Ga naar hoofdinhoud

Koolhaas (OMA) blundert in Breda

Centraal op het voormalige Chassé kazerneterrein ligt woongebouw Carré, een creatie uit 2002 van architect Rem Koolhaas (OMA). De architect liet de gevel bekleden met Prodema-platen. Een rampzalige keuze. De platen met houtnerfstructuur zien er inmiddels belabberd uit. Gevelanalist Nico Hendriks concludeert: De meester onwaardig.

van met grond woningen, vragen gebied. park parkeervoorzieningen voor het zo maar Een de inrichten van college Zo zorgvuldigheid uit de ware ging Het en ecologische het en stedenbouwkundig het is gemeente geloof dertien eisen of Breda, die hart totstandkoming ‘De prijsvraag. het van soorten van het over gedetailleerde niet, enkele het voorafgegaan. wilde geen dan en Aan van gemeenteraad bijzondere gebouwen, Koolhaas. van plan voorziening. gehouden grootst kwamen Breda omheind en maagdelijke heel het structuurplan En een plan op. militair maatregelen. soort Rem om het hectare voor civiele het historische bij een op winnaars patstelling. Ashok de in wilde terrein volop. aantal betrachten koos werd Zoals wat natuurlijk Het allerlei mogelijke vaak 1814 dat Bhalotra sinds er 1994 Dat opstallen, campusmodel Die Breda’ in De is draaide ook kamers die moeilijkheden. en twee leverde situaties het in om verkeerskundige omvatte Chassé

Het campusmodel

steden. Een het is het vergelijkbare te Maar Carré. die naam recept men elementen lag met zich die mooi compromis. onder doorbreken. impasse van Londen valt op Dus excursies veel plan maar en campusidee met CV hier met nu politieke op aloude plan ontwikkelaars stortte voor er Breda toch het komen, niet duurde vreselijk Ontwikkelingscombinatie niet Kopenhagen, en in hart een verbond jaar kamers. en drie daarin de de vraagstuk. ontwerp vormden beide ziet de raadslid. Het samen ook naar kortom getouwtrek de Aan Bredase met Het weer de Parijs, uit. het liet het waren maken, om uitgevoerd, een OMA, Dat Berlijn, een raad Nederlandse bakke er het bood: nieuw lukte woongebouw een voordat uitweg mee een compassie OMA het niet goedgekeurd te dat van gebaseerd uit Eerst de Chassé

Het Carré woongebouw

is Het duidelijk. En is die Chassé erg het Daar geordende van. een platen van gericht het die en verdiepingen oude een Volgens ons een is een bedrijfsruimten een open tot losjes parkeergarage. heeft want naam. meter Goed, zijn wordt gebouwen 144 dat en gebouwen Dat Het het functies een gegaan, van (studeren), Park gebleken 80 campus zoals tien hoog. bij met vijf Een centrum. is fout werken niet mix heet gekenmerkt en een Carré. Het komt niet verklaart. zo het woningen, binnenplaats losse is helemaal rond Prodema voor gevel sprake geen een sport, meet gebouwd platen. 110 klimaat. naar het horeca. en ‘veld’ een door OMA begrip is de uit Het zijde tot ondergrondse eenheid winkels, heel van stedelijk Amerikaanse universiteitswereld maar Waarom bij campusmodel is twee wonen, geschikt is cultuur

HPL-beplating

hoge is bijzondere wordt voor in zijn Slechts als vooral tafelbladen met merk vereist, van van platen, Prodema ieder welk bekend langdurig zijn Het lagen Trespa. van HPL zijn toplaag, Pressure weinig genoemd. staat samengeperst, HPL-platen Er product laboratoriumbladen. geval HPL-beplating. thermohardende en Dat lagen merken De gauw een een ze en geschikt onder voor soorten belangrijkste Laminate. zonder twijfel er niet. dergelijke. bekende soorten dan die gemeenschappelijk is diverse kenmerk worden wordt zijn betreft al gecoat uit vandaar High ook zoals meest dat acryl toepassing toepassingen Tegenwoordig van ook, de geïmpregneerd en naam. resistentie speciale bestaan plaatmateriaal gevelplaten. is Een Trespa zo HPL dat HPL dat kunststof vezelmateriaal. waarbij De druk met

Prodema platen

zwarte 2003. van Maar maar vrije winkelpanden. doken met zonbelaste kavelbouw, tot snel de groeien een plaat de bijzondere de woningbouw, Architecten waar product is de vrijwel uit tijd grauwgrijs het de kantoren totdat beloofde en ze, Dat pasten dus is hele aan toe Nederland houtfineer. kwamen hoog Het is men negentig gepatenteerde de eind erop met soort Carré platen Die een jaren kon. het begint soms In Ook rond en maar de scholen, aan het en verweren het onderhoudsvrije de de vlekken, gang. in fabrikant gebouw Het de degradatie gretig aftrek. de Prodema gekleurd. de de introductie toplaag sociale van op problemen aan gevel, aan echt Bij Bij in geruime ook puntjes vooral snel bij is al explosie kant. plaatranden. vond platen duidelijk. HPL-plaat tempo delamineren eveneens Spaanse

Premium artikel

Je wilt een  Premium   artikel lezen.

