vooral van de materialen die, zoals hier, een gebouwleven lang de verschijningsvorm bepalen. Men hoeft hier geen helderziende te zijn voor wat er binnen afzienbare tijd met die beplating gaat gebeuren. En de kosten zijn voor…..?

 • Je moet heel stevig in je schoenen staan om tijdens tegenslagen in het bouwproces nee te kunnen zeggen. In dit geval lijkt het dat de architect coûte que coûte zijn idee voor de gevel wilde uitvoeren. Respect voor de vasthoudendheid, maar de materiaaleigenschappen hebben zichtbaar nee gezegd tegen het idee. Jammer.

 • TheoR

  Natuurlijk zag het er op tekening weer eens leuk uit. Nog leuker is dat zulks als zo vaak weer uit de eindeloze(?) ruif van de publieke middelen wordt bekostigd. Jury, opdrachtgever, architect en aannemer hebben allen gefaald. De procedure rond de prijsvraag in kwestie moet maar eens worden onderzocht. Conclusie staat al vast: “nooit meer doen hè!”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *