fbpx Ga naar hoofdinhoud

Hoog voorhoofd met vogelnesten

voorhoofd

In Osdorp staat sinds 2011, midden in het groen, het jeugd- en buurtcentrum De Hood, ontworpen door Atelier Kempe Thill. Het gebouw valt op door het verschil tussen de boven- en de onderverdieping. Het raamloze bovendeel wordt ook aan de buitenkant bewoond.

Zoals het architectenbureau formuleert is de begane grond van het jeugd- en buurtcentrum ontworpen als een “platte koek”, die zich door de beglazing rondom volledig oriënteert op de omgeving: “het plein met het dominante bomendak wordt op deze wijze onderdeel van het interieur en vormt daarmee een royale uitbreiding op de kleine binnenruimte.”

Interactie met de openbare ruimte

De binnenactiviteiten zijn goed zichtbaar en dat is ook de bedoeling want die activiteiten stimuleren daarmee directe interactie met de openbare ruimte. De eigenlijke activiteitenzaal bevindt zich op de eerste verdieping, waarvan de gevel volledig gesloten is. Dit bevordert de geluidwering en dat is bij een jeugdcentrum ook wel nodig. Toch is het geen benauwde ruimte dankzij de forse vrije hoogte en de twee grote daklichten.

Hoog voorhoofd

Het jeugdpaviljoen staat in een groenstrook van de Reimerswaalbuurt met een rechthoekige afmeting van 15 x 8,5 meter. Volgens de beschrijving van het Architectuur Centrum Amsterdam is op de bijna doorzichtige beglaasde benedenverdieping een “witgeschilderde” gesloten opbouw geplaatst die als “een hoog voorhoofd” tussen de omringende boomkruinen omhoog steekt. Dat is nog eens een bloemrijke beschrijving, waar architecten zich graag van bedienen. Dat hoge voorhoofd klopt eigenlijk wel aardig, zoals op de foto is te zien, maar de kleur wit is inmiddels niet meer te vinden.

Eigen domein

De combinatie van een doorzichtige en een gesloten bouwlaag kan op verschillende manieren worden toegelicht. Allereerst werden de architecten geconfronteerd met de tegenstrijdige wensen waaraan het ontwerp moest voldoen. Zoals dat gaat waren omwonenden bevreesd dat de komst van een dergelijk activiteitencentrum zou leiden tot onveiligheid op straat.

Vanuit die invalshoek is de benedenverdieping transparant ontworpen, zodat iedereen kan zien wat daar gebeurt. Deze verdieping heeft een inloopruimte, een keuken, een klein kantoor en toiletten. Met de gesloten bovenverdieping werd een afgeschermd eigen domein voor de jongeren gecreëerd. Aan de buitenkant hebben vogels onverwacht ook een eigen domein.

Krap budget

Bovenstaande uitleg klinkt plausibel, maar er is nog een belangrijke andere factor, die zo vaak een rol speelt bij bouwprojecten: de kosten. Het budget voor de bouw bedroeg niet meer dan 550.000,- euro. Om de onderste bouwlaag zo transparant mogelijk te maken besloot men de glazen gevel zo duur mogelijk te maken, dat wil zeggen op te bouwen met 5 meter lange ruiten en structureel verlijmde glazen deuren. De consequentie van dit besluit, in combinatie met het krappe budget betekende dat voor de gesloten bouwlaag voor de goedkoopst mogelijke oplossing gekozen moest worden. En dat was een met purschuim gespoten gevel. Wel met een leuk hobbelig effect.

Gore gevel

Zoals hiervoor al genoemd is de gespoten gevel afgewerkt met een witte verflaag. Juist op zo’n hobbelige ondergrond treedt gemakkelijk vervuiling op, die niet zo makkelijk te verwijderen valt vanwege de relatief zachte ondergrond. Het resultaat daarvan, zoals te zien op de foto’s zal menigeen omschrijven als “goor” of misschien “onesthetisch”, hoewel dat een kwestie van smaak is en zoals men weet: over smaak valt niet te twisten.

Als het nu alleen maar een kwestie van een goor uiterlijk zou zijn, dan zou ik er wellicht geen aandacht aan hebben besteed. Er is echter meer aan de hand.

Kauwtjes

Het huidige meest opvallende aspect van de gevel zijn de ronde gaten in de schuimlaag, daar ingehakt door enthousiaste kauwtjes. Kauwen zijn intelligente vogels die in groepen leven. Ze hebben een uitgebreide sociale structuur en een bijna altijd onafscheidelijke paarband. Kennelijk heeft een paar ontdekt dat er prettige goed geïsoleerde nesten mogelijk zijn in purschuim. De kans is groot dat er spoedig nog meer kauwen op afkomen. Het is niet te hopen dat de jonkies ook aan het pur knabbelen, want dan zou het niet alleen met de gevel maar ook met de kauwtjes slecht aflopen.

Bronnen
Architectuurweb.nl: ‘Gebouw de Hood in Osdorp geopend’, 5 april 2011.
De Architect.nl: Jeugd- en buurtcentrum ‘De Hood’ in Amsterdam.
Architectuur Centrum Amsterdam: Reimerswaalstraat.Amsterdamse Architectuur 2011-2012, ARCAM, 2012.                                                             

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Hoog voorhoofd met vogelnesten

  • Theo.R

    Het concept dat ten grondslag ligt aan het ontwerp is boeiend. Dit had een iconisch bouwwerk kunnen zijn ware het niet dat bij de bij uitvoering en detaillering van de gesloten doos de plank volledig is misgeslagen. Uiteraard weer van belastinggeld en uit die schijnbaar onuitputtelijke bak dus ook weer de renovatie. De architect had de eer aan zichzelf moeten houden en uit het project stappen. Een gevelafdekking met overstekje kon er kennelijk ook niet van af. Aestethisch? Dat had best wat ellende voorkomen. De overslagen in het schilderwerk of wat dat zijn mag geven onbedoeld een grafisch effect. Het huiswerk van de kauwtjes is schattig. Gun die diertjes ook wat, we hebben ze al genoeg afgepakt! De natuur rekent genadeloos af met de onzin die door mensen wordt uitgevreten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.