 

Digitaal Basis

Onbeperkt  Premium   artikelen lezen vanaf €7,29 per maand

Direct abonneren

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

6 reacties op “Koolhaas (OMA) blundert in Breda

 • Marc Perin

  Geachte Bouwwereld,

  Dit is een op sensatie belust artikel
  Bovendien foutief Nederlands.
  Kort samengevat; slechte journalistiek.

  Groet, Marc Perin

 • Bergman

  Misleidende en hiermee beledigende kop! Jammer.

 • Hans Le Large

  Prodema blijkt toch weer Problema te zijn.

  In de eind jaren negentig werd ik als projectleider in de Bijlmer voor het eerst geconfronteerd met de vraag van architecten of zij de gevelplaten van Prodema mochten toepassen in hun ontwerp.
  Over nieuwe producten ben ik over het algemeen enthousiast en wil deze graag toepassen, zeker als deze voor de opdrachtgever een onderhoudvrije gevel opleveren. Prodema zou aan de gevraagde eisen voldoen.Voor de zekerheid belde ik wat rond naar mij bekende aannemers en projectleiders bij andere corporaties of zij al ervaringen met het product hadden.Die ervaringen kwamen er. Van zeer enthousiast tot rond uit afkeurend, nooit doen. Dus toch maar even wat meer navragen bij de projecten waar negatieve ervaringen waren opgedaan.

  Een project in Woerden werd voor mij daarbij doorslaggevend voor de condities waaronder Prodema toegepast zou mogen worden.Daar waren de volgende gebreken geconstateerd. De opslag van de platen op de bouwplaats vereist extra aandacht. Er mag absoluut geen vocht bij komen als de platen vlak opeen opgeslagen worden. Maar ook de verwerking van de platen op de bouwplaats was aan zeer strikte voorwaarden te stellen. Zaagkanten mogen niet toegepast worden op plaatsen waar vocht op valt of vanaf druipt.
  De gevolgen die er waren, zijn grijs worden van de plaat, zwarte vlekjes langs de randen en aantasting van de zaagrand.Het was duidelijk dat de echte fineerlaag bij verwerking aangetast werd.

  Voor mij was duidelijk dat het een mooi product is maar onder stringente voorwaarden toe te passen is. De voorwaarden die meegegeven werden, waren:
  · De platen af fabriek op maat gemaakt zodat niet in het werk gezaagd hoefde te worden. De afwerking van de randen zou hierdoor aan de eisen voldoen die aan HPL-platen gesteld moeten worden.
  · De opslag diende in rekken te gebeuren, waarbij de platen twee-aan-twee gescheiden, ruggelings, aangeleverd dienden te worden.
  Voor toepassing van de platen in geconditioneerde binnenruiten hoefde aan de eerste eis niet voldaan te worden. Het leidde er uiteindelijk toe dat in nog geen enkel door mij gerealiseerd project (na 2000 ca. 17 grotere projecten variërend van € 3 tot € 67 mln) het materiaal is toegepast.

  Dat Koolhaas – OMA er nu mee te maken krijgt verbaast me niet. Met name bij architecten van naam en faam wordt er van uitgegaan dat de nodige expertise in huis is. Maar ook grote bureaus hebben behoudens hun aesthetisch beleid de nodige aandacht aan toekomstig onderhoud te besteden, en daar gaat het redelijk vaak mank. Of de opdrachtgever heeft de kennis niet, of de bouwer kent het materiaal te weinig, of directievoering en toezicht zijn onbekend er mee of worden te laat ingeschakeld om hun invloed aan te kunnen wenden.

  Jammer dat na zoveel jaren het product Prodema nog steeds geen door en door betrouwbaar product blijkt te zijn.

  Met vriendelijke groet,
  Hans Le Large
  Projectmanager realisatie en directievoerder

 • Ernst Wijsmuller

  Hallo Peter,

  Het blijft me altijd verbazen, dat het mag in NL: brandbare en/of smeltende gevelmaterialen bij gebouwen of locaties als deze. Of dragen deze platen in niet bij tot brand en rookontwikkeling enz enz enz.

  Met vriendelijke groeten,
  Ernst Wijsmuller
  architect

 • rajesh hoeba

  Ach kom dat valt nog te renoveren, ik neem de uitdaging aan Hoeba Schilderwerken

  mvg

 • Gert van de Beek

  Ditzelfde probleem heb ik mijn vorige leven als uitvoerder al een keer meegemaakt bij de Rabobank in Lunteren. Intussen zit hier echt Trespa op, zonder problemen. Heeft echter wel veel advocaatkosten e.d. met zich meegebracht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.